Nórske fjordy sú ako pohladenie pre dušu. Tieto sú najkrajšie

2023-09-16 00:00:00 |   |    | 

Dovolenky v Nórsku vyhľadávajú najmä ľudia, ktorí milujú prírodu. Máte tam nespočetné možnosti na turistiku a objavovanie ich zaujímavých zákutí. Najväčšou atrakciou je z tohto pohľadu polárna žiara. A hneď na druhom mieste sú fjordy. Ku tým si môžete urobiť túru alebo si objednajte lístky na plavbu, na ktorej si ešte lepšie užijete krásu týchto odľahlých oblastí.



 

Geirangerfjord

Najznámejší fjord sa nazýva Geirangerfjord a je zapísaný aj na zozname UNESCO. Má nádherné modré sfarbenie, ktoré pôsobivo kontrastuje s okolitou zeleňou. Najjednoduchšie ho preskúmate plavbou, ktorú prevádzkujú od apríla do konca októbra. Po vode sa môžete prejsť tiež na kajaku a regiónom vedie aj pár turistických chodníkov.

Pri fjorde sa vo výške 1500 m n. m. nachádza aj vyhliadka Geiranger Skywalk, z ktorej uvidíte najväčšiu časť tohto regiónu. Ideálne obdobie na návštevu je od mája do septembra, kedy je tam najteplejšie a počasie je najstabilnejšie. Pri fjorde sa nachádza tiež dedinka Hellesylt s typickými farebnými domčekmi. Nájdete v nej najstarší vikingský prístav v krajine.

 

Trondheimsfjord

Zatiaľ čo niektoré fjordy sú naďalej len riedko obývané a ponúkajú najmä miesta, kde si môžete obzrieť krásnu nórsku prírodu, iné sa začali postupne osídľovať. Jedným z najznámejších tohto druhu je Trondheim, kde sa už v súčasnosti rozprestiera rovnomenné mesto.

Pre turistov je zároveň aj najjednoduchšie prístupný, pretože keď sa prechádzate po promenáde pri brehu, kráčate priamo pri fjorde. Ak si však chcete vychutnať krajšiu časť, nasadnite na loď, ktorá vás zavezie do menej osídlenej lokality pri tomto fjorde.

 

Sognefjord

I keď je medzi cestovateľmi viac populárny Geirangerfjord, podľa domácich je tým najvzácnejším Sognefjord, ktorý v dvoch častiach navyše prechádza do ďalších menších fjordov – Aurlands a Naeroy. Medzi jednotlivými lokalitami sa môžete presúvať autom, alebo využite miestnu slávnu železnicu, ktorá ponúka nádherný výhľad na celý región. V okolí fjordu nájdete niekoľko zaujímavých pamiatok, medzi ktorými nechýbajú typické drevené severské kostoly.

 

Lysefjord

Tento fjord nájdete v regióne Stavanger, ktorý patrí k najkrajším prírodným oblastiam v krajine. Najmä ak máte radi turistiku, tak ste našli to najlepšie miesto, lebo tam máte na výber z niekoľkých zaujímavých trás. Veľmi obľúbená je cesta na Preikestolen – skalnatý výbežok s tým najkrajším výhľadom, ktorý Nórsko ponúka.

Veľmi dobre je známy aj z propagačných videí tunajšieho turizmu. Od fjordu vedie najdlhšie drevené schodisko na svete, ktoré má presne 4444 schodov a ich zdolanie sa pokladá za jednu z najväčších turistických výziev. Najväčšou obcou na brehoch tohto fjordu je Forsand, odkiaľ sa plavia aj výletné lode.

 

Hardangerfjord

Rovnako ako Sogner, aj Hardanger patrí, čo sa týka dĺžky a hĺbky, k tým najvýznamnejším. Opäť máte k dispozícii niekoľko turistických trás a okrem toho aj vodné aktivity. Fjordy sú celkovo vynikajúce pre kajakovanie a paddleboarding.

Ak sa chcete vybrať na túru, potom istotne zájdite na kopec Trolltunga, odkiaľ je vynikajúci výhľad. Turistické trasy sú tu otvorené od júna do septembra, keď nie je v tomto regióne sneh. Počas jesene využite i cyklistické chodníky, ktoré vedú popri brehoch tohto fjordu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa