DOMA Lesné plody - čo môžme zbierať

2008-07-31 09:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Počas teplých dní sa v lesoch a na lúkach možno osviežiť nielen z prameňov vôd a studní, ale aj konzumáciou niektorých rastlín. Tie tiež v prípade potreby poslúžia ako prvá pomoc pri odreninách alebo uštipnutí hmyzom.



Najznámejšou bylinkou, ktorá pri požuvaní môže zahnať smäd svojou kyslou príchuťou, je kyslička. Svojím vzhľadom je podobná ďateline a rastie prevažne v lese. Na lúkach zas rastie veľa druhov štiavov, najviac osviežia tie, ktoré majú špicaté spodné listy. Požuť možno i mladé ihličie a bukové listy. Odvážlivci môžu vyskúšať aj listy mladej žihľavy, ktoré majú ešte veľmi málo pŕhliacich chĺpkov. Ako poistka proti popŕhleniu poslúži opálenie listov ohňom.

Ovocnú chuť ponúka príroda v podobe malinových listov. Osviežujúci pocit poskytne aj kyselina mravčia. Stačí vložiť steblo trávy do mraveniska, kde ho mravce v rámci obrany postriekajú kyselinou. Prípadný hlad zaženie pichľavý krasovlas. Keď sa vyberie zo zeme a odstráni sa z neho šupa, objaví sa plod chuťovo podobný kalerábu. Rastlina má listy podobné púpave, ktorú takisto možno konzumovať.

Pri drobných odreninách sa v rámci prvej pomoci odporúča priložiť k rane skorocel. Ten všeobecne podporuje hojenie rán, z čoho vyplýva aj jeho pomenovanie. Pre jeho lepší účinok je vhodné jemne rozdrviť list medzi prstami. V prípade uštipnutia hmyzom poskytne rýchlu úľavu v podobe chladivého účinku koreň púpavy. Prírodná ochrana hlavy pred slnkom, dažďom alebo kliešťami sa dá vyrobiť z obyčajného lopúchového listu. Niektorým ľuďom však lopúchové listy zapáchajú.

Lesy a lúky ponúkajú aj osvieženie v podobe lesných plodov, ako sú maliny, černice či čučoriedky. Neznalosť zákona sa však nemusí turistom vyplatiť. Ministerstvo životného prostredia SR preto pripomína, že podľa zákona o ochrane prírody a krajiny je zakázané zbierať rastliny vrátane plodov v územiach s tretím až piatym stupňom ochrany.

Ide o územia národných parkov, národných prírodných rezervácií, prírodných rezervácií, chránených areálov a podobne.

V prípade troch národných parkov - Národný park Slovenský raj, Národný park Veľká Fatra a Národný park Slovenský kras - je zber rastlín a ich plodov možný pre vlastnú spotrebu na vyhradených miestach, ktoré sú uvedené v návštevných poriadkoch národných parkov.

Dôvodom obmedzenia zberu lesných plodov je predovšetkým zabezpečenie cieľov ochrany chránených území. Pri zbere lesných plodov (často ide o organizovaný zber pre výkupne) dochádza k nadmernému vyrušovaniu živočíchov (vrátane chránených), žijúcich v dotknutom území.

Lesné plody sú zároveň významným zdrojom potravy a energie pred zimným obdobím pre tie druhy živočíchov, ktorých ochrana by v chránených územiach mala byť prioritou (sú to najmä hlucháne, tetrovy, jariabky a medvede). Neregulovanie zberu lesných plodov na územiach s tretím stupňom a vyšším stupňom ochrany by bolo v prípade národných parkov v rozpore s ich hlavným poslaním, ktorým je ochrana prírody nadradená nad ostatné činnosti.

Za porušenie zákazu zberu lesných plodov v chránených územiach môže byť osobe udelená pokuta alebo prepadnutie veci (zberačského náradia).

 

Zdroj/autor: enviro,tasr,sopsr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa