ČESKO Zámok Orlík

2009-08-30 15:00:00 |   |    | 

ČESKO/ video - Zámok Orlík nad Vltavou je jedným zo zachovalých sídel starej rodovej šľachty, ku ktorej patrili v Čechách aj Schwarzenbergovci.



Prvé konkrétne zmienky o pôvodnej stavbe na mieste dnešného zámku sú z 13. storočia, z obdobia vlády kráľa Václava II. O tom, kto boli pôvodní stavitelia a majitelia Orlíka, sa okrem povestí žiadne správy nezachovali. V 13. storočí bol z malého hradu vybudovaný rannogotický kráľovský hrad. Stal sa jedným z miest, ktoré plnilo funkciu správnych stredísk, ktorými bol podstatne obmedzovaný mocenský rast šľachty v dobe Václava II.

K ďalším stavebným úpravám a rozšíreniu hradu došlo v období vlády panovníka Karola IV. V tejto dobe prešiel zámok Orlík z kráľovského držania do majetku šľachty. Po ničivom požiari začiatkom 16. storočia odišiel zo zámku vtedajší majiteľ Václav Zmrzlík a zámok nechal jeho osudu.

Zo súhlasom kráľa ho o niekoľko rokov neskôr do dedičného držania zakúpili Švamberkovci. V tej dobe boli významne upravené zámocké interiéry. Švamberkovci však obývali zámok len do roku 1611. Až do 19. storočia sídlila na Orlíku len správa panstva.

Po roku 1620 bol všetok majetok rodu Švamberkovcov skonfiškovaný. Novými majiteľmi na Orlíku sa tak stali Eggenbergovci. Ich stálym sídlom bol však Český Krumlov a Orlík aj naďalej slúžil ako správne centrum pre panstvá orlické a zvíkovské. V roku 1802 však Orlík zachvátil požiar. Súčasťou následných opráv bolo aj vybudovanie tretieho poschodia.

Posledné významné stavebné opravy sú z rokov 1849-1960, kedy architekt B. Grueber upravil priečelie zámku do dnešnej novogotickej podoby. Neskôr bol pri zámku dokončený park s rozlohou 180 ha. Severozápadne od zámku bola v rokoch 1861-1864 postavená rodinná hrobka.

V roku 1960 bola dokončená stavba Orlickej priehrady, ktorá zdvihla hladinu rieky Vltavy asi o 60 metrov. Tým sa zásadne zmenil vzhľad celej krajiny a z pôvodného hradu, vybudovaného na vysokom skalnom útese, sa stal takmer vodný zámok.

V roku 1948 boli obyvatelia nútení opustiť zámok na základe druhej pozemkovej reformy. Orlickí Schwarzenbergovci odišli do núteného exilu do Rakúska. Vrátili sa až po roku 1989, kedy Karol Schwarzenberg zastával funkciu vedúceho kancelára prezidenta Československej republiky Václava Havla. Po reštitúcii majetku v roku 1992 sa svojej funkcie vzdal a prevzal správu nad rodovým panstvom.

V súčasnosti však zámok nie je obývaný. Fungujú tu prehliadkové trasy zahŕňajúce miestnosti múzea, reprezentačné empírové a lovecké miestnosti v romantických neoslohoch. V reprezentačných empírových miestnostiach možno vidieť slohovo najčistejšiu podobu empírového slohu v Čechách.

Priečelie zámku zdobia tri veže. Vľavo je okrúhla veža. Základy má vytesané do skaly, hore má cimburie a malé, úzke okná. Slúžila aj ako väzenie. Prostredná veža je tiež okrúhla. Tretia veža má polkruhový tvar.

Na poschodiach zámku sú reprezentačné priestory. Veľký empírový salón ukrýva portréty rodu Schwarzenbergovcov. Nábytok do tejto sály bol vyrobený vo Francúzsku v rokoch 1822-1824. Busta Napoleona je dar od neho samotného.

Teskova sála je pomenovaná po svojom tvorcovi. Jan Teska, rezbár, bol bratrancom Mikoláše Alše. Sála je romanticky ladená. Má prekrásny kazetový strop, obloženie stien a dvere.

Malá zbrojnica je múzeum starých a nových zbraní, súbojových pištolí, puzdier a prachovníc. Zámocká knižnica bola založená Karolom I. Postupne bola doplňovaná, až sa celkový počet zväzkov dostal k číslu 18 000 kníh. Zámocké chodby sú vyzdobené mysliveckými trofejami. V poslednej prehliadkovej miestnosti možno vidieť Klaudiánovu mapu. Je to najstaršia tlačená mapa Čiech.

 

 

Obec Orlík nad Vltavou leží v južných Čechách,  v bezprostrednej blízkosti orlického jazera, ktoré vzniklo v roku 1961 postavením Orlickej priehradnej nádrže. Obec Orlík sa skladá z dvoch častí: Starého Sedla, ktoré je spomínané ako farská obec s kostolom už koncom 13. storočia a z novšej časti, ktorá sa volá Višňovka. Zaujímavosťou je kostol Sv. Prokopa zo 14. storočia, pôvodne gotický, dvoma prestavbami v rokoch 1654 a 1753-1754 zbarokizovaný.

 

Zámek Orlík

398 07 Orlík nad Vltavou
Tel.: +420 382 275 101
E-mail: zamek_orlik@volny.cz

 

Zdroj/autor: zamek orlik, orlik nad vltavou, czech tourism, wikipedia, drom

VIDEO Zámek Orlík



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa