DOMA Na Liptove ožívajú pohanské zvyky

2009-04-01 15:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Staré pohanské zvyky v podobe vynášania Murieny ožívajú v mestách a obciach Liptova. Cez víkend takýmto spôsobom vítali jar v Ružomberku.



Ako uviedol odborník na folklór a etnológiu regiónu Igor Littva, ide o pohanské zvyky z čias starých Slovanov. "Keď nastúpilo kresťanstvo, boli zvyky aj chvíľu potláčané, preto sa ich dodnes nezachovalo veľa. Symbolizovali obetu bohom na ich uzmierenie na začiatku roka. V tých časoch sa totiž rok začínal jarou, čo súviselo s poľnohospodárskym zameraním krajín. Deti alebo dievčiny kedysi vynášali figurínu oblečenú do kroja k rieke, kde ju zapálili a hodili do vody,“ vysvetlil.

Muriena predstavovala zimu, ktorej sa chceli miestni striasť. „Špecifikom Liptova bolo, že deti pri obrade držali v rukách vetvičky, ktoré symbolizovali jar. Tancovali okolo figuríny a spievali piesne, ktoré sa odlišovali od iných regiónov Slovenska. V niektorých dedinách Liptova sa dokonca vynášala aj figurína dedka,“ podotkol Littva.

V uplynulých rokoch začali v Liptove tieto zvyky opäť oživovať. „Badám návrat k ľudovým tradíciám v obciach dolného Liptova, akoby sa hľadala vlastná história. Za komunizmu sa tieto zvyky dostávali skôr na javiská, prostredníctvom folklórnych skupín a súborov. Z dedín sa pomaly vytrácali. Po nežnej revolúcii sa vynášanie Murieny opäť dostalo späť medzi ľudí. Najmä miestni folkloristi sa snažia tieto zvyky vzkriesiť. Nie je to však už také spontánne ako kedysi,“ dodal Littva.

Muriena sa v Liptove vynášala najčastejšie na Kvetnú nedeľu (Smrtnú nedeľu), týždeň pred Veľkou nocou.

 

Zdroj/autor: sita, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.6/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa