Najzaujímavejšie národné parky Francúzska - skvelý tip na aktívnu dovolenku

2022-08-23 08:30:00 |   |    | 

Čoraz viac dovolenkárov vyhľadáva aktívne trávenie dovoleniek. V práci majú väčšinou sedavé zamestnanie a vo voľnom čase túžia vyjsť si do prírody a podniknúť túru na nejaké jedinečné miesto. Francúzsko nie je len krajinou historicky cenných miest, luxusných butikov a nádherného pobrežia. Rovnako sa môže pochváliť viacerými národnými parkmi, ktoré ponúkajú výborné možnosti na dovolenkovú turistiku.



 

Národný park Mercantour

V blízkosti hraníc s Talianskom sa rozprestiera národný park Mercantour. Turistom poskytuje až 600 kilometrov rôznych chodníkov. Niektoré z nich sa nachádzajú v nižšej časti pod kopcami a ideálne sú aj pre ľudí so slabšou kondíciou. Niekoľko z nich je bezbarierových, ktoré môžu využiť aj rodinky s kočíkmi. Regiónu dominuje typická horská architektúra, ktorú stále uvidíte na množstve domov. Dedinky majú pôvodnú atmosféru a nájdete v nich tiež reštaurácie alebo menšie penzióny na ubytovanie. Zaujímavosťou tohto národného parku sú historické kresby. Uchované petroglyfy zbadáte najmä na skalách v blízkosti kopca Bego. Pochádzajú z doby bronzovej a uvidíte na nich rôzne obrazce, ktoré dokumentujú život tunajších predkov. Zachytávajú lov zvierat, zbrane, aké pri tom používali a výjavy z ich každodenného života. Nemusíte sa báť, že by ste ich prehliadli. Na skalách v tejto oblasti je totiž niekoľko tisíc takýchto kresieb.

 

Národný park Vanoise

Prvý národný park vo Francúzsku vznikol v roku 1963. Bol ním práve Vanoise, ktorý si až dodnes zároveň zachoval aj status toho najväčšieho v krajine. Aj on sa nachádza na hraniciach s Talianskom, kde sa potom prepája do parku Gran Paradiso. Opäť je veľkou výhodou množstvo chodníkov. Vďaka tomu sa návštevníci rozptýlia a jednotlivé časti nie sú až natoľko preplnené. To vás poteší najmä počas letnej sezóny. Pokiaľ sa vám nechce ísť na túru, tak si urobte piknik v lesoch alebo na lúkach v blízkosti tunajších dediniek. Pri potulkách týmto parkom pozorne sledujte aj rôzne divoké zvery, ktoré sa môžu pred vami objaviť. Žijú tam vlci, rysy, kamzíky a kozorožce horské. Niektoré chodníky sú vhodné aj na horskú cyklistiku a v zime tam máte zase výborné podmienky na lyžovanie.

 

Národný park Calanque

Výhodou tak veľkej krajiny ako Francúzsko je aj to, že tam nájdete skutočne rozmanitú prírodu. Takže tak ako sa medzi národnými parkmi nachádzajú tie horské, rovnako nájdete aj pár oblastí pri pobreží. Z tohto súdka je najznámejší Calanque, ktorý je v blízkosti mesta Marseille. Pobrežný národný park je veľmi cenný z hľadiska fauny a flóry. Žijú tam najdlhšie jašterice v Európe, ktoré merajú 60 centimetrov a najdlhšie hady, ktoré dosahujú dĺžku dvoch metrov. Taktiež tam je 900 rôznych druhov rastlín. Hlavný turistický chodník vedie popri útesoch a postupne sa cez neho dostanete ku plážam. Dostanete sa tam tiež na lodi alebo kajaku a potom môžete prebádať celé okolie. V jeho blízkosti je tiež viacero sympatických rybárskych dediniek.

 

Národný park Ecrins

Pripravte sa na skutočný turistický raj. V Ecrins totiž nájdete až sto končiarov s horskými chodníkmi rôznych obtiažností, ktoré sú ideálne pre všetky typy dovolenkárov. Okrem nich sa tam nachádza šesť horských plies, ktoré sú známe vďaka kvalitnej čistej vode. Na ich hladine sa vždy odrážajú nádherné prírodné oblasti v okolí. Údolie vypĺňa les, ktorý ponúka možnosti na ľahšiu turistiku. Dokopy nájdete v celom regióne až 700 kilometrov chodníkov. Ecrins sa rozkladá  v blízkosti mesta Grenoble, ktoré ponúka zase možnosti na využitie voľného času počas voľných dní.

 

Národný park Pyreneje

Francúzsko sa delí so Španielskom o Pyreneje. Turistom ponúkajú možnosti nielen na horskú turistiku, ale aj na horolezectvo, ľahké prechádzky alebo niekoľko cyklistických trás. V zime si okrem lyžovačky užijete aj skialpinizmus. Dávajte však pozor, pretože v tejto oblasti žijú aj medvede, ktoré môžete stretnúť počas vašich túr. Zaujímavým zážitkom je turistický vlak, ktorý prechádza pomedzi jednotlivé dedinky a ponúka krásnu panorámu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa