Tip na víkend: po roku sa blíži festival Vysoké hory Nitra

2012-11-22 12:10:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Už túto sobotu Nitra privíta aktívnych aj pasívnych turistov obdivujúcich vysoké horstvo. Zaujímavé osobnosti a dokumentaristi zo Slovenska i z Českej republiky predstavia v rámci festivalu Vysoké hory Nitra dobrodružné expedície z celého sveta.



Program siedmeho ročníka festivalu je zložený zo štyroch blokov s filmami a prezentáciami viacerých hostí. Cestovateľ František Kele, považovaný za najaktívnejšieho slovenského cestovateľa 20. storočia, zavíta do Nitry s prezentáciou Polstoročie na cestách.

Tá bude pozostávať z pútavého rozprávania, fotografií a komentáru k nim, krátkych filmov a na záver bude priestor i na diskusiu. Dokumentarista, fotograf a environmentalista Tomáš Hulík odpremiéruje v meste pod Zoborom svoj film Cesty Slovenskom a s výstavou veľkoformátových fotografií.

Cestovateľ Ivan Bulík na festivale uvedie prezentáciu o divokom africkom kmeni Surmov, ktorí ešte žijú pôvodným spôsobom života. K vysokému horstvu sa publikum vráti s horolezcom Martinom Gablíkom, ktorý priblíži svoj výstup na osemtisícovku Cho Oyu.

Nebude chýbať ani tradičné premietanie tvorby Pavla Barabáša, tentoraz návštevníci uvidia jeho nový dokument Deti džungle. Dokument Martina Jurzu s názvom Mercúň predstaví návštevníkom prácu v extrémnych podmienkach lavinóznej doliny, v ktorej začiatkom apríla Pavel Ballo skúmal život ohrozeného svišťa vrchovského tatranského.

S najnovšími filmami Zabijácka krása a Príťažlivosť obohatí program festivalu Vysoké hory Nitra aj Rasťo Hatiar, Ján Krchnavý zo Žiliny odprezentuje cestu do krajiny orlov, teda Albánska, a Martin Kretter z Nitry priblíži stredoamerickú Kostariku.

Vďaka Zuzane Minarovičovej sa publikum prejde z Káthmandu údolím pod Annapurnou a Dhaulágirí a vzlietne až k najvyššej hore sveta Mt. Everest. Prezentácia Aleša Tvrdého bude dokumentovať trek k vulkánu Parinacota, nachádzajúci sa v Národnom Parku Sajama v Čile.

Premietaný bude aj krátky film autorskej dvojice Jana Tášiková a Milan Ohurniak Monte Cristallo, ktorý zachytáva charakteristické rysy oblasti Monte Cristallo v talianskych Dolomitoch. A skupina Afro Campana Igora Holku naživo predvedie svoje exotické vystúpenie, predstavujúce tradičné africké rytmy, spev a tanec.

Hlavný program bude obohacovať niekoľko sprievodných akcií, medzi nimi napríklad výstava fotografií rôznych autorov či „detský piatok“ pre žiakov nitrianskych škôl, ktorý je súčasťou festivalu od roku 2008. A neodmysliteľnou súčasťou festivalu bude aj obľúbená tombola.

Festival Vysoké hory Nitra, ktorý organizuje Nitriansky horský spolok, odštartuje už túto sobotu, 24. novembra o 9.00 vo veľkej sále Mestského úradu Nitra. Vstup naň je voľný, nenechajte si ho preto ujsť a precestujte so slovenskými dobrodruhmi nielen Slovensko a Európu, ale spoznajte aj exotiku a divočinu iných kontinentov.

 

O festivale

Festival Vysoké hory Nitra sa po prvý raz uskutočnil v novembri 2006 a odvtedy záujem oň každoročne narastá. Prostredníctvom svojich snímok i osobne sa ho zúčastnilo veľa významných hostí z prostredia vysokohorskej turistiky a horolezectva, medzi nimi napr. Pavol Barabáš, Jozef Kopold, Peter Hámor, Michal Orolin, Zoltán Demján, Viktor Beránek, Martin Gáblik, Vladimír Linek, Pavol Ondrejovič alias Becko, Igor Koller či Marián Šajnoha a predstavili sa i mnohí menej známi cestovatelia zo Slovenska i Českej republiky. Od roku 2007 sa v rámci festivalu realizuje aj Anketa diváka, v ktorej návštevníci hodnotia uvedené dokumenty a prezentácie. Viac na www.vysokehory.nihos.sk.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa