Ďalšie nešťastie v Rakúsku: Traja ľudia prišli v horách o život

2024-04-11 12:30:00 |   |    | 

V rakúskom Ötztale sa dnes zrútila lavína, pod ktorou zomreli traja ľudia z Holandska. Oznámila to rakúska záchranná služba agentúre APA. Záchranári vyslobodili jedného skialpinistu, ktorý bol so zraneniami letecky prepravený do nemocnice v Zamse.



V miestach, kde sa lavína zosunula, sa nachádzalo celkom 17 lyžiarov z Holandska, ktorí boli na túre. Spočiatku nebolo jasné, koľko z nich masa snehu zasypala. Horská služba hovorí o štyroch, pretože väčšinu športovcov snehové masy nestrhli.

Horská služba musela pátraciu akciu v oblasti mestečka Sölden dočasne prerušiť, pretože bolo potrebné odstreľovať snehové bloky hroziace zosuvom. Na miesto sa kvôli vysokému lavínovému nebezpečenstvu záchranári mohli dostať jedine s vrtuľníkmi. Lavína sa odtrhla na prístupe k chate Martin Busch Hütte vo výške 2501 metrov nad morom.

Do pátracej a záchrannej akcie sa zapojilo päť vrtuľníkov leteckej záchrannej služby a jeden vojenský vrtuľník. Ďalšie lietadlá boli v pohotovosti. Do oblasti vyrazili okrem mnohých záchranárov aj psy vycvičené na pátranie v lavínach.

Agentúra APA píše, že v horách v Tirolsku je dnes pomerne nízke lavínové nebezpečenstvo, zodpovedá druhému z piatich stupňov. Riziko zosuvu lavín sa ale počas dňa v dôsledku stúpajúcich teplôt zvyšuje, a to najmä na extrémne strmých miestach.

V utorok lavína neďaleko tirolského Schwazu na vrchu Bärenkopf zavalila šesť výletníkov, 19-ročný muž z Nemecka zomrel. Masy snehu sa podľa odborníkov odtrhli samovoľne, turisti k tomu neprispeli.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa