CHORVÁTSKO Dubrovník s novou atrakciou

2010-08-15 15:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO/ video – Visia Dubrovník 5D museum, je nová turistická atrakcia, ktorá je od začiatku júna dostupná návštevníkom tejto chorvátskej turistickej perly na juhu krajiny.



V múzeu sa invenčným spôsobom spájajú elementy zábavných parkov, ako je Disneyland a Gardaland, s elementami súčasných múzeí. Nachádza sa v obnovenej časti kláštora sv. Kláry na samom vchode do starého mestského jadra.

V múzeu návštevníci pomocou špičkovej 5D a Virtual Reality technológie veľmi vzrušujúcim a jedinečným spôsobom prevedení cez dejiny a kultúrne pamiatky Dubrovníka a Chorvátska.

Od zničenia Epidaura, priateľstva so svätým Vlahom, cez príchod Slovanov a Avarov, bojov s Arabmi, cez križiakov až po Vlasteneckú vojnu a procesie sv. Vlaha na Stradune, ktorou sa zaokrúhľuje dejinný celok, budú návštevníci uvedení do stredu štrnástich kľúčových udalostí z minulosti mesta.

Pri trojrozmerných projekciách podobných v multiplexových kinách, návštevníkom pri scénach sľahovania Chorvátov zafúka velebitský vietor a v scéne veľkého zemetrasenia z roku 1667, čo je jedným z najatraktívnejších okamihov v programe, bude cítiť dokonca aj trasenie zeme. Kvôli tomu sa v názve múzea využíva termín piatej dimenzie - 5D a nie 3D.

Zaujímavé sú aj holografické projekcie Ivana Gundulića a iných velikánov. Holografický Gundulić, sprevádzaný laserovými projekciami, poučí hosťov veršami svojej Hymny slobody, pripomenie im raketové útoky na Dubrovník a potom ich povedie na interakčné učenie tanca linđa.

Holografické páry tanečníkov návštevníci animujú potleskom - čo je aplauz hlasnejší, tanečníkov je viac. No ešte predtým, než sa návštevníci pustia do dobrodružstva objavovania dubrovníckych a chorvátskych dejín, zanechajú svoju stopu vo virtuálnej kreácii Sieť sveta TM.

Návštevníci budú totiž zanechávať fotografiu svojej dlane, meno a názov krajiny, z ktorej prichádzajú a zvolia si posolstvá mieru, porozumenia a tolerancie.

Úmyslom organizátora je, aby sa inštalácia dostala aj do Guinnessovej knihy rekordov, ako kreáciou s najväčším počtom účastníkov.

 

Zdroj/autor: tzdubrovnik,chtz,drom

VIDEO Dubrovník



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa