Oslava vína a jedla – Carnuntum Experience. Ochutnajte to najlepšie

2014-08-07 13:00:00 |   |    | 

Dva týždne skvelého jedla a pitia čakajú na návštevníkov Rakúskej vinárskej oblasti Carnuntum. 14. augusta totiž začína festival Carnuntum Experience. Po rokoch sa konečne prepojí skvelé víno s vynikajúcim jedlom zo susedného regiónu - Moravské polia (Marchfeld). V projekte „Objaviť, zažiť, vydýchnuť si, vychutnať“ sa tak do lahodného celku prepoja všetky chute.



 

Novodobá spolupráca

 

K plodnej spolupráci dospeli dva odlišné a pritom tak podobné kraje. V mieste, kde sa kedysi lúčili sa dnes zvítajú. Kým v Moravskom poli, na najplodnejšej pôde krajiny, sa rodí mimoriadne chutná zelenina, na kamenných svahoch regiónu Carnuntum dominuje zasa vínna réva. Zatiaľ čo sa v  Carnuntum sprostredkováva dedičstvo Rimanov ako živá história, v Moravskom poli sú to zasa barokové zámky, ktoré pozývajú na cestu do minulosti. V rámci spolupráce na podujatí Carnuntum Experience sa oba kraje stretnú a spoja to najlepšie čo v nich je.

 

Lahôdky majstrov vinárov aj zeleninárov

 

Keďže festival bude prebiehať dva týždne, teda od 14. do 31. augusta, bude dosť času na prezentáciu všetkých výnimočných lahôdok. Napríklad na zámku Schloss Orth budú ponúkať zeleninové rarity s bio vínami a na zámku Eckhartsau budú prezentovať zasa zriedkavé druhy dunajských rýb so sivoňom alpským z jazera Grundelsee, v kombinácii s minerálnymi červenými vínami.

 

K dobrému vínu aj trochu kultúry

 

V oblasti kedysi dávno žili Rimania a nezabudlo sa na nich ani na festivale Carnuntum Experience. K programu budú patriť aj „Gladiátorské slávnosti,“ ktoré prebehnú v historickom amfiteátri Bad Deutsh – Altenburg, a „Hanging Gardens,“ výlet na bicykli do prírody spojený s prehliadkou veternej turbíny. Pre deti sú pripravené špeciálne aktivity. V dolnorakúskej redakcii NÖN sa priučia novinárčine a na zámku Schloss Hof zase ručným prácam, ktoré ich naučia umelci z Moravského pola.

 

Vrchol podujatia

 

Popri 70 menších podujatí je vrcholom stretnutie vinárov a milovníkov vína na „White Wine Fashion“ a tiež prezentácia a slávnosť v jednom – „Rubin Carnantum.“

White Wine Fashion sa začne 15. augusta na amfiteátri v obci Petronell. Uskutoční sa tu asi najväčšia party v regióne a zabávať sa na nej do ranných hodín budú všetci odetí do bielej farby. Aj hlavný hrdina večera bude biely – je to totiž biele víno. Do tanca zahrá DJ Klaus Biedermann a Drumatical Theatre a o skvelé jedlo sa postará cateringová spoločnosť. K večerným pôžitkom bude patriť aj prvá biela cigara s vínom na svete, ktorá sa volá „Carnuntum Perla.“

Záverečný deň podujatia sa odohrá na zámku Schloss Hof. Odprezentujú sa tu miestni vinári s najmladším vínom z roku 2013. Popri dospeláckom popíjaní a jedení sa deti zahrajú na barokových majiteľov zámku v historických kostýmoch, alebo si zajazdia na poníkoch.

Na podujatí Carnuntum Experience si každý labužník užije do sýtosti.

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa