Boeing výrazne obmedzil produkciu, aerolinky bojujú s nedostatkom lietadiel

2024-04-11 12:40:00 |   |    | 

Spoločnosť Boeing po sérii porúch, ktoré viedli k sprísneným kontrolám zo strany regulačných orgánov, výrazne obmedzila výrobu. Koncern v utorok oznámil, že v prvom štvrťroku dodal zákazníkom len 66 strojov z produktovej rady 737 Max. Globálny letecký priemysel tak pred letnou sezónou čelí veľkému tlaku.



 

V prvom štvrťroku 2023 ešte americký výrobca dodal 111 strojov 737 Max. Celkovo odovzdal Boeing zákazníkom v uplynulom štvrťroku 83 osobných a nákladných lietadiel. Väčšinu zo zvyšných dodávok, konkrétne 13 lietadiel, tvoril diaľkový model 787 Dreamliner.

Boeing zasiahli viaceré problémy vrátane incidentu z januára tohto roka, keď uprostred letu vypadol panel z trupu lietadla Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines. Nikto sa vážne nezranil, ale lietadlo bolo nútené núdzovo pristáť s otvorom v kabíne.

Boeing čelil otázkam aj pre niekoľko ďalších incidentov vrátane požiaru motora Boeingu 747 krátko po štarte z Floridy v januári. Začiatkom marca muselo lietadlo Boeing 777, smerujúce do Japonska, núdzovo pristáť krátko po štarte zo San Francisca, keď mu spadlo koleso a dopadlo na letiskové parkovisko a poškodilo niekoľko áut.

Federálny úrad pre letectvo (FAA) v USA dal minulý mesiac Boeingu 90 dní, aby prišiel s plánom na riešenie problémov s kontrolou kvality. Spoločnosť zatiaľ nesmie rozširovať výrobu radu 737 Max. Výroba širokotrupých lietadiel z radu 777 sa zastavila, pretože Boeing potrebuje dodatočne kapacity na splnenie požiadaviek regulátora.

Globálny letecký priemysel však aj z týchto dôvodov čelí pred letnou sezónou veľkému tlaku. Očakáva sa totiž, že dopyt po cestovaní prekoná úroveň pred pandémiou ochorenia COVID-19, zatiaľ čo dodávky lietadiel prudko klesli nielen pre problémy s výrobou v spoločnosti Boeing, ale aj v Airbuse. V prvej polovici 2024 by mohlo byť uzemnených 650 lietadiel Airbus A320neo, aby sa vykonali inšpekcie a odstránili chyby v motoroch Pratt & Whitney spoločnosti RTX.

Leteckí dopravcovia míňajú miliardy na opravy, aby mohli lietať na starších, menej úsporných lietadlách, a tiež za prenájom strojov, aby uspokojili dopyt po cestovaní. Niektoré aerolinky sú však stále nútené zredukovať svoje letové plány pre nedostatok dostupných lietadiel. Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair už  pozastavila lety na niektorých linkách, spoločnosti United and Southwest obmedzili počet letov, ako aj náborové a personálne plány.

Počet cestujúcich na celom svete má pritom dosiahnuť historické úrovne. Očakáva sa, že v roku 2024 prepravia dopravcovia 4,7 miliardy ľudí v porovnaní so 4,5 miliardami v roku 2019. Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) vlani v decembri predpovedalo v tomto roku zvýšenie globálnej kapacity leteckých spoločností o 9 %. Tento odhad však vyzerá príliš optimisticky. Osobní dopravcovia totiž v tomto roku dostanú o 19 % menej lietadiel, ako očakávali.

Pre nedostatok nových lietadiel zažíva trh s lízingom lietadiel rozmach. Údaje spoločnosti Cirium Ascend Consultancy ukazujú, že sadzby z prenájmu nových lietadiel Airbus A320-200neo a Boeing 737-8 MAX dosiahli 400.000 USD (369.583,29 eura) mesačne, najviac od polovice roku 2008. Letecké spoločnosti míňajú o 30 % viac na prenájom lietadiel ako pred pandémiou, povedal John Heimlich, hlavný ekonóm spoločnosti Airlines for America (A4A), ktorá zastupuje amerických dopravcov.

Využívajú aj lietadlá, ktoré sú po ekonomickej životnosti a vyžadujú si náročnú údržbu, dodal Heimlich. Náklady na opravy v United, Delta a American vlani vzrástli o 40 % v porovnaní s rokom 2019. Zvýšené náklady na lízing, opravy a prácu okrešú zisky spoločností napriek veľkému dopytu, pripomenul Heimlich.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa