DOMA Múzeá a Veľká noc

2009-04-10 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Aj počas Veľkonočných sviatkov budú mať mnohé zo špecializovaných múzeí Slovenského národného múzea na území celého Slovenska otvorené svoje expozície a výstavy.



Dnes bude mať väčšina múzeí zatvorené, prísť môžu návštevníci do SNM -Múzea Červený Kameň, do SNM -Zámku Bojnice, SNM - Spišského múzea – Spišský hrad a expozície v Levoči.

Zajtra a v nedeľu môžu obyvatelia Bratislavy navštíviť budovu SNM - Prírodovedného múzea, stále expozície, alebo mimoriadne úspešnú výstavu Šangri-la. Zajtra budú otvorené aj múzeá na Žižkovej ulici: SNM - Archeologické múzeum, SNM- Múzeum kultúry karpatských Nemcov a SNM - Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku. V areáli Bratislavského hradu v bašte Luginsland radi privítajú návštevníkov na unikátnej výstave Košický zlatý poklad pracovníci SNM - Historického múzea, a to zajtra  aj v nedeľu od 9.00 do 17.00 hodiny.

SNM - Múzeum Ľ. Štúra v Modre sprístupní expozície zajtra od 9.00 do 15.00 hodiny a SNM – Múzeum SNR na Myjave tiež zajtra od 9.00 do 13.00 hodiny, a Múzeum M. R. Štefánika na Košariskách zajtra aj nedeľu od 12.00 do 16.00 hodiny.

Hradné múzea SNM - Červený Kameň, zámok Bojnice, Spišský hrad, majú otvorené celé sviatočné obdobie, dnes, cez víkend, vrátane pondelka, pričom zámok Bojnice ponúka v zámku aj špeciálnu veľkonočnú výzdobu. SNM - Múzeum Betliar je dnes zatvorený, ale ďalšie sviatočné dni ponúka päť vstupov každý deň na prehliadku kaštieľa, hradu Krásna Hôrka, ale aj mauzólea v Krásnohorskom Podhradí. Ďalšie expozície na Modrom Kameni v SNM – Múzeu bábkarských kultúr a hračiek sú otvorené zajtra,v nedeľu od 10.00 do 17.00 hodiny.

Tí, ktorí chcú navštíviť Slovenské národné múzeum v Martine tak môžu urobiť zajtra a v nedeľu od 9.00 do 17.00 hodiny v Etnografickom múzeu a Múzeu A. Kmeťa. Múzeum slovenskej dediny je otvorené v nedeľu od 10.00 do 14.30 hodiny, a Múzeum K. Plicku v nedeľu od 10.30 do 14.00 hodiny. Ostatné expozície sú v tieto dni zatvorené.

SNM - Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku a SNM -Múzeum rusínskej kultúry v Prešove sú počas tohto obdobia zatvorené.

Aj Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici upravilo vo všetkých svojich siedmich expozíciách návštevné hodiny tak, aby maximálne vyšlo v ústrety všetkým návštevníkom, ktorí počas Veľkej noci prídu do Banskej Štiavnice a jej okolia.

Návštevníkom bude k dispozícii počas všetkých sviatočných dní banícky skanzen, kde môžu zažiť neopakovateľnú atmosféru fárania do podzemia. Počas sviatkov budú otvorené aj obidva zámky v historickom centre mesta, odkiaľ sa okrem atraktívnej prehliadky expozícií naskytá tiež výhľad na celé mesto a okolie. Otvorené budú aj expozície, kde si návštevníci môžu prezrieť exponáty minerálov, banskej techniky i výtvarného umenia v Galérii Jozefa Kollára.

Na sviatočné dni sa pripravili aj v neďalekom Múzeu vo Svätom Antone. Bývalé Koháryovsko-Coburgovské sídlo skrýva vo svojich výstavných priestoroch vzácne umelecko-historické exponáty z dedičstva týchto šľachtických a panovníckych rodov a návštevníkov čakajú aj exponáty poľovníckeho múzea, ktoré je najväčšie svojho druhu na Slovensku. Výstavné priestory budú návštevníkom k dispozícii každý deň od 9. do 16.00 hodiny.

 

Slovenské národné múzeum
Vajanského nábr. 2
P.O.BOX 13
810 06 Bratislava 16
Tel.: +421 2 59349 111
Fax: 02/52924344
E-mail:
riaditel@snm.sk

 

Zdroj/autor: snm, tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa