Tahiti

2010-06-20 17:00:00 |   |    | 

Tahiti, Pape'ete, Austrália a Oceánia



 

 

 

 

 

 

 

Oficiálny názov:  Tahiti
Tahiti leží v južnom Tichom oceáne, je najväčším zo 118 ostrovov a atolov tvoriacich Francúzsku Polynéziu. Nachádza sa na Spoločenských ostrovoch, súostroví kam patria aj ostrovy Bora Bora, Raiatea, Taha'a, Huahine a Moorea.
Návšteva Tahiti sa dá porovnať s krokom do paralelného vesmíru, kde je fantázia iba ďalšou  formou reality. Už samotný názov evokuje obrazy tropického ovocia padajúceho z neznámych stromov...  presvietené, blikajúce lagúny.... slnkom vysušené, piesočnaté pláže a psychedelické koraly.       

Rozloha:
1 045 km²
Počet obyvateľov:
180 133 (2009);  Francúzska Polynézia 291 000 (2010);
Časové pásmo:
Slovensko -12 hod.
Podnebie:
Zimné obdobie sucha trvá od mája do októbra, kedy je chladnejšie a menej prší. Teploty stúpajú počas letného obdobia dažďov (november – apríl).  V lete vlhkosť vzduchu stúpa, je zamračené a často prší. Búrky sú silné a dažde trvajúce niekoľko dní nie sú nezvyčajné. Priemerná teplota počas celého roka je 27°C, teplota mora okolo 26°C v zimnom období, v lete  je o niečo vyššia.
Mestá:
Pape'ete (hlavné mesto), Faa'a
Mena:
francúzsky pacifický frank (XPF)

Jazyky:
francúzsky, tahitský, v turistických centrách aj anglický
Správne členenie:
Tahiti je súčasťou Francúzskej  Polynézie, ktorá je poloautonómnym teritóriom Francúzska
Národnost. zloženie:
Polynézania (83%), Európania, Ázijci
Náboženstvo:
protestanti (55%); katolíci (30%); mormóni, adventisti, budhisti, konfuciánstvo

Víza a doklady:
Na vstup na Tahiti je potrebný pas. Občania EÚ môžu zostať v krajine bez víza do troch mesiacov. Okrem občanov Francúzska a miestnych obyvateľov musia mať všetci návštevníci spiatočnú letenku.  

Bezpečnostné riziká:
Tahiti má jednu z najnižších úrovní kriminality vo Francúzsku. Rizikom sú vreckové a drobné krádeže.
V mori sa doporučuje nosiť sandále, alebo staré tenisky. Pri chodení po koraloch budú nohy chránené, tiež sa vyhnete uhryznutiu jedovatých tropických rýb.
Pri potápaní alebo šnorchlovaní môže dôjsť ku stretnutiu so žralokom. Raje a žraloky nie sú agresívne. Nebezpečenstvom sú elektrické úhory skrývajúce sa hlboko v koraloch, ich uhryznutie je smrteľné.        
Zdravotníctvo: Zdravotnícke zariadenia sú na dobrej úrovni. Na ostrove sú dve nemocnice  a niekoľko súkromných kliník, ktoré zabezpečujú zdravotné služby počas 24 hodín. Pri vstupe na ostrov nie sú požadované žiadne očkovania.

Musíte vidieť:
Musée de Tahiti et des Îles – dozviete sa tu všetko o geológii a histórii ostrova
Musée Gauguin - aj keď tu chýbajú originály Gauguinových diel, je tu pekné prostredie a prekrásne drevené polynézske sochy (tiki)
Rangiroa – druhý najväčší atol na svete. Jeho lagúna vyzerá ako obrovské vnútrozemské more, a povrch ostrova tvorí kruh malých piesočných ostrovčekov. 
Pape'ete – mesto kontrastov, kde nájdete dopravné zápchy, škaredé betónové stavby ale aj prekrásne nábrežie a trh s typickou tichomorskou atmosférou (Marché du Pape'ete).   
Bora Bora – vďaka zeleným vulkanickým horám, obrovskej lagúne a reťazi piesočných motu  jeden s najkrajších ostrovov Pacifiku
Archeologické náleziská na ostrove Hiva Oa, tradičné múzeum Fare Potee na ostrove Maeva.

Doprava:
Medzi ostrovmi sa dá lietať alebo plaviť na lodiach. Vďaka podpore francúzskej vlády nie sú ceny leteniek prehnané, ale veľké vzdialenosti medzi jednotlivými ostrovmi ich držia vysoko.
Okrem menších miestnych dopravcov tu lietajú spoločnosti Air Tahiti a Air Moorea.
Medzi ostrovmi sa pravidelne plavia lodné linky. Medzi Tahiti a ostrovom  Mo'orea premáva obrovský moderný katamaran, moderné a luxusné lode sa plavia v rámci Spoločenských ostrovov.
Na Tahiti premáva lacná verejná doprava, ktorá sa nazýva „le truck“ (podľa starých vrakov  nákladných áut, ktoré tu premávali v minulosti). Taxíky sú veľmi drahé. Vhodnými dopravnými prostriedkami sú autá z autopožičovní, skútre a bicykle. Pre cestách do vnútrozemia sa oplatí požičať si auto so 4x4.  

Jedlo a pitie:
Vyskúšajte surovú rybu poisson cru. Ide o čerstvú rybu marínovanú v limetovej omáčke podávanú s kokosom a zeleninou, zaujímavým variantom je čínsky Poisson Cru Chinois a Poisson Cru Ananas s ananásom. Čerstvé ryby ahi, mahi mahi sú výborné a podávajú sa s ľahkou omáčkou vyrábanou z tahitskej vanilky a kokosového mlieka. Po celom ostrove sa predávajú bagety za dobré ceny. Tahitskou špecialitou je baguette sandwich v bagete nájdete všetko možné od rýb, až po hranolky. Populárnym jedlom je čínsky ma'a tinito, zmes bravčoviny, tmavej fazule, čínskej kapusty a makarónov. Pri oslavách, alebo rodinných príležitostiach je čas na obrovskú hostinu tamara'a. Jedlo (bravčové, ryby, chlebovník, sladké zemiaky, banány fe'i) sa pripravuje na horúcich kameňoch a balí sa do listov banánovníka.
Voda v plastových fľašiach je dostupná. Zvykom je piť víno, ktoré sa bežne predáva. Tahiti je tropickým ostrovom a je tu veľký výber ovocných džúsov od ananásového až po kokosové mlieko. Fanúšikom piva sa vyplatí skúsiť pivo značky Hinano.  
Hudba a tanec sú obľúbenou zábavou Tahiťanov, večernú zábavu ponúkajú viaceré hotely. Nočné kluby sú otvorené do tretej v noci. 
Osobité sú obchodíky na kolieskach ("Roulottes"), večer na ulici ponúkajú čínske a francúzske jedlá, ich ceny sú nízke a jedlá kvalitné.   
Prepitné sa na Tahiti dávať nezvykne.

Internet (.pf):
www.tahiti-tourisme.com, www.tahiti-explorer.com/,

www.thetahititraveler.com/, http://en.wikipedia.org/wiki/Tahiti 
  

 

Komunikácia:
Orange (áno), T-mobile (nie), O2 (nie)
Ako cestovať:
www.letenky.topky.sk , www.zajazdy.topky.sk

Bez záruky:
Legenda hovorí, že sochy tiki nemajú radi, keď sú prevážané z miesta na miesto. Existujú príbehy o ľuďoch, ktorí ich premiestnili a čoskoro zomreli za zvláštnych okolností...
 

 

Zdroj/autor: wikitravel, lonelyplanet, mzvsr. 


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa