Najlepšie pivné destinácie Európy: V kvalite nedominujeme, cenou sme v TOP 10

2024-04-02 15:00:00 |   |    | 

Pivo sa v Európe teší obrovskej popularite a jeho milovníci si pohár oroseného neodpustia ani počas cestovania. Niet azda krajiny, ktorá by neponúkala vlastnú verziu tohto nápoja a typickú atmosféru podnikov, kde si ho možno vychutnať. Tieto sa u pivárov tešia najväčšej popularite.



 

Lodná spoločnosť DFDS, zabezpečujúca plavby trajektom po celej Európe, zverejnila zaujímavý rebríček najlepších pivných destinácií, ktorý vychádza z analýzy 70 miest, 8 000 podnikov aj vyše 40 000 recenzií. Výsledky zohľadňujú kvalitu piva, jeho cenu, pozornosť na sociálnych sieťach aj charakter barov a krčiem. Na najvyšších priečkach nájdeme hneď troch našich susedov, Bratislava však bohužiaľ v hodnotení skončila až na zdieľanom 17. mieste, keď nám do karát hrala najmä cena.

 

1. Madrid, Španielsko

Najlepšou pivnou destináciou je španielsky Madrid, ktorý získal až 85 bodov zo sto. Mesto sa teší veľkej pozornosti na sociálnych sieťach a môže sa pochváliť aj kvalitnými pivami a podnikmi. V španielskej metropole nájdete hneď niekoľko remeselných barov, ako sú Bee Beer, Starbeers či El Mono Bikers & Beer Bar. Ochutnať tu môžete najmä skvelé tmavé stouty, napríklad Golosa Imperial Stout so sladkými tónmi čokolády, kokosu a marshmallow, domáci ale zvyčajne uprednostňujú osviežujúci pohár Mahou, oficiálneho piva FC Real Madrid. Medzi ďalšie obľúbené značky patrí Aguila, Cruzcampo, Alhambra a Estrella Galicia 0%.

 

2. Praha, Česká republika

Len o dva body menej získala v hodnotení pivných destinácií Praha, ktorá skončila na druhom mieste. Najväčšej popularite sa v českej metropole teší Plzenský Prazdroj, ochutnajte však aj nealkoholický Samson Pito a Budvar, ktorý sa od roku 1895 varí v Českých Budějoviciach. Zaujímavým zážitkom je návšteva najstaršieho pivovaru v Prahe U Fleků, ktorý bol založený pred viac ako 500 rokmi, či kláštorného pivovaru Strahov, kde sa zlatý mok varí v kláštore z polovice 12. storočia len pár krokov od Pražského hradu.

 

3. Viedeň, Rakúsko

Rakúske pivo spĺňa podľa DFDS vysoké štandardy kvality s prísnymi pravidlami používania akýchkoľvek umelých dochucovadiel alebo konzervačných látok, čo znamená, že je úplne prírodným produktom. Viedeň je domovom mnohých známych pivovarov vrátane Siebensternbräu (alebo 7Stern Bräu), ktorý ponúka zaujímavý výber remeselných pív. či Ottakringeru, ktorý je najstarším v meste. Vyskúšajte Ottakringer’s Wiener Original s karamelovými tónmi alebo nealkoholický ležiak Stiegl Freibier 0,0, ktorý si môžete dosýta dopriať, aj keď šoférujete.

 

4. Budapešť, Maďarsko

Maďarsko je vo svete preslávené najmä svojou gastronómiou, na svoje si ale prídu aj pivári. Vyskúšajte miestne značky Soproni, Borsodi a Dreher, ktorá má aj obľúbenú nealkoholickú verziu.V Budapešti môžete navštíviť aj niekoľko remeselných pivovarov, napríklad Jónás Craft Beer House či Gravity Brewing, predovšetkým ale jej ulice lemuje množstvo zaujímavých podnikov na čele s obľúbenými Élesztő a Hops Beer Barom. Unikátny zážitok sľubuje aj BeerBus, teda prehliadka mesta s krígľom v ruke.

 

4. Solún, Grécko

Solún je so skóre 91/100 za kvalitu barov a krčiem považovaný za grécke hlavné mesto kultúry. Je domovom viacerých jedinečných pivární, kde sa podávajú miestne pivá ako Vergina Beer a Pils Hellas. Medzi najobľúbenejšie krčmy patria The Hoppy Pub, Bulldogs & the Beast a Dentro Sto Bar. V meste sa tiež na prelome augusta a septembra koná Thessaloniki Beer Festival s koncertmi a skvelým jedlom a pivom.

 

4. Valencia, Španielsko

Španielska Valencia sa medzi najlepšie pivné destinácie dostala najmä vďaka priaznivým cenám. Za polliter čapovaného tam zaplatíte okolo dvoch eur, čo je menej ako v Bratislave. Priamo v meste sa varí tradičné pivo s citrusovými tónmi a aromatickou penou Turia Märzen a z nealkoholických sa zas popularite teší Mahou Sin a San Miguel 0.0. Podobne ako inde v Španielsku, aj tu si zvyčajne pivo vychutnáte s tapas. K obľúbeným podnikom patrí La Casa De La Mar, Ostrabar Valencia či Tyris on Tap.

 

7. Porto, Portugalsko

K najobľúbenejším portugalským pivám patrí Super Bock, ktoré sa ako ležiak, stout, ale aj v nealko verzii vyrába v malebnom Porte. Ochutnať však môžete aj niektoré z miestnych remeselných pív, ktoré ponúka mnoho barov v meste. K najlepším patrí Catraio Craft Beer v umeleckej štvrti. Ak sa do Porta vyberiete v júni, nevynechajte Porto Beer Fest, jeden z najlepších a najobľúbenejších pivných festivalov v Európe. Tento rok sa koná od 12. do 16. júna 2024 pri Národnom múzeu Soares dos Reis.

 

7. Brusel, Belgicko

Belgická pivná kultúra je natoľko významná, že sa v roku 2016 stala súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, a tak nemôže medzi najlepšími pivnými destináciami prirodzene chýbať Brusel. Práve tam dokonca nájdete aj podnik s názvom Delirium, ktorý je od roku 2004 zapísaný v Guinessovej knihe rekordov, lebo ponúka vyše 2000 komerčne vyrábaných druhov piva, čo je najviac na svete. Nevynechajte ani návštevu múzea Belgický pivný svet, ktoré sa nachádza v budov Burzy a približuje históriu aj súčasnosť belgického pivovarníctva.

 

9. Berlín, Nemecko

Nemecko je vychýrené svojimi pivami aj festivalmi Oktoberfest, takže nie je žiadnym prekvapením, že sa na zozname top pivných destinácií ocitlo aj jeho hlavné mesto. K najobľúbenejším pivám patrí Schultheiss Pilsener, ktorý sa varí iba zo štyroch ingrediencií - vody, jačmeňa, chmeľu a kvasníc - a je ľahko dostupný vo väčšine obchodov, barov a reštaurácií v Berlíne. Ochutnať ho môžete aj na Oktoberfeste, ktorý sa koná na námestí Alexanderplatz počas dvoch týždňov.

 

9. Vilnius, Litva

Vilnius sa môže pochváliť bohatou pivovarníckou históriou, ktorá siaha až do 11. storočia. V srdci mesta dokonca nájdete kameň, ktorý bol kedysi súčasťou rituálneho miesta na uctievanie boha piva s menom Ragutis. V litovskej metropole sa pravidelne koná Vilnius Beer Festival (VAF), na ktorom sa počas dvoch dní na konci novembra predstavuje viac ako 30 remeselných pivovarov. Nájdete tu remeselné pivá ako Jovaru Alus, Varniuku a Širvenos Ale.

 

9. Krakov, Poľsko

Milovníci piva sa môžu na pivný festival vydať aj do Krakova. Má názov Beerweek, koná sa počas troch júnových dní na štadióne Cracovia a ponúka tie najlepšie poľské pivá - od populárnych značiek ako Tyskie a Okocim až po jedinečný Browar Lubicz. V Poľsku sa však tešia veľkej popularite aj nealkoholické remeselné pivá, napríklad ovocný Lech Free. S pohárom oroseného si môžete oddýchnuť v mnohých skvelých podnikov, za všetky spomeňme Dobry Kumpel, House of Beer či Pub Polski.

 

Do top dvadsiatky európskych pivných destinácií sa podľa DFDS dostala ešte aj španielska Sevilla (12.), holandský Amsterdam a české Brno (zhodne 13. miesto), srbský Belehrad a taliansky Rím (15. priečka). Bratislava skončila so skóre 63 na zdieľanom 17. mieste spolu s nemeckým Mníchovom a Poľskou Varšavou. Rebríček uzatvára na dvadsiatom mieste anglický Manchester.

Ak vás však pri výbere pivných destinácií najviac zaujíma cena, potom vyzerá rebríček trochu inak a do prvej desiatky sa dostalo aj Slovensko. Aj tam však Bratislava zaostáva za Portom, Valenciou, Brnom a Prahou.

 

Najlacnejšie pivné destinácie v Európe podľa DFDS:

1. Porto, Portugalsko: 1,72,- €

2. Valencia, Španielsko: 1,72,- €

3. Brno, ČR: 1,73,- €

4. Praha, ČR: 1,93,- €

5. Sevilla, Španielsko: 2,15,- €

5. Bratislava, Slovensko: 2.15,- €

7. Bukurešť, Rumunsko: 2,16,- €

8. Belehrad, Srbsko: 2,20,- €

9. Budapešť, Maďarsko: 2,27,- €

10. Istanbul, Turecko: 2,36,- €

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: DFDS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa