SKI.SK Nový sneh v lyžiarskych strediskách na Slovensku a v Európe

2009-03-19 14:00:00 |   |    | 

V prevádzke je vyše 80 lyžiarskych stredísk, väčšina ponúka výrazne zľavnené skipasy. Koncom týždňa prebehnú mnohé zaujímavé podujatia.



Vo väčšine lyžiarskych stredísk bude podľa SHMÚ (Slovenský hydrometeorologický ústav) nasledujúce dni počasie premenlivé, pričom sa môžu vyskytnúť snehové prehánky. Silný nárazový vietor, pre ktorý vo viacerých strediskách nepremávali niektoré lanovky, sa zoslabí v sobotu.

Vplyvom silného vetra a sneženia trvá vo vysokohorskom teréne mimo oficiálnych zjazdoviek všetkých pohorí na Slovensku veľké lavínové nebezpečenstvo. Ide až o 4. stupeň z päťdielnej stupnice.

V prevádzke je viac ako 80 lyžiarskych stredísk monitorovaných portálom SKI.sk. Za uplynulé dni na najväčšie potešenie lyžiarov napadlo vo viacerých strediskách veľa nového snehu - v Ski Zábave/Hruštíne 40 centimetrov, v Jasnej 30 cm, o 20 cm viac snehu je aj v Oravskej Lesnej, Makove. 

Nový sneh portálu SKI.sk hlási taktiež Skalka pri Kremnici, winter park Martinky, Ski centre Levoča, Parksnow Donovaly a Liptovské Revúce, Skipark Ružomberok a Relax Center Plejsy.
 
Najvyššia snehová pokrývka, 180 centimetrov, sa nachádza v strediskách Jasná a Chopok juh.
 
Počas víkendu v strediskách prebehnú viaceré podujatia. Jedným z najzaujímavejších bude Slovenský pohár Masters a Juniorov v zjazdovom lyžovaní v sobotu 20. marca vo Vrátnej. V rovnaký deň sa vo Vrátnej môžete tešiť aj na 50. ročník preteku o Jánošíkovu valaštičku ako i na verejný pretek v zjazdovom lyžovaní pre deti.

Ďalším významným podujatím bude finále Európskeho pohára v zjazdovom lyžovaní telesne a zrakovo postihnutých športovcov, ktorý sa uskutoční 26.-29.  marca v Jasnej.
V Ski centre Opalisku/Závažnej Porube sa v sobotu uskutoční verejný pretek Veľká cena Opaliska a súčasne pohár Liptova v obrovskom slalome. Celkový víťaz získa lyže značky Völkl.

Otestovať lyže a snowboardy značky Rossignol môžete v Relax centre Plejsy. Prebiehať tu bude taktiež meraný pretek pre všetkých s peknými cenami a množstvom darčekov.

V nedeľu 22. marca už tradične pochovajú lyže a usporiadajú karneval na Remate. Masky majú vleky od 9-tej hodiny zdarma a po lyžovačke na vás čaká diskotéka.
Akciu na ceny lyžiarskych lístkov ponúka stredisko Makov Kasárne - zona snow, kde sa od piatka 20. marca cena jednodňového lístka pre dospelú osobu zastaví na deviatich eurách! Deti navyše lyžujú len za šesť eur.


Snehové správy z Európy

 

Minulý štvrtok a predovšetkým piatok napadlo veľké množstvo snehu - 70cm v Rakúskom Tauplitzi (región Štajersko), čo prispelo k 115cm nového snehu počas celého týždňa. Výška snehu na ľadovcoch Kaprun a Dachstein je štyri metre, čo predznamenáva dobré podmienky aj na letnú lyžovačku.

Vo Francúzsku boli veľké snehové zrážky naposledy minulú stredu (11.marca), keď napadlo 30 - 40 cm nového snehu v mnohých strediskách na severe Álp vrátane Chamonix, La Plagne a Val d'Isere. Francúzke strediská hlásia o 1,2 stupňa celzia chladnejšiu zimu ako je priemer a jednu z troch najchladnejších za posledných 20 rokov.

Taliansko má za sebou slnečný týždeň. Teplé počasie prispelo predovšetkým k zvýšeniu lavínového nebezpečenstva. Najviac snehu, 640cm, je na horných zjazdovkách v Sella Nevea na severo - východe krajiny. Najväčšiu výšku snehu zo švajčiarskych stredísk hlási Andermatt - 460cm, nasledujú Zermatt - 397cm, Engelberg - 385cm a Saas Fee - 353cm.


 

Viac informácií o lyžiarskych strediskách a lyžovaní nájdete na www.SKI.sk. SKI.sk je najstarším slovenským lyžiarskym serverom a patrí pod paneurópsku skupinu poskytovateľov snehových informácií www.SKIINFO.com

 

 

 

Zdroj/autor: shmú,ts-ski.sk

 


Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ski.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa