Madridské múzeum Prado zmenilo popisky exponátov, niektoré slová tam nemajú čo hľadať

2024-02-10 16:00:00 |   |    | 

Madridské múzeum Prado, ktoré má jednu z najvýznamnejších zbierok umenia v Európe, z popisov pri exponátoch odstránilo označenie "postihnutý" alebo niektoré opisy telesných vád. Píše to agentúra Europa Press a denník El País. Múzeum sa chcelo prispôsobiť zmene španielskej ústavy, odkiaľ bol odstránený výraz pre handicapovaných vnímaný hanlivo. Zmena sa dotkla zhruba 1800 popisov v múzeu a 27.000 na internetových stránkach.



 

Zmeny sa týkajú len sprievodných textov, a nie zažitých názvov umeleckých diel. Popisok pri obraze španielskeho maliara Diega Velázqueza Dieťa z Vallecasu tak napríklad už netvrdí, že zobrazený človek trpí trpasličím vzrastom, ale achondropláziou, čo je genetické ochorenie, ktoré malý vzrast spôsobuje. V pôvodnom vysvetlení sa tiež písalo, že na španielskom dvore v 17. storočí sa zdržiavalo mnoho šašov a trpaslíkov. Nový text sa o "trpaslíkoch" nezmieňuje, naopak názov obrazu nemeckého maliara Johna Klostermana Portrét trpaslíka zostal bez zmeny.

Na konci minulého roka sa dve najväčšie španielske strany, socialisti a ľudovci, dohodli, že zmenia článok 49 ústavy, ktorý hovorí o "telesne, vnemovo či duševne postihnutých". Múzeum revíziou popisov reagovalo na túto dohodu. "Keď sa toto slovo prestane používať v ústave, tak by sa nemalo používať ani v popisoch a evidenciách obrazov," povedal agentúre Europa Press predstaviteľ múzea.

Španielsko zmenilo svoju ústavu a z textu odstránilo výraz pre handicapovaných, ktorý je v súčasnosti vnímaný hanlivo. V novom znení sa namiesto postihnutých ("disminuido") píše o ľuďoch s hendikepom ("(personas con discapacidad"), čo zákonodarcovia považujú za neutrálnejší výraz.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa