Pred 60 rokmi obletela zemeguľu prvá žena. Na Geraldine Mockovú čakala domácnosť a tri deti

2024-04-17 06:00:00 |   |    | 

Bola to veľmi skromná žena v domácnosti a matka troch detí z Columbusu v americkom štáte Ohio. Je málo známou aj medzi fanúšikmi letectva a aviatiky. Jej fenomenálny úspech bol totiž zatienený hnutím za občianske práva, hudobným ošiaľom z Beatles a vesmírnymi pretekmi medzi Sovietskym zväzom a USA. V stredu 17. apríla uplynie 60 rokov od toho, čo Geraldine "Jerrie" Mocková ako prvá žena obletela samostatne zemeguľu.



 

Na jednomotorovom lietadle Cessna 180 (N1538C) z roku 1953 s názvom Spirit of Columbus, ktoré kúpil jej manžel, pristála po oblete sveta na letisku v Columbuse 17. apríla 1964. Stalo sa tak v rovnaký deň ako americké hitparády prevalcovala pieseň od Beatles Can't Buy Me Love. Megahit od Beatles vtedy v médiách doslova zatienil nezvyčajný úspech "lietajúcej ženy z domácnosti" Mockovej.

Preletela 23.206 míľ (36.786 kilometrov) drsným počasím cez rozľahlé púšte a oceány – to všetko v dobe pred navigáciou GPS. Cesta trvala 29 dní, 11 hodín a 59 minút. Lietadlo bolo upravené tak, aby unieslo 674 litrov paliva a letelo 25 hodín bez zastavenia.

Geraldine Mocková sa narodila 22. novembra 1925 v Newarku v americkom štáte Ohio. Nikdy nemala veľmi rada dievčenské ozdoby, bola viac naklonená konštruovať veci a učiť sa, ako fungujú. Navštevovala štátnu univerzitu v Ohiu, kde bola jedinou ženou v triede leteckého inžinierstva. Milovala lietadlá od svojej prvej jazdy ako mladé dievča vo Forde Trimotor.

Keď sa v roku 1945 vydala, ani tri deti a starostlivosť o domácnosť jej nestačili vyplniť všetok čas. Iba zo žartu jej manžel v jednej nepokojnej chvíli navrhol, aby obletela zemeguľu, netušiac, že to zoberie vážne. Geraldine Mocková, ktorá mala dovtedy ako amatérska pilotka nalietaných 500 letových hodín, sa ihneď pustila do príprav.

O svojom pokuse obletieť zemeguľu informovala v súlade s podmienkami registrátora rekordov vo Švajčiarsku aj miestnu tlač. Odlet sa konal 19. marca 1964 z letiska v Columbuse.

Pretože cestovala sama, mohli bandasky s pohonnými látkami vyplniť zvyšný priestor lietadla. Na palube mala aj rozhlasový prijímač, ktorý jej krátil dlhú chvíľu. Počas letu prekonávala viaceré problémy, napríklad ľad na krídlach lietadla či požiar elektriny v rádiu.

Spirit of Columbus in Udvar-Hazy Center, February 2015.JPG

By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Pi.1415926535" title="User:Pi.1415926535">Pi.1415926535</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY 3.0, Link

 

Mocková pristála na Bermudách, na Azoroch, v Casablanke (Maroko), v Alžírsku. Omylom pristála aj v armádou kontrolovanej zóne v Líbyi. Odtiaľ sa našťastie dostala po dvoch hodinách vypočúvania. V Káhire (Egypt) absolvovala výlet na ťavách k pyramídam.

Potom nasledovalo Karáčí (Pakistan) a indické Naí Dillí a Kalkata, Bangkok (Thajsko) a filipínska Manila. Z Manily Mocková letela na americké ostrovy Guam a Wake. Počas letu na Havajské ostrovy (USA) prekonala medzinárodnú dátumovú hranicu (hranica, po prekročení ktorej treba zmeniť dátum).

V americkej Kalifornii v meste Oukland úspešnú letkyňu rekordérku čakal manžel (jej nebezpečné dobrodružstvo spôsobilo, že schudol osem kilogramov), dav ľudí, tlač, rozhlas a televízia. Odtiaľ odletela do Columbusu, kde cestu okolo sveta zavŕšila.

Jej lietadlo zaujalo čestné miesto v továrni spoločnosti, ktorá ho vyrobila a výrobcovia ju obdarovali iným typom Cessny, s ktorým dosiahla ešte ďalšie rekordy.

Geraldine Mocková na svojej ceste strávila počas 29 dní, 11 hodín a 59 minút vo vzduchu 158 letových hodín. Za rekord (ako prvá žena, ktorá obletela zemeguľu) ju americký prezident Lyndon Johnson dekoroval zlatou medailou Federálneho leteckého úradu (FAA). Cenami a medailami ju ocenili aj ďalšie krajiny. Bola prvou ženou, ktorá získala Medailu Louisa Blériota.

Mocková vyrastala medzi chlapcami a zúčastňovala sa na ich dobrodružných hrách. Jej túžbou bolo dostať pod vianočný stromček vláčik, čo jej však rodičia v detstve nesplnili. Podľa nich sa to pre dievča nehodilo. Vláčik na hranie dostala elegantná a šikovná pani Mocková, ktorá v televízii viedla reláciu pre deti o splnení ich snov, až v roku 1990 od svojich detí a vnukov. Vláčik mal ich slávnej mame a starej mame pripomínať preukázanú odvahu a húževnatosť.

"Lietajúca žena z domácnosti" zomrela 30. septembra 2014 vo veku 88 rokov. Našli ju mŕtvu v jej domove v Quincy na Floride.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa