Prvá krajina sa ponúkla pri obnove zničených pamiatok na Ukrajine

2022-03-18 12:00:00 |   |    | 

Prístavné mesto Mariupol leží na pobreží Azovského mora a je kľúčovým pre ďalší posun ruských síl smerom na západ Ukrajiny. Už tri týždne ho neustále ostreľujú ťažkými zbraňami ruské jednotky, ktoré ho kompletne obkľúčili. Podľa odhadov ukrajinských predstaviteľov počas bojov zahynulo už vyše 2500 civilistov a najmenej 200.000 čaká na nevyhnutnú evakuáciu, bez dodávok tepla, elektriny či tečúcej vody. V stredu došlo k útoku na tamojšie divadlo.



 

Ruské sily v stredu bombardovali divadlo v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, v ktorom sa podľa zástupcu starostu mesta Serhija Orlova nachádzalo 1000 až 1200 ľudí. Ukrajinský poslanec Dmytro Gurin oznámil, že väčšina z ľudí ukrývajúcich sa v kryte civilnej ochrany v divadle našťastie prežila. Dominanta mesta je však zničená podobne ako takmer všetky budovy v Mariupole. "Neviem, ako by som opísal skazu v našom meste. Mesto v skutočnosti už neexistuje. Spomeňte si na Groznyj a Aleppo - práve tak teraz vyzerá Mariupol," povedal Orlov.

Budovu divadla postavili v roku 1960 v štýle monumentálneho klasicizmu na mieste bývalého kostola Sv. Márie Magdalény. Architektonický návrh pochádzal z dielne A. Krylova a S. Malyšenka, ktorí divadlo nechali obložiť sivým kameňom z Krymu a ozdobiť mnohými štukovými prvkami. Fasáde dominovalo sochárske dielo, zobrazujúce hutníkov a farmárov Azovského regiónu. To všetko je po útoku ruských vojsk zničené.


Wikimedia - Mykola Swarnyk - Vlastná tvorba, CC BY-SA 3.0, Link

Nádej ukrajinskej kultúre a obyvateľom však hneď vo štvrtok vlialo Taliansko, ktoré ponúklo, že poskytne prostriedky a financie na obnovu zbombardovaného divadla. Taliansky minister kultúry Dario Franceschini na Twitteri uviedol, že vláda na svojom zasadnutí schválila jeho návrh poskytnúť pomoc. "Divadlá všetkých krajín patria celému ľudstvu," povedal minister.
 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa