Novým hitom je Rumunsko: 8 úžasných miest, ktoré musíte vidieť

2023-05-23 12:30:00 |   |    | 

Cestovanie po Európe už dávno neznamená iba skúmanie západných či južných krajín. Do hľadáčika turistov sa čoraz viac dostávajú aj doteraz menej populárne krajiny, ktoré lákajú najmä na autenticitu a o niečo nižšie ceny. K horúcim hitom ostatných rokov patrí aj Rumunsko, krajina Drakulu, Čierneho mora a panenskej prírody.



 

Bukurešť

Rumunské hlavné mesto patrí v európskom meradle k tým mladším, keďže prvá zmienka pochádza len z roku 1459, napriek tomu tam nájdete viacero zaujímavých miest, ktoré stoja za návštevu. K najznámejším patrí trojkilometrová ulica Calea Victoriei s reštauráciami a obchodmi, socialistický Palác parlamentu, ortodoxný kostolík Stavropoleos v byzantskom štýle či nádherná koncertná hala Athenaeum, kde sídli rumunská filharmónia. Na predmestí Bukurešti potom nevynechajte skanzen Dimitrie Gustiho, kde sa nachádza až 300 budov z celej krajiny vrátane drevených kostolíkov, hospodárskych budov či domov chudobných i panstva.

 

Bran

K najnavštevovanejším miestam v Rumunsku patrí aj gotický hrad Bran, ktorý bol postavený v 14. storočí na obranu hraníc Transylvánie. Jeho majiteľ, krutý vládca Vlad III., zvaný Narážač sa stal predobrazom grófa Drakulu v románe spisovateľa Brama Stokera, a tak sem prúdia najmä milovníci strašidelných historiek. Interiér hradu síce ukrýva aj niekoľko Vladových prístrojov na mučenie, väčší priestor však dostala zvierka zbierka rôznych umeleckých predmetov, nábytku a kostýmov z majetku rumunskej kráľovnej Márie Edinburskej.

 

Salina Turda

Iba na skok od rumunského mesta Kluž (Cluj Napoca) sa nachádza dych vyrážajúci podzemný svet Salina Turda. História soľnej bane siaha do 13. storočia, no v roku 1932 sa oficiálne prestala využívať. Počas 2. svetovej vojny slúžila ako kryt a útočisko, v súčasnosti však už Salina Turda patrí k najznámejším turistickým atrakciám. V zaujímavom prostredí nájdete zábavný park, kúpele, plaváreň aj slané jazierka. K návštevníkom Salina Turdy sa okrem bežných turistov radia aj ľudia trpiaci ťažkosťami s dýchaním a pľúcnymi chorobami, ktorí sem cestujú za haloterapiou, čo je vdychovanie slaného vzduchu.

 

Peleš

Zámok Peleš postavili v poslednej štvrtine 19. storočia ako víkendový dom rumunského kráľa Karola I. Má dokopy až 160 komnát s prepychovým zariadením i zdobením. Niektoré nástenné maľby vytvoril slávny maliar Gustav Klimt. Na hrade nájdete zaujímavú výstavu zbraní a brnenia, najvzácnejšími exponátmi sú však obrazy od Rembrandta. Zámok bol až do roku 1947 sídlom kráľovskej rodiny, v 2. polovici 20. storočia ho potom využíval Nicolae Ceausescu, ktorý tam mal hostiť aj amerického prezidenta Forda či líbyjského vládcu Muammara Kaddáfiho. Peleš mal byť vraj i miestom nechutných orgií s mladými dievčatami, ktoré diktátor organizoval pre vysokopostavených politikov.

 

Konstanca

Konstanca (Constanta) je najdlhšie obývaným mestom v Rumunsku s nádhernou plážou a množstvom historických pamiatok. K tým najstarším patrí Trajánov val či staroveký mozaikový chodník, najznámejšou dominantou je však secesná budova kasína, ktoré na začiatku 20. storočia navštevovali tie najslávnejšie osobnosti. Po vypuknutí prvej svetovej vojny sa kasíno v Constante premenilo na vojenskú nemocnicu a počas tej druhej ho zabrali Nemci. Ani komunisti hazardným hrám nepriali a v 30. rokoch urobili z nádhernej budovy Dom kultúry, kino i reštauráciu. V súčasnosti secesný skvost prechádza celkovou rekonštrukciou.

 

Hunedoara

Hrad Hunedoara patrí k najväčším hradom v Európe. Bol postavený pred viac než šiestimi storočiami na pokyn Jána Huňadyho, neskôr sa stal sídlom jeho syna Mateja Korvína, a tak ho poznáme aj pod názvom Korvínov hrad. Aj v tomto prípade sa však na turistickú mapu dostal nielen pre svoju architektonickú hodnotu, ale tiež preto, že sa spája s Vladom III. Tepesom. Podľa povesti tu bol krvilačný gróf sedem rokov väznený. K najpopulárnejším miestam však dnes nepatrí žalár, ale tzv. Matejova lóža. Ide o dvojposchodový objekt s otvorenými terasami zdobený freskami zobrazujúcimi legendu o pôvode rodu Korvínovcov.

 

Marmarošská župa

Oblasť bohatá na prírodné krásy a historické zaujímavosti sa preslávila najmä malebnými dedinkami s nádherne vyrezávanými bránami a drevenými kostolmi, z ktorých osem je dokonca zapísaných na zoznam UNESCO. Najznámejším turistickým lákadlom je však zrejme veselý cintorín v dedinke Sapanta s farebnými krížmi, kde sa namiesto fotografie nachádzajú maľované podobizne mŕtvych. Sprievodný text vtipne popisuje, akým spôsobom dotyčná osoba skonala, alebo zachytáva kuriózne situácie z jej života.

 

Transfagarasan

Na záver tu máme tip pre tých cestovateľov, ktorým oddych pri mori či zaujímavé pamiatky k dokonalej dovolenke stále nestačia. Má názov Transfagarasan a ocenia ho milovníci nádherných výhľadov, ale aj adrenalínových výletov. Horský priechod medzi mestami Sibiu a Pitesti je totiž domovom jednej z najkrajších ciest na svete s označením 7C, ktorá sa kľukatí v lone úžasnej prírody. Jej najzaujímavejšia časť začína nad priehradou Vidraru a okrem auta či motorky si môžete fascinujúci pohľad na jej serpentíny užiť aj z kabínkovej lanovky.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa