Rakúsky Melk – opátstvo z Ecovho Mena ruže

2018-07-27 00:00:01 |   |    | 

Pri príchode do mesta Melk už z diaľky jasne rozpoznáte nádherné opátstvo, ktoré sa hrdo vyníma nad okolím. História tohto kláštora siaha až do roku 1089, odkedy v tomto kraji patril k najvýznamnejším duchovným stavbám.



 

Najprv to bol palác

V minulosti sa na tejto skale nachádzala pevnosť a palác, ktorý slúžil šľachte. Leopold II. sa na konci 11. storočia rozhodol odovzdať tento majetok cirkvi. Benediktínski mnísi si z neho vytvorili nový kláštor, z ktorého postupne vybudovali dôležité cirkevné sídlo. Časom sa z neho stalo významné kultúrne, ale aj edukačné centrum. V kláštore študovali viacerí poprední rakúski intelektuáli. Škola bola známa nielen kvalitným vzdelávacím systémom, ale najmä prísnym režimom, ktorý tam vládol. Práve vďaka nemu dokázali primäť žiakov k tomu, aby sa venovali zušľachteniu svojich vedomostí. Opátstvo Melk je veľmi dobre známe z príbehu Meno Ruže od spisovateľa Umberta Eca. Ten sa tam inšpiroval nielen majestátnymi priestormi a tajomstvami, ktoré skrývali, ale dokonca jedna z jeho hlavných postáv pochádzala práve z tohto opátstva.

 

Barokovú podobu získalo v 18. storočí

Až takmer do konca 17. storočia fungovalo opátstvo v pokojnom režime a jeho majitelia sa venovali najmä jeho zveľaďovaniu. V roku 1683 však prešlo mimoriadne ťažkou skúškou, keď túto majestátnu stavbu úplne zdevastovali Turci. Po ich nájazdoch dávali kláštor len pomaličky dokopy. Najväčší rozmach nastal v 18. storočí, keď sa rozhodli dať mu úplne novú tvár. Jednotlivé budovy zrenovovali podľa plánov Jakoba Prandtauera a vdýchli im výrazné barokové črty. V tejto podobe sa uchovali až do súčasnosti.

 

Knižnica, kde študoval aj Umberto Eco

V súčasnosti sa v priestoroch kláštora nachádza obľúbené rakúske gymnázium, kde sa študenti vzdelávajú v skutočne nádherných priestoroch. Pre verejnosť je preto prístupná len časť opátstva a do iných budov majú prístup iba žiaci a pedagógovia. Počas celej éry pracovali predstavitelia cirkvi na zveľadení tunajšej knižnice. Vďaka tomu sa v jej priestoroch nachádza viac ako stotisíc vzácnych exemplárov. Niektoré sú stovky rokov staré a môžu ich čítať iba vedci. Knižnica je súčasťou prehliadky a pokiaľ by ste mali záujem, môžete si niektoré knihy vypožičať a priamo na tomto mieste z nich môžete získať potrebné informácie. Dominantou tejto miestnosti je nádherný maľovaný strop. S týmito priestormi sa opäť spája meno spisovateľa Umberta Eca. Predtým ako napísal spomínanú knihu, práve v tejto knižnici študoval veľa literatúry a pripravoval si potrebné podklady.

 

Mramorová sála na honosné slávnosti

Opátstvo tvorí veľký komplex budov. Dokopy sa tam nachádza až 500 miestností. Niektoré z nich sú určené na reprezentatívne účely. V Melku sa často konajú rôzne slávnosti a podujatia, niekedy tam organizujú aj koncerty vážnej hudby. Najvzácnejšie stretnutia sa konajú v Mramorovej hale, ktorej dominuje freska Paula Trogera z 18. storočia. Súčasťou opátstva je aj výstava sakrálnych pamiatok a navštíviť môžete tiež tunajší kostol, v ktorom sa ešte stále pravidelne konajú bohoslužby. Verejnosť má voľný vstup tiež do rozsiahleho parku a záhrady s nádherným barokovým pavilónom. V opátstve je tiež štýlová reštaurácia, kde sa často organizujú rôzne oslavy.

 

Iné zaujímavosti v okolí

Hlavnou dominantou mesta Melk je benediktínske opátstvo. Tento región je však bohatý na rôzne pamiatky a atrakcie. Môžete si tam pokojne naplánovať predĺžený víkendový pobyt, počas ktorého nebudete mať núdzu o zaujímavé zážitky.

Mesto Melk – najkrajšou časťou je historické centrum s dobovými domami. Môžete si pozrieť budovu starej radnice, historické múzeum a nenechajte si ujsť prechádzku popri brehoch Dunaja.

Bazilika Maria Taferl – dvadsať minút cesty autom od Melku nájdete baziliku Maria Taferl. Od nej máte nádherný výhľad na celý región a povodie Dunaja.

Údolie Wachau – rieka Dunaj pretína údolie na úseku 30 kilometrov. V jeho okolí sa nachádza niekoľko malých dediniek a historických mestečiek. Môžete si tam objednať plavbu loďou a taktiež máte k dispozícii mnoho pamiatok.

Spitz – neďaleko Melku môžete navštíviť ďalšiu historickú perlu v podobe mesta Spitz. Tam sa podarilo uchovať niekoľko domov v gotickom a barokovom štýle. Hlavnými atrakciami sú zrúcanina hradu a starobylý kostol.

Hrady Schönbühel a Schallaburg – pokiaľ medzi historickými pamiatkami uprednostňujete skôr hrady a zámky, aj v tomto smere vám má celý región čo ponúknuť. Schallaburg je známy bohatou terakotovou výzdobou a gotickou kaplnkou. Schönbühel navštevujú kvôli historickej maľbe Poslednej večere.

Otváracie hodiny opátstva Melk: otvorené od apríla do októbra, 9:00 – 17:30, posledná prehliadka vstup o 17:00

Vstupné pre dospelých: 13 eur

Vstupné pre deti a študentov: 8 eur

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa