Filantropka spoza oceána: Kúpila si americká milionárka kus Slovenska?

2023-04-21 00:00:00 |   |    | 

Mohla by sa topiť v luxuse a žiť v tých najhonosnejších palácoch. Gladys má však o svojom živote inú predstavu. Zamiluje sa do zapadnutého kraja na východe dnešného Slovenska. Tiahne ju sem prekrásna príroda, zdravý vzduch aj túžba pomáhať miestnym ľuďom.



 

Od rodičov dostala milióny dolárov. Peňazí má mladučká Gladys Vanderbiltová (1886-1965), pravnučka železničného magnáta Cornelia Vanderbilta (1794-1877), skrátka dosť. Chýba jej ale to, po čom vtedy túži skoro každá bohatá Američanka - šľachtický titul. Matka preto vezme pôvabné dievča „na výlet“ do Európy. Na plese v Berlíne Gladys spoznáva uhorského grófa Lászla Széchenyiho (1879-1938). Myšlienky na titul idú razom bokom – obaja sa do seba na prvý pohľad zamilujú. V januári 1908 sa v New Yorku vezmú a na svadobnú cestu odídu do Strážskeho na východe dnešného Slovenska, kde má Lászlova rodina majetky. Na jednom z výletov navštívi divoké údolie potoka Okna s prekrásnym jazerom Morské oko. Gladys tento kút Vihorlatských vrchov očarí natoľko, že si celú oblasť kúpi!

 

Stavia elektráreň

V priľahlej dedinke Remetské Hámre si postavila letné sídlo. Každoročne v ňom trávi vždy niekoľko mesiacov. S miestnymi obyvateľmi má Gladys dobré vzťahy, snaží sa im uľahčiť život a súčasne zvelebiť ich domov. „Pozdvihla obec technologicky aj sociálne. Nechala vybudovať… vodovod, ktorý slúži dodnes. Dedinčanom poskytovala prácu a starala sa o chudákov. Deťom platila stravu v škole, miestne ženy učila ručným prácam, aby si dokázali privyrobiť,“ rozpráva súčasná slovenská publicistka Denisa Viňanská. V roku 1929 sú Remetské Hámre ako jedna z prvých dedín na Slovensku elektrifikované. Grófka Vanderbiltová zaplatila výstavbu vodnej elektrárne s Kaplanovou turbínou, ktorá bude pre miestne domácnosti vyrábať elektrinu až do roku 1958!

 

Zázračný vzduch

Lászlo Széchenyi sa po roku 1922 uchytil v diplomacii. Pred prvou svetovou vojnou sa však chcel stať „uhorským Vanderbiltom“. Neuspel, v zárobkových investíciách utopil niekoľko miliónov dolárov, ktoré dostal od Gladys. Takmer ho to stálo manželstvo! Pár ale túto krízu prekoná a postupne sa mu narodí päť detí. Jedna z ich dcér trpí vážnym ochorením dýchacích ciest. Grófka pre ňu necháva pri Morskom oku postaviť malý domček. Pobyt pri jazere dievčaťu náramne prospieva, čo Gladys privedie k ďalšiemu nápadu. V Remetských Hámroch zriaďuje detskú ozdravovňu, do ktorej jazdia malí pacienti z celého kraja.

 

Vláčikom k jazeru

Aj to je dôvod, prečo rázna Američanka tak dbá na ochranu okolitých lesov. Hoci neďaleko obce už v roku 1922 postavila pílu, drevo sa tu ťaží veľmi šetrným spôsobom. Grófka je súčasne priekopníčkou turistického ruchu v tunajšom regióne. Pre návštevníkov organizuje prechádzky po okolí a po úzkokoľajnej železnici ich vozí až k Morskému oku! Gladys Vanderbiltová bude na východné Slovensko jazdiť až do vypuknutia druhej svetovej vojny. Snáď aj kvôli chorej dcére tu trávia stále viac času. Komunisti ju však o tento „domov v raji“ pripravia. Po roku 1948 jej všetok majetok v Československu zabavia a v jej bývalom sídle v Remetských Hámroch zriaďujú strednú lesnícku školu.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Milan Uram

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa