Problémy s jet lagom? S našimi radami budú minulosťou

2019-07-16 12:00:00 |   |    | 

Letenky za skvelé ceny nás motivujú spoznávať aj vzdialené krajiny vo svete. Pri dlhých letoch sa musíme v prvé hodiny vysporiadať s nepríjemnosťami v podobe jet lagu. Kvôli nemu máme úvodné momenty dovolenky pokazené a citlivejší ľudia sa s tým vysporadúvajú pár dní. Tieto tipy a triky vám pomôžu, aby ste dobre prekonali návštevu vzdialenejších končín.



 

Nastavte sa už vopred

Jet lag spôsobuje to, že sa zrazu ocitnete v inom časovom pásme a tým sa naruší váš prirodzený biorytmus. Telo je naučené, kedy je čas oddychu, kedy musí byť najvýkonnejšie a kedy dostane potravu na doplnenie síl. Po príchode do iného časového pásma sa to rozladí a musí sa prispôsobovať novému režimu. Preto ak je to možné, skúste sa už dva alebo tri dni vopred nastaviť na toto časové pásmo. Jedzte v iné obdobie dňa, choďte spať v iný čas a pripravte telo na to, že za chvíľu príde väčšia zmena. Tomu potom prispôsobte aj čas strávený v lietadle, ktorý si už presne nastavte podľa nového režimu.

 

Užívajte melatonín

Niektorým ľuďom pomáha užívanie melatonínu. Ten by ste mali brať už pár dní pred odletom. Organizmu pomáha vysporiadať sa s plynulým prechodom medzi dňom a nocou a vďaka tomu sa lepšie prispôsobíte aj zmene časového pásma. Dávajte si pozor, aby ste nebrali veľmi vysoké dávky, pretože v tom prípade nebude pre vás vôbec užitočný.

 

Vyhnite sa alkoholu a kofeínu

Počas celého letu dbajte na dostatočnú hydratáciu. Uprednostňujte neochutenú vodu, ktorá organizmus stimuluje, ale nezaťaží inými umelými zložkami. Vyhnite sa alkoholu, kvôli ktorému sa budete cítiť ešte horšie a neželané stavy môžu dôjsť už po menšom množstve pohárikov, ako to je za iných okolností. Taktiež nepite kávu alebo iné kofeínové nápoje, pretože kvôli nim nebudete vedieť zaspať a nervová sústava bude podráždenejšia.

 

Počas letu sa hýbte

Ťažký prechod do novej krajiny spôsobuje aj stuhnutosť tela. Ľudia sa počas letu málo hýbu a niekedy sú rôzne skrčení na nepohodlných sedadlách. Namiesto toho by ste sa mali párkrát poprechádzať po lietadle, rozcvičte si nohy a urobte niekoľko podrepov. Vďaka tomu sa organizmus prekrví, budete sa cítiť sviežejšie a vaše končatiny nebudú po dlhom sedení alebo nepohodlnom ležaní stŕpnuté.

 

Uprednostnite ľahké a zdravšie jedlá

Dva dni pred odletom zmeňte stravovanie. Jedzte ľahko stráviteľné zeleninové jedlá, ktoré dopĺňajte kvalitnými bielkovinami. Mäso iba grilujte alebo pripravte na pare. Takéto pokrmy sú ľahko stráviteľné, organizmus nie je tak zaťažený a dokáže viac energie vynaložiť na zmenu časového pásma. Aj do lietadla si pribaľte ovocie, vďaka ktorému získate rýchlu energiu a budete sa cítiť sviežejšie. Vyhnite sa vyprážaným pokrmom a počas cesty jedzte často a v malých dávkach, aby žalúdok nemal ťažkosti s jeho trávením.

 

Vyberte si radšej lety s denný príletom

Organizmus lepšie reaguje na slnko. Ak je to možné, radšej si vyberte lety s denným príchodom do cieľovej destinácie. Keď budete mať na mieste aspoň pár hodín denného svetla, mozog sa automaticky pripraví na spánok a nebudete mať problém s preorientovaním sa na nočný oddych. Ráno už vstanete svieži a budete sa cítiť podstatne lepšie, ako keby ste sa museli hneď premáhať do spánku a na ďalší deň by ste boli rovnako vyčerpaní.

 

Studená sprcha

Pokiaľ priletíte ráno, musíte sa udržať po zvyšok dňa bdelí, aby ste sa už prispôsobili na nový režim. Vtedy potrebuje telo novú vzpruhu, ktorú získate pomocou studenej sprchy. Tá rozprúdi krv a zlepší aj činnosť mozgu. Ak je to potrebné, zopakujte to do večera viackrát a tento trik použite radšej ako pitie kávy. Tej by ste sa mali vzdať dovtedy, pokiaľ si organizmus nezvykne na zmenu a neprispôsobí sa novému režimu.

 

Dychové cvičenia

Počas letu máte kvôli obmedzenému pohybu v krvi menej kyslíka. Preto by ste sa mali naučiť pár dychových cvičení, ktoré vám nielen pomôžu meditovať a upokojiť sa počas dlhého pobytu v lietadle, ale taktiež to výborne okysličí organizmus. Striedavé hlboké dýchanie pomôže telu viac ako dlhý spánok alebo kofeínové nápoje.

 

Maska na spanie a žiadne modré svetlo

Keď sa potrebujete počas cesty nastaviť na nočný režim, choďte do lietadla unavení, aby ste ľahšie zaspali. Zoberte si masku na oči, vďaka ktorej budete mať úplnú tmu a to bude signalizovať mozgu, že sa máte prichystať na spánok. Nepoužívajte telefón, tablet a ani počítač, pretože modré svetlo, ktoré vyžaruje z ich obrazoviek, dráždi nervovú sústavu a zhoršuje proces zaspávania. Nezabudnite ani na MP3 prehrávač, do ktorého si nahrajte audioknihu, ktorá vám pomôžu rýchlejšie zaspať.

 

Nepoužívajte lieky na spanie

Tak ako je tabu káva alebo iné povzbudzujúce prostriedky, rovnako nemôžete používať nič na utlmenie. Radšej sa pred cestou unavte, noc predtým nespite tak dlho, ale hlavne sa vyhnite liekom na spanie. Organizmus sa musí na nové rozdelenie dňa pripraviť sám, pretože keď mu budete pomáhať takýmito pomôckami, tak to bude trvať dlhšie a môže to pokaziť celú dovolenku.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa