Dovolenka trochu inak - Strávte ju na palube výletnej lode

2014-09-01 10:00:00 |   |    | 

Stereotyp a žiadne nové podnety môžu človeka časom nudiť. A výnimku netvoria ani cestovatelia. Keď zažívate na dovolenke dookola stále ten istý program a ste naučení na vopred nalinajkovaný harmonogram. Vtedy by vám padlo vhod, keby ste mohli zažiť niečo nové a objaviť v sebe to opätovné nadšenie turistov. Jednou zo zaujímavých možností by mohlo byť aj zažiť jednu z okružných plavieb, ktoré ponúkajú cestovné kancelárie. Všedné hotely vymeníte za pohodlnú palubu s denne krásnym výhľadom na more a každý deň zakotvíte na inom mieste, kde uvidíte nové atrakcie a pamiatky.



 

Exotika, aj Európa inak

 

I slovenské cestovné kancelárie sa už naučili, že naši klienti požadujú aj neštandardné typy dovoleniek. A tak postupne začali do svojej ponuky zaraďovať aj rôzne okružné plavby po riekach alebo otvorenom mori. Už dnes preto máte hneď niekoľko možností, kde by ste sa chceli vybrať na takúto dovolenku.

Medzi tie najobľúbenejšie a najviac sa predávajúce patria plavby po Stredozemnom mori. Združujú totiž všetky tie pre nás obľúbené južné štáty a navyše tak razom navštívime viacero z nich. Takto sa môžete dostať do Talianska, Španielska, Portugalska, Grécka, niekedy tieto lode zachádzajú až do Izraela. Zatiaľ čo niektoré pomáhajú lepšie spoznať jeden alebo dva štáty, iné sa snažia pripraviť čo najširšiu ponuku zastávok a v každej krajine vyberajú jedno najzaujímavejšie miesto.

Viacero plavieb smeruje aj do exotického Karibiku. Po prílete sa už vyberiete na vami zvolenú trasu a môžete oddychovať. Okrem takejto exotiky však cestovné kancelárie ponúkajú aj spoznávanie Európy. Veľmi lákavé je plavenie sa po Nórsku, najmä v jarnom období sa ponúkajú aj plavby po Dunaji. Vychytávkami sú plavby do Maroka alebo okolo Japonska. Výhodou takejto dovolenky je, že si možno objednať aj neskoré jesenné, či zimné termíny.

 

Rozdiel medzi výletnou loďou a okružnou plavbou

 

Prv, ako si zvolíte niektorú z takýchto plavieb, premyslite si najmä dôvod vašej cesty. Je totiž rozdiel medzi klasickou výletnou loďou a okružnou plavbou, ktorá je skôr zameraná na spoznávanie miest a pamiatok. Keď si chcete iba oddýchnuť a zabaviť sa, hľadajte skôr výletné lode, ktoré ponúkajú bohatý sprievodný program. Na palube nájdete viacero zábavných centier, bazény a zaujímavý animačný program. Oproti tomu býva program na výletných lodiach komornejší, minimalistický a zameraný skôr na pokojnejší typ dovolenkárov. Preštudujte si preto aj tieto informácie, aby ste potom neboli sklamaní očakávaniami.

 

Zameranie vyberajte podľa nálady

 

Rovnako sa snažte zistiť viac informácií aj podľa zamerania plavieb. Niektoré z nich sú špecifické, podľa nejakej konkrétnej témy. Budete napríklad skúmať isté historické obdobie, môžu sa zamerať na vinárske oblasti, plaviť sa môžete aj po Níle v Egypte a zastavovať sa pri ich dôležitých miestach. Inde to môže byť všeobecná téma, ktorá združuje iba tie najznámejšie miesta. Dávajte pozor aj na to, či môžete v prípade iného programu zostať počas dňa na lodi a trošku si oddýchnuť. Taktiež si môžete vybrať i alternatívu, na ktorej sa vyplavíte na šíre more a tam budete počas nasledujúcich sedem dní len oddychovať a užívať si jednotlivé atrakcie na palube bez toho, aby ste pristáli v nejakom inom meste. Tieto plavby však bývajú niekedy drahšie.

 

Fakultatívne výlety

 

Jednou z ďalších otázok, ktorú si budete musieť zodpovedať, je organizovanie samotných výletov. Pretože ak budete mať v ponuke napísané, že zastávka bude trebárs na ostrove Korfu, neznamená to, že tam budete mať zabezpečený aj program. K dispozícii máte tri alternatívy a vopred si treba zistiť, ktorá sa týka práve vás. Prvou je organizovanie vlastného programu. Loď iba zastane pri brehu a zvyšok je úplne na vás. Druhou je vopred pripravený program so sprievodcom, ktorý vás zoberie na konkrétne dané miesta. A treťou možnosťou je zakúpenie fakultatívnych výletov. Tie sú niekedy i vo viacerých verziách a vy sa pripojíte k ostatným turistom.

 

Dávajte pozor na cenu

 

Na prvý pohľad sa môžu tieto výlety zdať často cenovo lákavé. Musíte si však dávať pozor na rôzne chytáky. Tým základným je, že v sume nie je často zahrnutá cesta do úvodného prístavu, ktorú si musíte organizovať, ale aj hradiť sami. Potom sú to fakultatívne výlety. I keď máte plateného sprievodcu, všetky cesty mimo lode si musíte potom hradiť naviac. No a taktiež sú tu aj poplatky za ubytovanie. V základnej sume sú lacnejšie kajuty vo vnútornej časti lode a ten zvyšok je len za príplatok.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa