Lietadlu vo vzduchu odpadlo okno, aerolinky kvôli tomu sťahujú svoje boeingy

2024-01-06 15:00:00 |   |    | 

Dramatické chvíle zažili v piatok pasažieri letu z amerického Portlandu po tom, čo lietadlu krátko po štarte odpadlo okno a malá časť trupu. Stroj Boeing 737-9 sa po asi 20 minútach bezpečne vrátil na letisko, nikomu zo 174 cestujúcich a šiestich členov posádky sa nič nestalo, napísala agentúra AP. Letecká spoločnosť Alaska Airlines v reakcii na incident oznámila, že dočasne sťahuje z prevádzky všetkých svojich 65 lietadiel rovnakého typu a podrobí ich servisným prehliadkam.



Lietadlo na linke z Portlandu malo namierené do Ontária v Kalifornii, o okno prišlo počas stúpania po štarte. Na zverejnených záberoch je vidieť, ako dovnútra kabíny prúdi vzduch dierou v trupe. Kvôli poklesu tlaku v kabíne si museli cestujúci nasadiť masky s kyslíkom.

Stroj sa dostal do výšky skoro 4900 metrov, potom kvôli nehode vykonal obrat a vrátil sa do Portlandu. Podľa serveru FlightAware strávil vo vzduchu 19 minút.

Server BBC napísal, že poškodená časť trupu sa nachádzala v zadnej časti lietadla za motorom a krídlami v mieste, ktoré je možné využiť na prídavný núdzový východ.

 

"Po udalosti, ktorá sa prihodila dnes (v piatok) večer na lete 1282, sme sa rozhodli pre preventívne opatrenia a necháme dočasne na zemi celú flotilu 65 boeingov 737-9. Myslím na tých, ktorí v lietadle boli a je mi veľmi ľúto, čo museli zažiť," uviedol šéf spoločnosti Alaska Airlines Ben Minicucci. Podľa neho čakajú lietadlá podrobné prehliadky a aerolinky budú spoločne s úradmi a výrobcom riešiť, prečo k incidentu došlo.

Lietadlá Boeing 737 MAX sa dostali na čiernu listinu v roku 2019 po dvoch tragických nehodách týchto strojov v Indonézii a v Etiópii. Výrobca potom musel dočasne prerušiť prevádzku všetkých strojov daného typu, do vzduchu sa smeli vrátiť až po roku a pol.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa