SKI.SK Výborná veľkonočná lyžovačka na Slovensku aj v Alpách

2009-04-09 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V najvyššie položených strediskách stále hlásia 2 metre snehu. Veľkonočné podujatia v troch najväčších slovenských strediskách.



Na Slovensko už zavítala jar. Snehové podmienky sú vhodné len vo vyššie položených strediskách. Počas veľkonočných sviatkov SHMU predpovedá 16 – 22 stupňov. Počasie by malo byť polooblačné až oblačné, ojedinele prehánky.

Podľa portálu laviny.sk je vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku zrána malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, v poludňajších a popoludňajších hodinách pri oteplení mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z medzinárodnej stupnice. Pri zohľadnení lokálnych extrémne strmých svahov sú priaznivé podmienky na túry. Výborným tipom sú túry v tatranských dolinách, v okolí Hrebienka (Malá a Veľká Studená dolina).

 
Najviac snehu naďalej nájdete v stredisku Jasná – Chopok Juh, 250 cm, druhé miesto patrí Lomnickému sedlu, aktuálne tam je  stále 190 cm, a tretiu najvyššiu výšku snehu nájdete na Snilovskom sedle vo Vrátnej, kde 8.4.2009 namerali 140 cm.

V týchto strediskách sú podmienky  naďalej veľmi dobré, informuje portál www.ski.sk.

Veľmi dobré podmienky počas veľkonočných sviatkov nájdete takisto aj vo Winter parku Martinky, Parku Snow Donovaly, Veľkej Rači, Skiparku Ružomberok, na Štrbskom Plese, Čertovici, Skalke pri Kremnici a v susednom stredisku Skalka pri Kremnici Lanovka, vo Vitanovej, Ski Zábave Hruštín, Roháčoch – Zverovka/Spálená, Strednici Ždiar, Oravskej Lesnej a na hornej zjazdovke na Kubínskej Holi. Dobré podmienky sú ešte v Bachledovej doline, na Plejsoch a Táloch a obmedzené v Jasenskej doline.

Mnohé strediská budú otvorené len do Veľkej noci. „ Stredisko zatvoríme od stredy 15.4.“ informoval Ski.sk Ing. Miroslav Dobrota, marketingový manažér Parku Snow Donovaly. Podobný plán hlási marketingový manažér Skiparku Ružomberok Tomáš Gazdarica „ V stredisku sa bude posledný krát lyžovať v pondelok 13. apríla.“ Veľkou nocou skončí lyžovačka vo viacerých strediskách.

Po Veľkej noci by mali ostať v prevádzke strediská: Vrátna, Jasná, Lomnické sedlo, Štrbské Pleso a týždeň po Veľkej noci budú v prevádzke aj Martinky. Lyžiarskym nadšencom preto odporúčame po tomto období sledovať snehové správy.

Tri najväčšie slovenské  strediská si pre návštevníkov pripravili aj zaujímavé akcie na Veľkú Noc:

 

  • 11.4.2009 sa uskutočnia „zábavné veľkonočné preteky pre verejnosť“  v stredisku Vrátna Free Time Zone. Budú to verejné preteky všetkých vekových kategórií. Organizátori upozorňujú, že účastníci v maskách budú časovo zvýhodnení možno aj o 1 sekundu a pre víťazov sú pripravené zaujímavé ceny.
  • 11.4.2009 sa môžete takisto tešiť na adrenalínovú zábavu na snehu v stredisku Park Snow Donovaly, v areáli Záhradište. Podujatie ma názov „Veľkonočná Show“.
  • 12.4.2009 sa najlepšie zabavíte v Jasnej – Chopok sever na akcii „Ozlomkrky Jasnow - Pozor vajcia na snehu“. Na Svahoch tohto strediska je ukrytých spolu 9 kraslíc. Pri každej z nich je pečiatka, a každý, kto nájde aspoň 4, získa malý darček a postupuje do žrebovanie o viacdenné skipasy.
     

 

Aký je sneh v Alpách

Podľa portálu www.skiinfo.com, veľa alpských stredísk zatvára už pred Veľkou nocou, napriek tomu, že stále sa vyskytujú snehové zrážky. V tých ktoré ostávajú otvorené sú stále s ohľadom na túto ročnú dobu - výborné  snehové podmienky, najmä vďaka zrážkam za uplynulých päť mesiacov.

Na Dachsteinskom ľadovci je najviac snehu v Rakúsku - 460cm, kým v Nemecku 15 lyžiarskych stredísk v Alpách má výšku snehu okolo dvoch metrov  a viac, napríklad na Zugspitz  ľadovec - 410 cm.

Vo Švajčiarsku hlásili lyžiarske strediská za uplynulý týždeň do 18cm nového snehu. Andermatt má najvyššiu snehovú pokrývku v krajine - 480cm, Zermatt - ktorý ostáva otvorený celý rok má 408cm na horných svahoch. V Saase padlo 10 cm nového snehu a momentálne má 370cm.

V minulom týždni padli v regióne Piedmont v Taliansku ďalšie výdatné zrážky. V Bardonechii dokonca až meter čertvého snehu a strediská na Via Lattea (Mliečnej ceste) hlásili 70cm nového snehu.


 

Zdroj/autor:  ski.sk,reklamný článok.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ski.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa