Najromantickejší Valentín je vo Viedni: Príďte si po Bozk do Belvedéru, je úplne zadarmo

2024-02-13 16:00:00 |   |    | 

Rozmýšľate, čím by ste vašu drahú polovičku vo sviatok všetkých zamilovaných prekvapili? Ak ste vyčerpali všetky nápady a chcete na poslednú chvíľu urobiť romantický dojem, máme pre vás skvelý tip. V stredu 14. februára na svätého Valentína si môžete spraviť romantický výlet do Viedne a v tamojšom Belvedéri si prísť po Klimtov Bozk.



 

Bozk všade, kde sa pozriete

S ikonickým obrazom Bozk (Der Kuss) od majstra viedenskej secesie Gustava Klimta sa vo Viedni stretnete na každom kroku. Jeho reprodukcie visia na letisku, staniciach metra, uvidíte ho vo výkladoch obchodov so suvenírmi a vytlačený na magnetkách, šálkach, pohľadniciach, podložkách pod myš, perách, dáždnikoch či taškách, ktoré si môžu turisti odniesť domov.

Tento obraz je rovnakou rakúskou ikonou ako Mozartove čokoládové gule, Sacherova torta, lipicanské kone či cisárovná Sissi. Originál tohto obrazu však môžete vidieť len na jednom mieste, v 300-ročnom viedenskom Belvedéri, ktorý je po Schönbrunne druhým najväčším viedenským palácovým komplexom.

Skladá sa z dvoch barokových palácov, Horného a Dolného Belvedéru, Oranžérie a rozsiahlej barokovej záhrady. Obe budovy, ktoré vystaval princ Eugen Savojský dnes slúžia ako galérie, ktoré ukrývajú umelecké skvosty od stredoveku po súčasnosť.

Okrem diel od takých velikánov, ako sú francúzski impresionisti Vincent van Gogh či Claude Monet, sú tu obrazy od popredných rakúskych maliarov Egona Schieleho, Oskara Kokoschku či Gustava Klimta. V Hornom Belvedéri sa nachádza celosvetovo najväčšia zbierka Klimtových diel pozostávajúca z 24 obrazov.

 

Rakúska Mona Lisa

Klenotom tejto zbierky, za ktorou každoročne putujú tisíce návštevníkov, je vrcholné dielo Klimtovho takzvaného Zlatého obdobia Bozk. Namaľoval ho medzi rokmi 1908 a 1909, krátko po sérii troch stropných malieb vo viedenskej univerzite. Kým tie vzbudili škandál kvôli erotickému námetu, Bozk bol viedenskou verejnosťou prijatý vrelo. Obraz hneď po prvom vystavení v roku 1909 zakúpila Galéria Belvedere za na vtedajšie časy obrovskú sumu 25 tisíc korún, pričom maximálne ceny za diela sa pohybovali okolo 500 korún. Odvtedy je tento obraz národným pokladom, ku ktorému milovníci umenia putujú ako k Mone Lise do Louvru.

 

Milenci v zlate odetí

A nielen milovníci umenia, ale aj zaľúbené páry, ktoré fascinujú vyobrazené postavy dvoch milencov. Niektorí znalci Klimtovho diela sú toho názoru, že jeho najslávnejšia maľba zachytáva jeho samého so životnou partnerkou Emíliou Flögeovou. Na okraji skaly posiatej drobnými kvietkami stoja dvaja milenci. Svet sa pre nich zastavil, zmenšil sa do veľkosti tejto kvetinovej rímsy, kde sa oddávajú intímnym chvíľam, keď muž bozkáva ženu. Zlaté rúcha ich spájajú do jednej postavy a iba rozdiel v ozdobách vám umožňuje vizuálne oddeliť jednu postavu od druhej. Muž, ktorému nevidno do tváre, má výraznú dominantnú funkciu - týči sa nad svojou milovanou, aby ju ochránil.

 

Bozkávanie až do polnoci

Keďže Viedenčania sú právom hrdí na svoj Bozk, ktorý považujú za najkrajšie vyznanie lásky v dejinách umenia, umožnia všetkým zaľúbencom už túto stredu 14. februára úplne zadarmo v rámci valentínskej akcie pod mottom Come for a Kiss – Príďte si po Bozk od 18.30 až do polnoci prísť sa pobozkať priamo pred originál tohto ikonického obrazu v Hornom Belvedéri. A nielen to, traja profesionálni fotografi vám tu vyhotovia fotografiu, ktorú si odnesiete so sebou, a tak vám zostane táto romantická chvíľa zvečnená naveky.

 

Kto prvý príde, ten sa bude prvý bozkávať

Horný Belvedere už druhý rok po sebe otvorí Klimtove krídlo na Valentína zadarmo a keďže minulý rok bol o túto jedinečnú možnosť veľký záujem, predpokladá sa, že ani tento rok tomu nebude inak. Na valentínsku akciu si nijak dopredu netreba rezervovať termín a platí pravidlo, kto prv príde a vystojí si rad, ten sa prvý bozkávať bude.

 

Tu sa písala história

Okrem prehliadky Klimtových obrazov a fotografovania s Bozkom, si návštevníci môžu pripiť počas tohto večera v mramorovej sieni paláca šumivým vínom na lásku. V tejto slávnej sieni sa písala rakúska novodobá história, keďže tu bola podpísaná 15. mája 1955 Štátna zmluva, na základe ktorej bola obnovená rakúska samostatnosť.

Zástupcovia štyroch víťazných mocností - Spojených štátov, Veľkej Británie, Francúzska a Sovietskeho zväzu tu vtedy s Rakúskom podpísali dohodu, ktorá po 17 rokoch neslobody znamenala pre krajinu obnovenie nezávislosti a odchod viac ako 350 tisíc vojakov okupačných armád. Výmenou za to sa Rakúsko zaviazalo k neutralite.

V podlahe miestnosti si môžete počas vychutnávania bubliniek všimnúť pamätnú dosku, na ktorej sa píše o tomto akte a vo vitríne si môžete pozrieť kópiu Štátnej zmluvy. Na záver romantického večera môžete svojej polovičke zakúpiť v návštevníckom centre nejaký ten suvenír s vyobrazením Bozku. Veríme, že na takéhoto Valentína nezabudnete vy a ani vaša drahá polovička.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa