Desať rád, ktorá vám ušetria čas aj nervy: Takto sa jednoducho zbavíte strachu z lietania

2021-06-06 00:00:00 |   |    | 

Letecká doprava patrí v súčasnom turizme k tým najhlavnejším spôsobom spoznávania sveta. Hoci prešla kvôli koronavírusu veľkou krízou, opäť sa dostáva do popredia, pretože nám výrazne šetrí čas a umožňuje spoznať aj ďaleké exotické destinácie. Ak sa stále pasujete so strachom nastúpiť do lietadla, pomôžeme vám ho zmierniť zopár trikmi. Vďaka tomu sa nebudete oberať o možnosť navštíviť aj vzdialenejšie destinácie a nebudete počas cesty prežívať nekontrolovateľný stres.



 

Najbezpečnejšia doprava

V prvom rade nechajte prehovoriť fakty. Väčšina ľudí má strach kvôli tomu, že majú v hlave rôzne katastrofické scenáre pádov. Lenže v skutočnosti je letecká doprava stále tým najbezpečnejším spôsobom cestovania. Problém je, že pády lietadiel sú pre média veľmi atraktívne, preto ich rozoberajú dookola a z každého uhla. Okrem toho znie skutočne desivo, keď naraz zomrie toľko nevinných ľudí. No ak to porovnáte s cestovaním autom či autobusom, spokojnejšie môžete sedieť na palube lietadla. Keď si uvedomíte túto skutočnosť, opadne z vás prvá vlna paniky.

 

Vyberte si miesto v uličke

Niektorým ľuďom pomôže, keď sa môžu počas letu upokojiť chôdzou. Takto si odpútajú myšlienky a nesedia po celý čas premýšľajúc o hrozných scenároch. Preto si vyberte miesto v uličke, aby ste mali voľný priechod. Môžete ísť pokojne na záchod a vždy si vyberte tú vzdialenejšiu stranu. Máte pred očami viac podnetov, keďže sa cestujúci presúvajú a komunikujú s letuškami a keď si začnete všímať tieto detaily, tak zabudnete na svoj strach.

 

Zoznámte sa s celým procesom ešte pred odletom

Pokiaľ letíte prvýkrát, tak poproste niekoho skúsenejšieho, aby vás oboznámil s priebehom všetkých povinností, ktoré budete mať na letisku. Niektorí ľudia majú strach z toho, že by urobili nejakú chybu, nestihli kvôli tomu nastúpiť na palubu alebo by mali problémy počas kontrol. Keď im všetko detailne opíšete, tak pôjdu podľa naučeného scenára a bude to pre nich oveľa jednoduchšie.

 

Relaxačná hudba

Počas vzlietavania síce nemôžete mať slúchadlá v ušiach, ale hneď potom si zapnite či už v telefóne alebo v mp3 prehrávači vašu obľúbenú hudbu, prípadne si tam nahrajte relaxačné zvuky prírody. Na internete nájdete už aj špeciálne upokojujúce cvičenia, ktoré sú pripravené na základe spolupráce so psychológmi. Vďaka tomu z vás opadnú obavy a budete sa cítiť istejšie. Možno sa vám vďaka tomu tiež podarí zaspať, takže vám cesta prebehne tak rýchlo, že sa ani nenazdáte.

 

Nepite alkohol

Ako jedna z najčastejších rád sa spomína pitie alkoholu. Ten vám v skutočnosti vôbec nepomôže a ešte viac prehĺbi vaše obavy. Keď si dáte iba jeden pohárik, ten z vás rýchlo vyprchá a pokiaľ by ste si ich dali viac, mohli by sa najmä počas dlhého letu dostaviť stavy ako po prehýrenej noci. Vhodnejšie je vziať si radšej bylinkové doplnky, ktoré majú za cieľ upokojiť vás a navodiť príjemnú atmosféru aj na let.

 

Odpustite si aj kávu

Z rovnakého dôvodu by ste mali vynechať aj pitie kávy. Tá má povzbudzujúce účinky, kvôli čomu sa zbystria vaše vnemy a budete všetko vnímať oveľa intenzívnejšie. Káva vám rozhodne nepomôže upokojiť sa, budete ešte nervóznejší. Preto by ste nemali piť ani energetické nápoje. Lepším riešením je, že do lietadla prídete príjemne unavení a väčšiu časť letu prespíte. Keď už máte chuť na niečo teplé, dajte si bylinkový čaj alebo bezkofeínovú kávu.

 

Turbulencie nie sú problematické

Jedny z najväčších obáv spôsobujú turbulencie, ktoré sú skutočne nepríjemné. No piloti cestujúcich upozorňujú, že tento jav spôsobuje iba silné alebo jemnejšie otrasy lietadla. Je len mizivé percento tých, ktoré by mohli spôsobiť poškodenie dopravného stroja.

 

Rozprávajte sa

Ideálne je, ak neletíte sami. Vždy je lepšie mať pri sebe niekoho blízkeho, s kým sa môžete rozprávať a tým aj zmierňovať hladinu stresu. Ak cestujete sami, neváhajte sa prihovoriť ľuďom okolo vás. Často pomôže úprimnosť - keď priznáte, že máte obavy a upokojuje vás kontakt s niekým iným, určite vás dokážu lepšie pochopiť.

 

Povedzte to letuškám

Na tento fakt môžete upozorniť aj stevardky na palube. Tie sú vyškolené na prácu s takýmito ľuďmi a niekoľkými trikmi dokážu uvoľniť atmosféru, aby ste sa cítili lepšie. Zároveň vás budú po celý čas kontrolovať, aby si boli isté, že neprepadnete panike a celá situácia sa ešte nezhorší. Vyskúšať môžete aj lieky na upokojenie, ktoré vám po konzultácii môže predpísať lekár.

 

Na letisku si dajte na všetko čas

Dávajte si pozor, aby ste sa nedostali do stresu už priamo na letisku. To môže potom zhoršiť aj vaše pocity v lietadle. Príďte tam včas, odovzdajte batožinu, zájdite do nejakého podniku, popozerajte si obchody a príďte včas ku vašej bráne. Keď si okolo seba vytvoríte pokojné prostredie už tam, prenesiete si ho so sebou aj na palubu a budete let znášať podstatne lepšie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa