Francúzski kuchári protestujú proti novému zákonu: Imigrantov potrebujeme!

2024-01-19 09:00:00 |   |    | 

Poprední francúzski kuchári a ďalší zástupcovia gastronomickej branže protestujú proti novému migračnému zákonu, ktorý proti pôvodným plánom neuľahčuje integráciu pracujúcich cudzincov bez povolenia na pobyt.



 

"Naša kuchyňa musí zostať miestom otvoreným svetu, zdieľaniu a pohostinnosti," uvádza sa vo výzve, ktorú zverejnili tento týždeň. V gastronómii je zamestnaných mnoho cudzincov a zároveň ide o sektor, kde je 200.000 pracovných miest neobsadených.

"Potrebujeme migrantov, ktorí sa zaujímajú o našu prácu, o brandžu, ktorá môže a musí vyškoliť, zamestnať a ďalej rozvíjať desiatky tisíc ľudí," uviedlo aj 200 zástupcov francúzskeho gastronomického sektora. Dodali, že talent, chuť sa učiť a odvaha sú pre nich dôležitejšie ako "národnosť, pôvod alebo právne postavenie". Odmietajú preto nový migračný zákon v jeho terajšej podobe a požadujú skutočnú integračnú politiku.

Migračný zákon podľa pôvodného návrhu prezidenta Emmanuela Macrona mal ľuďom bez povolenia na pobyt, ktorí pracujú v brandžiach s nedostatkom pracovných síl, uľahčiť cestu k legálnemu pobytu vo Francúzsku. Avšak pod nátlakom opozičných Republikánov, na hlasy ktorých boli Macronovi centristi pri schvaľovaní zákona odkázaní, majú byť tieto uľahčenia možné len v obmedzenej miere, uviedla DPA.

Zákon ale ešte nevstúpil do platnosti, pretože si vláda nebola istá, či v niekoľkých bodoch nie je v rozpore s ústavou. Preto ho dala na posúdenie Ústavnej rade, ktorá má svoje rozhodnutie oznámiť 25. januára. Cez víkend po celom Francúzsku proti zákonu prebiehajú protesty.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa