Prvý vianočný darček pre cestovateľov: Miesto Ježišovho krstu je opäť prístupné

2018-12-11 16:00:00 |   |    | 

Tri kláštory na území Kasr al-Jahúd, kde bol podľa kresťanskej tradície pred približne 2000 rokmi pokrstený Ježiš, sú znova prístupné, informovala v nedeľu agentúra DPA.




Britská charitatívna organizácia HALO Trust od marca spolupracuje s izraelským ministerstvom obrany na odstraňovaní mín a ďalších nebezpečných predmetov z lokality Kasr al-Jahúd ("Palác Židov") na západnom brehu Jordánu. Na tomto mieste podľa Nového zákona Ján Krstiteľ vodou z tejto rieky pokrstil Ježiša.

"Odstraňovanie mín ma mieste krstu, ktoré má pre mnoho ľudí veľký význam, je jedinečná a úžasná práca," povedal Marcel Aviv, riaditeľ izraelskej služby na likvidáciu mín. V oblasti sa nachádza sedem kláštorov, z ktorých sa už tri podarilo očistiť od výbušnín.

Kasr al-Jahúd bol pod správou Jordánska od roku 1948, keď Izrael vznikol, až do arabsko-izraelskej vojny v roku 1967, po ktorej židovský štát toto predjordánske územie anektoval a nastražil tam nášľapné míny, aby takto posilnil a chránil svoje štátne hranice. Podľa odhadov tam bolo nastražených okolo 3000 mín a ďalších výbušnín.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa