NA CESTÁCH Pod vládou slnka a Alaha (2)

2010-02-02 15:00:00 |   |    | 

OMÁN - Držte psi o hlade a budú vás nasledovať, to bolo obľúbené heslo hlavy štátov Omán a Muscat spred niekoľkých desaťročí. Krajine vládol tyranský vládca, posledný feudálny monarcha arabského sveta, sultán Said bin Taimur, ktorý zakázal v podstate všetko, čo súviselo s pokrokom...



Bez jeho výslovného povolenia bolo zakázané fajčiť na uliciach, stavať domy či obrábať pôdu. Obyvatelia z pobrežia nemohli chodiť do vnútrozemia, tí z vnútrozemia zasa na pobrežie.

Ľudia dokonca nemohli prejsť z jedného údolia do druhého. S postupným rozvojom svojej paranoje krajinu, druhú najväčšiu zem na východ od Suezského prieplavu spolu s jej 750 tisícmi obyvateľov, izoloval od sveta a zmrazil ju v stredoveku. Ľudia trpeli, ale nikto nebol schopný ho zastaviť.

Svojich odporcov zatýkal a ľudí, o ktorých sa mu snívalo trestal. Neušiel mu ani jeho pokrokový syn, ktorý po návrate z exilu vo Veľkej Británii dostal od otca príkaz na 6-ročné domáce väzenie. Armádnej kapele nahádzal nástroje do mora. Situácia sa však mala čoskoro zmeniť.

Problémy vyriešil práve jeho uväznený syn, Qaboos bin Said, keď v roku 1970 násilne prevzal moc s podporou Britskej armády a otrokov jeho otca.

V priebehu ďalších piatich rokov nový sultán ukončil občianske nepokoje, pozval do krajiny vysťahovaných umelcov, vedcov, technikov. Zjednotil dva samostatné štáty pod jeden s názvom Omán a otvoril ju pokroku.

V ďalších rokov nechal postaviť množstvo škôl, nemocníc, vybudoval rozsiahlu infraštruktúru ciest. Pre ománsky ľud sa stal hrdinom, ktorého nikto nenazve inak ako Jeho Veličenstvo s veľkým rešpektom a bázňou v hlase.

Dnes, po 40 rokoch od prevratu je Omán stále na svojej ceste za lepšími zajtrajškami. Nesie si so sebou kus histórie a pomaly ju preosieva tak, aby ostalo hlavne to dobré.

Stredoveký zvyk odtínať ruky zlodejom už dávno neplatí, ale krajina má dodnes neuveriteľne nízku mieru kriminality. Ľudia si nadovšetko ctia predkov a svojich učiteľov. Na ulici sa môže bubnovať aj fajčiť. Turisti sú vítaní, obchody prekvitajú a ľud je spokojný.

Nie je však všetko ružové. Ženy sa musia na verejnosti zahaľovať a dotyk muža a ženy mimo svojho domu je považovaný za obscénny. Do mešity sa treba vyzuť a inoverci sa nesmú dotknúť posvätnej knihy - koránu.

Ženy nie sú rovnocenné s mužmi a mnoho ďalších záhadných vecí, nad ktorými človeku zo západnej Európy ostáva rozum stáť. Nikto však nemôže ľuďom prikázať, aby zmenili stáročné tradície. Je tu však jeden podstatný fakt, rozdielny s viacerými európskymi krajinami. Ománsky sultán má svoju krajinu úprimne rád a všetko čo robí je v záujme ľudu, ktorý v nej žije.

 

Prežili ste aj vy niečo podobné? Napíšte nám... Radi zverejníme vaše zážitky, pocity, postrehy, rady či sťažnosti aj s fotografiami z vašich ciest po svete. 

 

Zdroj/autor: Maroš Markovič, drom (pozri aj Galériu)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa