Vínečko bílé... – TIPy na perfektný víkend

2014-11-07 13:00:00 |   |    | 

Asi sa človek nenazdá a príde ďalší víkend. Dromedár to vidí na tejto pravidelnej rubrike. Stále pre vás hľadá zaujímavé tipy na kultúrne a spoločenské vyžitie. Človek nežije len z chleba, ale aj jeho myseľ potrebuje potravu. Tá sa dá načerpať na podujatiach rôzneho zamerania. Či už zájdete do múzea, galérie, na koncert, na prednášku, alebo na akékoľvek vystúpenie, dobijete si baterky na ďalší týždeň. V čoraz kratších dňoch je stále menej príležitostí na vychádzky do prírody, ale ak aj pôjdete, vždy sa môžete navečer vrátiť a vyskúšať kultúrny program ušitý priamo pre vás.



 

Bratislava

 

V týchto dňoch sa v Bratislave koná veľmi zaujímavý festival Cestou necestou. Okrem tradičných prednášok a besied si organizátori pripravili aj niečo špeciálne. Niektoré z prezentácií sú totiž 3D. Pomocou stereografie sa dvom cestovateľom podarilo zachytiť prírodu a ich cesty v spôsobe, ktorý je viac než realistický. S Dromedárom sme už na takomto premietaní boli a veľmi sa nám pozdávalo. Vysoké nepálske pohoria a hlboké doliny sa nám predostreli ako keby sme tam ozaj boli. Takýto zážitok vám môžeme len odporučiť :)

 

Tento víkend do nedele 9.11. sa v bratislavskom výstavisku Incheba uskutoční každoročná Bibliotéka. Knižný veľtrh predstaví až 150 vystavovateľov, ktorí budú propagovať jeden z najúžasnejších vynálezov človeka – knihu. V rámci programu sa uskutočnia dramatizované čítania, prednášky, autogramiády, krsty kníh a dokonca sa bude aj vyvárať, samozrejme podľa kuchárok. Ťahákmi budú švédska autorská dvojica Erik Axl Sund, ale aj slovenskí spisovatelia ako hana Lasicová, Rasťo Piško, Kamil Peteraj, Petra Nagyová-Džerengová, Martin Pyco Rausch, či Ľubomír Feldek. Svoje diela odprezentujú kuchári aj cestovatelia. Najmenších potešia autorské čítania a tvorivé dielne. Otvorené bude v piatok a v sobotu do 19:00 a v nedeľu do 18:00.

Dnes sa odohrá aj veľmi zaujímavý festival, ktorý poteší všetkých milovníkov kvalitnej hudby. Vo Veľkej sále Istropolisu sa dnes stretnú svetové a slovenské ikony jazzu. Na One Day Jazz fest sa za Slovákov predstaví bubeník Martin Valihora a za svet fenomenálny umelec Avishai Cohen a speváčka Vivian Sessoms. Obaja sú známi spoluprácami s umelcami celosvetovej scény.

Vínko, vínko, vínko. Už tradične sa tento víkend uskutočnia Svätomartinské dni Bratislava. Po posvätení mladého vínka sa už rozbehnú ochutnávky v Starej tržnici. Akcia potrvá do utorka a ako vždy sa uskutočnia aj omše, lampiónové sprievody a ochutnávky vín z Bratislavy, ale aj Moravy a Čiech.

 

Košice

 

Až do nedele sa v košickom Dome kultúry a v Kulturparku bude odohrávať hudobný festival ARS NOVA 2014. Stavebným kameňom je hudba druhej polovice 20. storočia a súčasné umenie. Predstavia sa ako etablovaní umelci, tak aj nadané deti. Na 8 koncertoch sa predstavia tí najlepší. V spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice vystúpia aj lotyšský huslista Gidon Kremer a litovskí violončelistka Giedrë Dirvanauskautë.

 

Trnava

 

Tento víkend sa toho v Trnave bude diať ozaj veľa. V sobotu sa festival Blues Moods pokúsi všetkým znova pripomenúť kvality bluesovej hudby. V Art-Klube sa prestavia rôzne skupiny, ktoré majú jedno spoločné – ústnu harmoniku.

Vinárov potešia sobotné otvorené pivnice. Deň vínnych pivníc otvorí 32 zaujímavých priestorov na ochutnávku vína. S jedným zo 700 vínnych pasov sa do nich dostanete a vyskúšate mok od 50 vinárov. Putovanie začne o 13:00 a skončí o 21:00.

Nezabudnite ani na lampionádu. J

 

Ružomberok

 

O pravú jesennú atmosféru spojenú s našimi tradíciami sa postará dnešný lampiónový sprievod sv. Martina. Okrem sprievodu, ktorý začne v parku Š. N. Hýroša sa do programu zapojí aj divadelné prestaveniezbierka školských potrieb a zimného oblečenia pre sociálne slabšie rodiny.

 

Nitra

 

Ani tu sa nezabudlo na slovenské tradície , a teda víno. Lahodný nápoj sa bude podávať na podujatí Nitriansky vínny festival. V uličkách aj pivniciach nitrianskeho hradu potečie víno potokom, keďže sa v rámci tohto podujatia osvedčila „all inclusive“ degustácia. Festival začne dnes o 16:00 na Pribinovom námestí a bude sa pokračovať až do 22:00. Podobne tomu bude aj zajtra. Novinkou sú miešané vínne drinky, vinári z Maďarska a Rakúska, sushi bar a samozrejme kultúrny program. Slovenské tradície sa prepoja s rytmom afrických bubnov brazílskej samby. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne.

 

Handlová

 

Prvýkrát sa verejnosť dostane do Slovenského banského múzea práve tento piatok. V rámci podujatia Banícke soireé si tak návštevníci obzrú priestory expozície. Otvorené bude od 15:00 a o 16:30 je v Dome kultúry pripravený aj program s hudbou a spevom.

 

Banská Bystrica

 

Za hudbou sa vydáte, ak sa v dnes, alebo zajtra pozriete do Cikkerovej siene na Radnici v Banskej Bystrici. Odohrá sa tu 34. ročník Festivalu zborového spevu Viliama Figuša – Bystrého. Predstaví sa na ňom množstvo súborov a na galakoncerte v sobotu aj vokálne súbory.

Zdroj/autor: SACR, SITA, TASR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa