Archeologické nálezisko Sakkára – obrovský úspech českých egyptológov

2020-12-26 12:00:00 |   |    | 

Pod fascinujúcimi a záhadnými pyramídami si síce človek bežne predstaví najfotografovanejšiu Gízu alebo Údolie kráľov, ale na Egypte je čo objavovať aj inde. Napríklad v Sakkáre, ktorá je po susednom Abúsíru ďalšou lokalitou, na ktorej sa celosvetovo preslávili českí archeológovia.



 

Jednou z lokalít, ktorá je v súčasnosti v hľadáčiku záujmu vedeckej aj laickej verejnosti, je pyramídové pole v Sakkáre, v ktorom sa výrazne presadzujú aj českí bádatelia pod vedením Miroslava Bártu.

Tí tu našli napríklad hrobku mudrca Kairese (objavenú v roku 2018). Tento objav predstavuje významný krok do našich znalostí dejín jednej z najvýznamnejších starovekých civilizácii. Kaires totiž patril k bájnym staroegyptským mudrcom, medzi ktorých patril napríklad aj Imhotep alebo Ptahhotep. Bol kráľovým dôverníkom a jeho o jeho významnom postavení svedčí aj fakt, že bol pochovaný priamo v tieni pyramídy faraóna Neferirkarea.

Okrem toho naši českí bratia pod vedením dr. Mohameda Megaheda objavili v Sakkáre hrobku vysoko postaveného hodnostára Chuy, ktorá sa vyznačuje veľmi zachovalou maľbou interiéru a patrí k 10 najvýznamnejším archeologickým objavom v roku 2019 podľa časopisu Archaeology Magazine.

Ďalším prekvapením bolo objavenie dôkazov o existencii kráľovnej Setibhor z konca 5. dynastie, o ktorej sa doposiaľ vôbec nevedelo. Išlo opäť o veľmi významnú osobnosť, ktorá svojou veľkosťou zatienila mnohé iné egyptské kráľovné. Možno, že aj preto, lebo sa jej podarilo presadiť na trón svojho manžela kráľa Džedkarea.

Jedným z najzásadnejších objektov Sakkáry je samozrejme pyramída faraóna Pepiho II., ktorá obsahuje najucelenejšiu zbierku pyramídových textov zo všetkých pyramíd, ktoré boli doposiaľ preskúmané. Cieľom podobných textov je uviesť faraóna po smrti medzi božstvo a archeológovia dúfajú, že sa im práve v prípade Pepiho pyramídy podarí rozlúsknuť význam jednotlivých sekvencií.

V lúštení záhad vedcom pomáhajú aj moderné technológie ako fotogrametria, endoskopia, hyperspektrálne skenovanie a fotografie v ultravysokom rozlíšení. Aj tieto záležitosti budú divákom priblížené v dokumente s názvom Rozlúštenie záhady Sakkáry, ktorý si môžete pozrieť na televíznej stanici  Viasat History v pondelok 28. decembra o 14:20.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Viasat History
Zdroj: Viasat History

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa