CHORVÁTSKO Skradin - krásy skryté v zátoke

2010-06-30 15:30:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO/ video - Mestečko Skradin leží asi pätnásť kilometrov od Šibenika v strednej Dalmácii, je jedným zo starších chorvátskych sídiel...



Mesto s bohatým kultúrno-historickým dedičstvom, ktoréexistuje viac než dvetisíc rokov a pod terajším menom sa mesto spomína v desiatom storočí. Usadilo sa na pravom brehu rieky Krky a až donedávna skrývalo svoju krásu, zakryté v prírodnej doline.

Dnes môže jeho čary vidieť každý pútnik, ktorý sa zastaví na najkrajšom odpočívadle autostrády Záhreb – Split a na prekrásnom moste, z ktorého je nezabudnuteľný pohľad na krajinu.

Počas dejín Skradin priťahoval svojou krásou mnohých dobyvateľov a viackrát bol aj spustošený. Ovládali ho starí Liburni, Rimania, Goti, Mleci a Turci.

Dnes turistov čoraz viac priťahujú prírodné krásy širokého okolia Skradina, predovšetkým Národný park Krka, ktorý sa rozprestiera na viac než 14 000 hektároch na strednej a dolnej časti rieky Krky.

Národný park Krka je prekrásny prírodný fenomén rieky Krky so siedmimi kvapľovými vodopádmi. Svojou impozantnosťou zvlášť vynikajú Rošský vodopád a Skradinský buk. V národnom parku sú mimoriadne atraktívne dve kultúrno-historické pamätihodnosti: Františkánsky kláštor na ostrove Visovci a kláštor Krka.

Visovac je ostrov v rovnomennom jazere, ktorý sa nachádza v strede rozšírenia Krky, kde zelená voda roztvorila kamenistú plošinu a rozvinula harmonické spojenie prírodného a historického dedičstva.

Na ostrove nájdete ešte kostol zo sedemnásteho storočia a františkánsky kláštor, v ktorom je uschovaná veľmi hodnotná zbierka kníh, umeleckých predmetov a ostatných dôležitých dokumentov.

Na severnej hranici národného parku sa nachádzajú stredoveké pevnosti vybudované ešte v štrnástom storočí Trošenj a Nečven. Kvôli krásam Krky každý rok početné jachty a plachetnice z celého sveta vplávajú do skradinského športového prístavu.

Jeden z najnavštevovanejších športových prístavov na chorvátskom pobreží je umiestnený v prírodnom prostredí a výborne je chránený pred vetrami, kvôli čomu mali Rimania niekedy práve na tomto mieste svoj prístav.

Okrem prírodných krás jedným z dôvodov príchodu početných hostí do skradinskej oblasti je aj gastronomická ponuka.

V štýlových hostincoch a krčmách môžu ústa hostí vychutnávať domáci pršut (údená šunka), chlieb pečený pod železným poklopom, čerstvé lastúry, chladný skradinský úhorí brudet s palentou z kukuričnej múky mletej v mlyniciach na Skradinskom buku, alebo môžu ochutnať skradinskú tortu, ktorá sa tradične pripravuje z mandlí, orechov a medu.

Turistické ubytovanie je dostupné v hoteli Skradinský buk, penziónoch, apartmánoch a izbách.

 

Zdroj/autor: sibenik-tourism,chtz,drom

VIDEO Skradin



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa