Zrekonštruovali špaňodolinský banský vodovod

2006-11-15 10:58:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Unikátny špaňodolinský banský vodovod na známej turistickej trase z Donovalov na Šachtičky neďaleko Banskej Bystrice sa rozhodli zrekonštruovať lesníci s aktivistami z Občianskeho združenia Nový Kumšt.



Na výstavbu historickej repliky zahŕňajúcej aj informačnú tabuľu a altánok vynaložil doposiaľ banskobystrický štátny podnik Lesy SR 110 tisíc korún. "Zrekonštruovali sme v lokalite Izbica nad obcou Staré Hory niekoľko desiatok metrov vodovodu. Jeho historická replika so sochou žliabkára, to jest pracovníka zodpovedného za výstavbu a údržbu, určite poteší nielen turistov, ale i milovníkov histórie," uviedol hovorca Lesov SR Peter Gogola. Spresnil, že vodovod sa nachádza na pôvodnom kamennom múriku neďaleko Jelenskej skaly.

Jeden z jeho objaviteľov a autor projektu rekonštrukcie Milan Žuffa - Ellek z Občianskeho združenia Nový Kumšt poznamenal, že uvedená zastávka je pravdepodobne najatraktívnejšia, no len jedna z mnohých, ktorými chcú v budúcnosti trasu výnimočného diela našich predkov verejnosti pripomínať.     

Stredoveký vodovod v nadmorskej výške takmer tisíc metrov bol jedinečným dielom nachádzajúcim sa na území Lesov SR. Od 16. storočia až do začiatku 20. storočia privádzal vodu systémom vyspádovaných drevených žliabkov spod Prašivej k banským dielam Španej Doliny. Tam slúžila voda na poháňanie banských strojov a na premývanie vyťaženej rudy. Celková dĺžka vodovodu bola 42 kilometrov a sekundová výdatnosť až 90 litrov.

Mimoriadne dômyselné technické dielo v lesoch sa popri vysokej peci na Troch Vodách, Podlavických výmoľoch, Vodného diela Hronček a cestného tunela Čelno stáva ďalším detašovaným pracoviskom Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu v Breznianskom okrese, dodal Gogola.       

Špaňodolinský banský vodovod, ktorý privádzal vodu po špeciálne vybudovanej 36 km dlhej trase až spod Prašivej v Nízkych Tatrách. Je najstarší (16. storočie) a na Slovensku ako banský vodovod najdlhší. Špaňodolinský vodovod privádzal vodu pre banské diela na Španej Doline, Pieskoch, Richtárovej a Starých Horách z povodia Váhu (jeho prítokov) do povodia Hrona. Trasa viedla po vrstevnici s miernym spádom spod Prašivej cez Kozí chrbát, Donovaly (Bully), Bukovec, pod Jelenskú skalu, k dolnému Šturcu a odtiaľ na Španiu Dolinu. Orientačne sa odhaduje, že vodovod na distribučné miesto v sedle Dolný Šturec prepravoval 70 až 100 litrov vody za sekundu. V súčasnosti z vodovodu zostala len viac či menej výrazná trasa, s viacerými pozostatkami technickej úpravy terénu, ako sú zárezy, skalné galérie, násypy a kamenné múry. Niektoré úseky trasy sa využívajú pre pešiu turistiku, cykloturistiku a v zime na lyžiarsku turistiku. Súbežne s trasou vedie náučný chodník z Banskej Bystrice na Donovaly.

 

Zdroj/autor: tasr

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa