DOMA Ako je na horách

2009-04-04 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Dnes ráno bolo na hrebeňoch hôr jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od 0 do plus 5 stupňov Celzia. Fúkal len mierny premenlivý vietor s rýchlosťou do 20 km/h.



Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Snehová pokrývka bola zrána zmrznutá. Vplyvom oteplenia sa v priebehu dňa menila na mokrý firn.

SLP HZS predpokladá, že 5. apríla bude vo všetkých pohoriach Slovenska mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí bolo zrána mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Oteplením sa v priebehu dňa zvýši na 3. stupeň. TASR o aktuálnej situácii informoval Juraj Settey, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.

Snehová pokrývka je všeobecne pevná, ale na ojedinelých extrémnych svahoch je stále iba mierne spevnená. SLP HZS upozorňuje na možnosť uvoľnenia lavín pri mechanickom zaťažení na strmých svahoch so sklonom nad 40 stupňov.

„Na južne orientovaných a slnkom osvetlených svahoch a v žľaboch je pri oteplení možný aj samovoľný vznik malých, prípadne stredne veľkých lavín z vlhkého až mokrého snehu," zdôraznil Settey. Spresnil, že na svahoch s trávnatým podkladom je zvýšený výskyt základových lavín. Pri zohľadnení lokálnych exponovaných strmých svahov a znalosti posúdenia lokálnej lavínovej situácie sú priaznivé podmienky na túry.


 

 

POČASIE Predpoveď na dnes

Nad strednou Európou sa nachádza oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Jasno až polojasno. Veľmi teplo. Zrána v nižších polohách ojedinele hmlisto.
Najvyššia denná teplota 18 až 22, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši okolo 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st. Slabý premenlivý vietor.

Dnes môžu padnúť teplotné rekordy

Teploty na Slovensku dosahujú počas prvých jarných dní rekordy. V piatok (3.4.) bol podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) prekonaný rekord v dvoch staniciach. Na Sliači namerali teplotu 22,5 stupňa C. Pôvodný rekord 21,6 stupňa z roku 1957 bol tak prekonaný o deväť desatín. V Žiline namerali 21,2 stupňa C, čo je o dve desatiny viac ako rekord z roku 1953.
    
 "V priebehu dnešného dňa očakávame maximá väčšinou v rozpätí od 18 do 22 stupňov C. Rekordné hodnoty sú trochu vyššie," uviedol pre TASR Jozef Čaplár zo SHMÚ. V Hurbanove namerali rekordnú teplotu 23,1 stupňa C v roku 1995, v Sliači 23,6 stupňa  v roku 1957. V hlavnom meste zaznamenali rekordnú teplotu 25,4 v roku 1976. "Takže, Bratislava podľa všetkého rekord mať nebude," skonštatoval Čaplár.
     
Zo severnejších oblastí napríklad v Poprade namerali rekordnú teplotu 18,2 stupňa C v roku 1985. "Nedá sa teda povedať, že existuje rok, v ktorom boli rekordy na území Slovenska, boli to v rôznych rokoch rôzne lokality," dodal Čaplár. Rekordné hodnoty na dnešný deň sa pohybujú v rozmedzí od 18 do 25 stupňov C, aj keď väčšina z hodnôt je nad 23 stupňov. Podľa Čaplára sa tak nedá vylúčiť, že aj dnes padnú rekordy, no určite nie na celom území.


Zdroj/autor: shmú, sita, tasr, laviny, hzs, ski.sk, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ski.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa