Aktívna dovolenka v Chorvátsku: Tieto miesta sú to pravé, ak si chcete dať do tela

2021-07-20 00:00:00 |   |    | 

Dovolenka pri mori sa nemusí spájať iba s leňošením na pláži. Chorvátsko ponúka pestrú paletu možností na strávenie voľného času. Nech si vyberiete akúkoľvek aktivitu, nudiť sa istotne nebudete. Plávanie, cyklistika, turistika – nápadov je neúrekom, stačí sa len správne rozhodnúť.



 

Plávanie

Možno by ste si povedali, že s plávaním v Chorvátsku predsa nemôžu byť žiadne problémy a jednoducho sa okúpete tam, kde si vyberiete vhodné ubytovanie. V skutočnosti vám vaše plány môže narušiť taká maličkosť, akou sú lode. Keď sa tam totiž nachádza malý či veľký prístav, neustále budete rušení ich plachtením. Taktiež by ste sa mali vyhnúť veľmi veterným miestam, ktoré zase preferujú surferi alebo windsurferi.

Z tohto hľadiska je pre plavcov ideálna napríklad Istria, ktorá ponúka pokojnú atmosféru, pláže vhodné pre rodiny s deťmi a navyše aj krásnu prírodu v okolí. Ďalšou topkou je ostrov Hvar, pretože tam je príjemne teplá voda a počas plávania si užijete aj pohľad na nádherné pobrežie. Lastovo má zase na viacerých miestach mierny vstup do mora a navyše tam nie je tak veterno.

Výbornou lokalitou je tiež Prokljanske jazero, okolo ktorého vybudovali niekoľko hotelov. Ideálne je pre neplavcov alebo tých, ktorí si na otvorenej vodnej ploche až natoľko nedôverujú.

 

Vodné športy

Zatiaľ čo more láka viac k leňošeniu, vo vnútrozemí Chorvátska nájdete hneď niekoľko riek, ktoré vyhľadávajú milovníci kajakovania či raftovania. Vďaka tomu spoznávajú krajinu z úplne iného pohľadu a doprajú si návštevu tých najkrajších prírodných miest.

Najväčším zážitkom je splav rieky Dobra. Počas neho si užijete nielen divoké úseky s prudšími spádmi, ktoré preveria vaše schopnosti, ale aj úžasnú prírodu v okolí. Takéto rušnejšie miesta vystriedajú zátoky, v ktorých len pokojne pádlujete a vychutnávate si prírodu v okolí. Prejdete tiež popri viacerých historických mostoch.

Na rieke Cetina zájdite najprv ku vodopádu Gubavica, od ktorého vedie perfektný úsek ideálny na divokejšie splavovanie. Mrežnica zase spája vodopády, s jazerami a pokojnejšími oblasťami, preto ju vyhľadávajú aj skúsení rafteri, ktorým poriadne preverí ich schopnosti. Bonusom je opäť úžasná príroda popri brehoch.

 

Turistika

Nielen pre našincov, ale aj pre cudzincov sú jasnou jednotkou medzi turistickými oblasťami Plitvice. Tam sa môžete poprechádzať v spodnej časti parku, kde sú chodníky jednoduchšie a upravené, takže sa po nich dobre kráča a zvládnu to aj ľudia s horšou kondíciou. Okrem týchto známych cestičiek k vodopádom sa môžete vybrať aj na vyše 10 kilometrov dlhý okruh, ktorý vám ukáže veľkú časť Plitvíc a predstaví vám aj ich skryté krásy.

Národný park Risnjak dostal pomenovanie podľa divokých mačiek, ktoré tam žijú. Okrem nich sa tu darí medveďom, líškam a vlkom. Napriek tomu by ste sa nemali nechať odradiť vysokým výskytom zveri. Tá len dokazuje, že z prírodného hľadiska ide stále o výnimočné miesto, ktoré môžete prebádať aj na jeho turistických chodníčkoch.

Tretím tipom je Paklenica, ktorú pokladajú za najdivokejšiu oblasť v Chorvátsku a nachádzajú sa tam tiež náročné skaly na horolezectvo.

 

Cyklistika

Kvalita cyklochodníkov a ciest pre cyklistov je v Chorvátsku nepochybne lepšia ako u nás. Takže pred dovolenkou si ešte pribaľte do auta prepravný stojan na bicykle, aby ste ich mohli vziať so sebou. Druhou možnosťou je požičať si ich niekde priamo počas vašej dovolenky. K dispozícii máte veľa požičovní, ale v tom prípade ste nútení plánovať si cestu len v jednej oblasti.

Cez Chorvátsko prechádza časť trasy EuroVelo 6, ktorá pokračuje až ku Čiernemu moru. Pre cyklistiku je vhodná Dalmácia, kde postupne môžete prejsť Šibenik, Dubrovnik alebo Split. Výborné podmienky pre takúto turistiku ponúkajú v Istrii.

Alebo zostaňte tentoraz v Záhrebe, odkiaľ podniknete rôzne cyklotúry v okolí, v obklopení krásnej prírody.

 

Rýchla chôdza a beh

Vo všeobecnosti platí pravidlo, že najlepšie miesta na behanie nájdete popri pobreží. Tam sa zároveň počas športovania nadýchate dobrý vzduch, ktorý vám prečistí dýchacie cesty. Vďaka tomu sa dostane do tela viac kyslíka, čo prospieva aj jednotlivým orgánom.

Takže vyberte si vašu obľúbenú lokalitu a tam si už len jednoducho nájdite cestičky a promenády pri mori. Pokiaľ patríte k astmatikom, tak si v tejto oblasti doprajte dlhé prechádzky. Rovnako účinne pôsobí tunajšia klíma na alergikov.

Ak radi spoznávate novú krajinu najmä pomocou chôdze a túlaním sa medzi malými dedinkami, v tom prípade sa vyberte na Istriu. Tam si pokojne naplánujte dovolenku, počas ktorej sa budete presúvať pešo medzi jednotlivými obcami a mestečkami a každý deň takto spoznáte inú historicky cennú lokalitu.

 

Potápanie sa

I keď podmorský svet v Chorvátsku nie je natoľko pestrý ako napríklad v exotických krajinách, stále máte k dispozícii hneď niekoľko zaujímavých lokalít na potápanie. Pri ostrove Korčula sa napríklad nachádzajú vraky viacerých potopených lodí. Ich prehliadka je takým malým dobrodružstvom, počas ktorého sa môžete zahrať na hľadačov pokladov.

Na Hvare sa zase pri zátoke Vela Grčka rozprestiera zaujímavá podmorská jaskyňa, v ktorej žije veľa ojedinelých živočíchov. Ostrov Mljet je spájaný s bohatým podmorským svetom, na ktorý nedajú dopustiť ani odborníci. Pri Lastove sa môžete tešiť na koraly a krásne farebné rybičky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa