Pyramídu v Gíze obkladajú žulou, egyptológovia protestujú (VIDEO)

2024-01-31 09:00:00 |   |    | 

Renovačné práce na Menkaureho pyramíde v egyptskej Gíze vyvolali kritiku, zatiaľ čo generálny tajomník Najvyššej rady pre historické pamiatky (SCA) Mustafá Wazírí ich naopak označil za "projekt storočia".



 

Wazírí na Facebooku zverejnil video, ako robotníci ukladajú žulové bloky na základňu Menkaureho pyramídy, najmenšej z troch hlavných pyramíd, ktoré spolu s monumentálnou sochou Sfingy tvoria známy pamiatkový komplex.

Pyramída bola pôvodne obložená žulou, ale časom o tento plášť prišla. Cieľom renovácie je preto obnoviť pôvodný vzhľad stavby rekonštrukciou jej vonkajšej žulovej vrstvy.

Práce majú trvať tri roky a budú "darom Egypta svetu v 21. storočí", vyhlásil Wazírí, ktorý vedie spoločnú egyptsko-japonskú misiu zodpovednú za tento projekt.

 

Pod videom však desiatky pobúrených ľudí zanechali kritické komentáre. "Posledné, čo chýbalo, bolo pridať obklad na Menkaureho pyramídu! Kedy už konečne prestaneme s absurditou pri spravovaní egyptského dedičstva?" napísala egyptologička Monica Hannaová.

"Všetky medzinárodné zásady týkajúce sa renovácií zakazujú takéto zásahy," dodala expertka a vyzvala všetkých archeológov, aby sa "okamžite zmobilizovali".

Otázka zachovania kultúrneho dedičstva v Egypte, ktorý získava desať percent svojho hrubého domáceho produktu z cestovného ruchu, je často predmetom búrlivých diskusií.

Nedávne zničenie celých oblastí historickej časti hlavného mesta Káhira viedlo k rozsiahlej iniciatíve egyptskej občianskej spoločnosti, ktorá má politickú činnosť zväčša zakázanú a v súčasnosti sa v boji s vládou sústreďuje najmä na otázky mestského plánovania a kultúrneho dedičstva.

Diskusia sa v ostatnom čase sústredila na mešitu Abú Abbása Mursího v meste Alexandria. Úrady začali vyšetrovanie po tom, ako sa dodávateľ zodpovedný za renováciu rozhodol premaľovať zdobené, vyrezávané a farebné stropy mešity na bielo.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa