Kam v Londýne na nákupy? Maniaci si vychutnajú Camden

2014-11-06 09:00:00 |   |    | 

Ak milujete pestrú kultúru, etno prvky, netradičné veci, niekedy trošku bizarnosti, rušný život a nekončiace prekvapenia, tak si to istotne namierte do londýnskeho Camdenu. Toto predmestie je známou atrakciou pre turistov, ktorí hľadajú niečo menej stereotypné ako sú tradičné pamiatky. A Camden Town im to nepochybne ponúkne. Stačí si nájsť čiernu linku metra a pustiť sa do nového dobrodružstva.



 

Nakupovanie trochu inak

 

Ten hlavný dôvod návštevy býva u turistov prozaický – nakupovanie. Tovar, ktorý zoženiete v Camdene, je totiž jedinečný. Hneď ako vystúpite z metra a vyjdete von zo stanice, vyberte sa smerom vpravo. Už tu sa začínajú niektoré stánky, no tie ponúkajú klasický tovar, zväčša pozostávajúci zo suvenírov. Čím viac sa budete blížiť k výraznému mostu, ktorý máte pred sebou, tým bližšie ste k veľkému camdenskému trhu. Ten sa rozprestiera na naozaj rozľahlej ploche a pokiaľ ho chcete prejsť celý, vyhraďte si na to aj celý deň. Inak povedané, pod jednou strechou nájdete všetko od oblečenia cez občerstvenie, až po zábavu, takže sa nemusíte obávať o žiadnu nudu.

A čím je Camden market vlastne taký výnimočný? Tovar tam ponúkajú priamo rôzni umelci a dizajnéri. Všetky kúsky sú jedinečné, ručne robené a ponúkajú vám okrem obyčajnej veci aj kúsok svojej duše. Ak si práve hovoríte, že od tohto tipu vás istotne odradia ceny, mýlite sa. I keď na trhu nájdete aj drahšie kúsky, mnoho z nich je za prekvapivo prijateľnú cenu, nie raz dokonca za menej, ako by ste od takýchto produktov očakávali.

 

Obrovský bazár na jednom mieste

 

V Camdene však nenájdete len takýto unikátny tovar. Jedna veľká časť je venovaná veciam z bazárov. Starožitnosti, ktoré dýchajú vlastným životom. Doslova raj pre tých, ktorí hľadajú vzácne a unikátne veci. V bazári nájdete hocičo od starožitného nábytku, cez oblečenie, platne, knihy a rôzne doplnky. No aby ste si nemysleli, v Camdene nenájdete len takéto starožitnosti. Pohodlne si tam nakúpite aj novinky z aktuálnych trendov, zaobstarať si tam môžete oblečenie akýchkoľvek štýlov a nech sa venujete akejkoľvek záľube, istotne si tam nájdete svoj obľúbený stánok, prípadne aj celú časť venujúcu sa tejto téme.

 

Hlavným dňom je sobota

 

Tento trh je otvorený sedem dní v týždni a vybrať sa tam môžete naozaj kedykoľvek. V každý deň je v Camdene mnoho predajcov, no ak chcete ísť na ten hlavný trh, tak by ste mali prísť v sobotu. Vtedy sú otvorené naozaj všetky stánky a ponúkaný sortiment je veľmi široký. Všetko pre má aj svoje proti a tým sú tentoraz davy nakupujúcich. Keď je pekné počasie, ľudia sa tam valia doslova v stovkách a vtedy máte naozaj problém s tým, aby ste si niečo pokojne vybrali. Čiže je len na vás, aby ste si vybrali medzi šírkou sortimentu a pohodlnejším nakupovaním.

 

Tradičné alebo niečo exotické?

 

Keď už budete mať chodenia pomedzi stánky dosť, je načase občerstviť sa. No i teraz musíte vyriešiť zaujímavú dilemu. Dáte si niečo tradičné anglické alebo vyskúšate niektorú z exotických kuchýň? Pokiaľ sa rozhodnete pre prvú alternatívu, vyberte sa von z trhu a zamierte smerom k stanici metra. Nemusíte sa báť, všetko je veľmi blízko a do päť minút ste naspäť. Mimo hlavného trhu sa nachádza niekoľko podnikov, ktoré ponúkajú tradičné fish and chips a podobné anglické jedlá. Niektoré sú zariadené napríklad v štýle päťdesiatych rokov, no nájdete tam aj typické staré krčmičky s dobrým pivom. Ak však chcete ochutnať niečo úplne nové, zostaňte na trhu a poobzerajte sa po niektorom zo stánkov s občerstvením. Nájdete tam kuchyne z celého sveta a je len na vás, do ktorej krajiny sa prostredníctvom vášho jedla vyberiete. Verte, že kvôli lákavým vôňam to nebude ľahká voľba.

 

Sledujte aj architektúru

 

Popri tom nakupovaní je však dôležité, aby ste nie raz zdvihli hlavu ponad ponúkaný tovar a poobzerali sa okolo seba. Tunajšia architektúra je totiž rovnako pestrá a zaujímavá, ako samotný trh. Keď vyjdete pomimo neho, všimnite si aj zdobenie jednotlivých domov. Každý má svojský štýl a ponúka iné tajomstvo. Na týchto potulkách potom istotne zájdite aj ku Regent`s Canal. Pravidelne tam organizujú malé plavby výletnou loďkou, vďaka čomu sa na chvíľku ocitnete v takých londýnskych, oveľa pestrejších, Benátkach.

 

Zdroj/autor: camdenlock.net, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa