Zranenia, ktorým sa dalo predísť: Podľa odborníkov spôsobila prepad Boeingu banálna chyba

2024-03-14 12:00:00 |   |    | 

Prepad Boeingu 787 leteckej spoločnosti LATAM mohlo spôsobiť neúmyselné posunutie sedadla pilota. Uviedol to dnes odborný server The Air Current. Stroj sa prudko prepadol pri pondelkovom lete zo Sydney do Aucklandu. Udalosť si vyžiadala viac ako 50 zranených. Boeing je po januárovej nehode stroja 737 MAX spoločnosti Alaska Airlines pod drobnohľadom úradov. Výrobca leteckej techniky sa k vyšetrovaniu zatiaľ nevyjadril.



 

Sedačku podľa dostupných informácií posunul neúmyselne zrejme sám pilot. "Pohyb sedadla spôsobil sklon lietadla smerom dole," uviedol časopis s odvolaním sa na oboznámený zdroj. Vyšetrovanie sa podľa neho zaoberá aj tým, či nedošlo k elektrickému skratu. Očakáva sa, že Boeing ohľadom incidentu vydá správu pre prevádzkovateľov lietadiel 787, uviedol server The Air Current. Vykladá to ako znamenie, že by mohlo ísť o problém celej flotily.

Aerolinky LATAM majú základňu v Čile a nehoda sa udiala v medzinárodnom leteckom priestore. Vyšetrovanie preto vedie čílsky úrad pre vyšetrovanie nehôd (DGAC). Preskúmanie podľa neho "práve začalo", vyšetrovatelia úradu dorazili na Nový Zéland. Spoločnosť LATAM informovala, že "ďalej spolupracuje s úradmi, aby podporila vyšetrovanie". Uviedla tiež, že špekulácie, ktoré sa objavili, nie je vhodné komentovať.

Novozélandská komisia pre vyšetrovanie dopravných nehôd (TAIC) v utorok oznámila, že zabezpečila hlasový záznamník v pilotnej kabíne a záznamník letových údajov.

Pri januárovej nehode lietadla spoločnosti Alaska Airlines sa za letu odtrhol panel, ktorý v trupe zaslepuje otvor pre ďalší núdzový východ. Na paneli chýbali kľúčové štyri skrutky, vyplýva z predbežnej správy Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB) z minulého mesiaca. Regulačné orgány po incidente z 5. januára výrobu Boeingu obmedzili.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa