Kúsok od Bergenu: K najčarovnejším sídlam nórskeho kráľa patrí Gamlehaugen

2022-05-09 12:00:00 |   |    | 

Rodina nórskeho kráľa vlastní niekoľko nehnuteľností. Ich hlavné sídlo nájdete v Osle, ale v iných mestách majú svoje obľúbené rezidencie, ktoré využívajú počas dovoleniek pri oficiálnych návštevách zo zahraničia. Medzi ne patrí aj zámok Gamlehaugen, ktorý leží približne 10 kilometrov od Bergenu.



 

Postavil ho známy obchodník a neskôr významný politik

V minulosti stálo na tomto mieste menšie sídlo a taktiež zrubová chata. Súčasný zámok už patrí mladším stavbám. Postavený bol len v období medzi rokmi 1898 až 1901, napriek tomu môže svojou krásou konkurovať aj podstatne starším šľachtickým sídlam. Prvým majiteľom bol Christian Michelsen, ktorý odkúpil tunajšie pozemky.

Tento muž zohral v nórskych dejinách veľmi dôležitú úlohu. Narodil sa do významnej obchodníckej rodiny a aj jemu samotnému sa darilo pri podnikaní. Hoci vyštudoval právo, najviac sa mu zapáčil svet lodiarstva, kde rozbehol svoje aktivity. Potom sa však dostal k politike a zohrával významnú úlohu v období osamostatnenia Nórska. Ako premiér dokázal na základe rezignácie celého kabinetu dotlačiť kráľa Švédsko-nórskej únie k tomu, aby došlo k rozdeleniu oboch krajín. Po tomto veľkom úspechu sa Michelsen opätovne stal premiérom a viedol Nórsko v prvých rokoch jeho samostatnosti. Jeho sídlo po smrti odkúpila vláda a odvtedy sa stalo majetkom nórskej kráľovskej rodiny.

 

Inšpirovali sa stredovekými hradmi

O architektonickú stránku Gamlehaugenu sa postaral architekt Jens Zetlitz Monrad Kielland. Ten študoval v Nemecku, kde sa mu veľmi zapáčili stredoveké hrady. Preto chcel aj do Nórska preniesť tieto zaujímavé prvky a vo svojom návrhu ukázal prepojenie pevnosti a zámku. Niektoré prvky sa totiž ponášajú na romantické zámky v údolí Loire. V druhej časti však kopíruje aj legendárne pevnosti, ktoré môžeme vidieť v Škótsku. Obe tieto zaujímavosti totiž podľa neho perfektne vystihovali silu a majestátnosť nórskej prírody, do ktorej skvele zapadli. Čo sa týka interiéru, v ňom už uvidíte aj niekoľko detailov v secesnom štýle.

 

Kedysi tam žil korunný nórsky princ

V súčasnosti už kráľovská rodina využíva hrad skôr výnimočne. No len pred niekoľkými rokmi bol na isté obdobie oficiálnym sídlom jedného z členov monarchie. Korunný princ Haakon totiž študoval na vysokej škole v Bergene a jeho otec kráľ Harald V. preto rozhodol, že sa môže presťahovať do Gamlehaugenu. Hrad Haakon využíval až do konca štúdia, potom sa opäť vrátil k rodine späť do Osla.

 

Združili tu zbierku vzácnych umeleckých diel

Kráľ Harald V. s manželkou sú vášnivými zberateľmi umeleckých kúskov a združujú zaujímavé diela z celej Európy. Zameriavajú sa na dobre známych a obľúbených umelcov, ale vyhľadávajú tiež mladé talenty najmä z ich rodnej krajiny. Nakoniec sa rozhodli, že veľkú časť svojej zbierky umiestnia do Gamlehaugenu. Viaceré miestnosti preto zdobia cenné obrazy veľkých majstrov a taktiež prvé vydania niektorých vzácnych kníh.

 

Park je prístupný celoročne, hrad iba počas niekoľkých týždňov

Súčasťou areálu je rozsiahly park s časťou fjordu. Vďaka tomu je veľmi obľúbeným miestom na oddych pre verejnosť. V lete sa tam dokonca chodia opaľovať a zaplávať si. Na jar a počas jesene je zase ideálnym miestom pre prechádzky alebo na menšie pikniky. Ak sa však náhodou v hrade koná veľká oficiálna návšteva, tak musia uzavrieť väčšiu časť areálu. Počas ostatných dní si tam však môžete zájsť kedykoľvek. Samotný Gamlehaugen je ale prístupný iba na obmedzené obdobie. Väčšinou je to počas letných mesiacov, keď má nórsky kráľ s rodinou dovolenku. Vtedy sa dostanete napríklad do Michelsenovej pracovne a pozriete si viacero miestností na prízemí. Zvyšok hradu je pre verejnosť permanentne uzatvorený. V interiéri sa podarilo uchovať veľkú časť pôvodného zariadenia. Nachádza sa tam nádherná knižnica, hudobná miestnosť a zimná záhrada.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa