Škandálne manželstvo: Siamský princ sa oženil s ruskou sestričkou, spolu precestovali svet

2023-09-15 00:00:00 |   |    | 

„Predsa mi teraz nemôžete odísť, a ešte k tomu do vojny,“ nalieha siamský princ na ruské dievča. Padla mu do oka v Petrohrade, kde bol na štúdiách. Nečakal, že sa Káťa bude zdráhať stať sa princeznou.



 

Bol by to škandál, ale on to riskne. Pohľadný princ Čakrabongsa Bhuvanath (1883–1920) zo Siamu (Thajsko) nemal nikdy o ženy núdzu a tiež nebol zvyknutý, aby mu hovorili nie. V Petrohrade, kam prišiel študovať na prestížnu vojenskú akadémiu, sa navyše tešil priazni samotného cára Mikuláša II. (1868-1918), ktorý ho sem pozval a v ktorého osobnej garde slúžil. V jednom z miestnych salónov narazil na pôvabnú usmievavú hnedovlásku. Jekaterina Desnickaja (1886–1960) napriek svojmu veku nebola žiadna naivka. Život ju naučil...

 

Neľahké detstvo

Otca sotva spoznala. Zomrel, keď mala Káťa dva roky. Matka sa s deťmi presťahovala na svoju rodnú Ukrajinu, do Kyjeva. Vdova síce pochádzala z vysoko postavenej rodiny, avšak smrťou svojho manžela, predsedu súdneho tribunálu, materiálne utrpela. Napriek tomu sa Káte dostalo slušného vzdelania. Po smrti matky v roku 1903 sa mladé dievča vydáva za bratom do Petrohradu. „Stanem sa ošetrovateľkou,“ rozhodne sa Káťa. V tvrdohlavosti a samostatnosti nezaprie otca, ktorý sa z chudobných pomerov vypracoval vlastným úsilím až na vysoký post na súdnom dvore. Dievča dochádza na kurzy ošetrovateľstva k milosrdným sestrám, ktoré školia ženy pre vojenské nemocnice. V starostlivosti o blížnych vidí svoje poslanie.

 

Tajný sobáš

Karty, víno, ženy, to všetko teraz patrí minulosti. Čakrabongsa nedokáže na Káťu prestať myslieť. Keď jej nerozhovorí rozhodnutie ísť pomáhať raneným v rusko-japonskej vojne (1904–1905), môže jej sľúbiť jediné: „Budem na teba čakať.“ Odvážne dievča sa v zdraví vráti, dokonca ovenčené vyznamenaním, a konečne je aj prístupné jeho ponuke k sobášu. Dostane k nemu súhlas od svojho brata, avšak pod podmienkou, že svadba bude v kostole, podľa kresťanských zvyklostí. Pre zamilovaného princa nič nie je prekážkou. Odchádza so svojou milou do Istanbulu, stáva sa pravoslávnym kresťanom a uzatvára tam v januári 1906 s Káťou svadbu. Teraz ho čaká tá horšia časť životnej zmeny, totiž vysvetliť ju svojim rodičom.

 

Manželstvo tutlá

Ten tajnostkár, tak on sa išiel ženiť,“ komentuje princov nečakaný odchod z Ruska Mikuláš II. Ani jemu sa Čakrabongsa nezveril so svojimi úmyslami. Obával sa, aby cár nezabránil Káte vycestovať z Ruska. Rovnako tak si netrúfol priviezť novomanželku po svadbe rovno domov. Najprv pár strávil nejaký čas v egyptskej Káhire, potom ju nechá v Singapure a sám odchádza do Bangkoku pripraviť pôdu. Trvá skoro tri týždne, kým sa odváži oznámiť rodine, že on, budhista a kráľovský syn, sa oženil s jednoduchou cudzinkou. „Nikdy tú Rusku za nevestu neprijmeme,“ povedia mu na rovinu jeho rodičia. Svojho syna však nehodlajú zatratiť, v Siame ho čaká vysoká vojenská funkcia, a navyše reprezentuje vládnucu dynastiu Čakrí v cudzine, kde má dobré styky. Húževnatá Káťa prijme údel po svojom. O dva roky sa v novej krajine naučia thajsky, oblieka sa ako miestne ženy, zaujíma sa o budhizmus. Len niektoré tamojšie zvyky ju stále zarážajú. „Nie je mi príjemné, ako sa predo mnou služobníctvo hlboko klania,“ píše bratovi. Potom príde zvrat…

 

Vnuk vzťahy urovná

Už ďalej nevydrží zachovávať si odstup. „Aký je roztomilý,“ raduje sa siamská kráľovná z vnúčika, ktorého Káťa porodila v roku 1908. O dva roky neskôr starší brat princa Čakrabongsa nastupuje na siamský trón ako Rama VI. (1881 – 1925). Uznáva tajne uzavreté manželstvo ako oficiálne a Káťa sa stáva princeznou. V exotickej krajine sa jej páči a často s manželom alebo aj sama vyráža do cudziny. Len na niektorých dvoroch sa jej nedostáva prijatie s náležitými poctami ako jej manželovi. Takto sa k nej zachovajú napríklad v Rusku. Káťa sa ale nesťažuje, len s obavami z diaľky sleduje premeny vo svojej rodnej krajine, nástup boľševikov k moci aj dramatické osudy priateľov a príbuzných. Jej manžel má v tom čase iné záujmy.

 

Nebude sa deliť

Bola si tak dlho preč, na cestách,“ bráni manžel svoj poklesok. Zaplietol sa totiž so svojou 15-ročnou neterou a chce z nej urobiť svoju druhú manželku. Na to však Káťa nemieni pristúpiť, a tak sa v roku 1919 manželia rozvádzajú. Sklamaná žena odmieta veľkorysé finančné vysporiadanie, ktoré jej ponúkol manžel, a tiež rozprávkové šperky ako dar kráľa Ramu VI. Odchádza do Pekingu za bratom, ktorý tam pracuje ako riaditeľ Čínskej východnej dráhy. Mesto je plné utečencov, niektorí sú vo veľmi žalostnom stave. Katka sa rozhodne im pomáhať, zapojí sa do charitatívnej práce Ruskej dobročinnej spoločnosti. Do Bangkoku sa znovu pozrie v roku 1920 za nie práve radostnej situácie...

 

Podozrivá smrť

Zomrel tak mladý. Pohreb jej bývalého manžela sa nezaobíde bez rôznych dohadov. „Nechali ho otráviť Francúzi, pretože sa postavil proti ich expanzii do Laosu a Kambodže,“ dohadujú sa niektorí, verzii o zápale pľúc neveria. Pre Káťu to nič nemení, vracia sa do Pekingu, kde sa potom vydá za amerického inžiniera. Nejakú dobu žije v Paríži, kde sa stretáva s mnohými svojimi známymi, utečencami z Ruska. Keď začne hroziť v Európe druhá svetová vojna, presúvajú sa s manželom do amerického Portlandu. Málokto z ich susedov tuší, že tam s nimi žije siamská princezná.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Helena Chvojková

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa