Dúha sa stelesnila do novej podoby

2014-08-28 17:00:32 |   |    | 

Dúhu má rád každý. Jej vlastnosti však nedovoľujú, aby sa nám pričasto ukazovala. Treba dážď, treba slnko, ešte sa aj pozerať správnym smerom musíme. Aby sme videli jej krásne farby musíme mať jednoducho šťastie. Ale, čo ak by sme si vypestovali dúhu doma?



 

Ako vídať dúhu každý deň

 

Dúhu si zasadíte do kvetináča, budete ju poctivo polievať a za pár rokov vám narastie do úctyhodných rozmerov. Ale teraz vážne. Možno nehovoríme o ozajstnej dúhe, ale o niečom čo sa na ňu nápadne podobá. Predstavujeme vám totiž Eucalyptus deglupta, dúhový eukalyptus.

 

Jediný svojho druhu

 

Tento pestrofarebný druh eukalyptu je jediným druhom, ktorý prirodzene rastie aj na severnej pologuli. Pôvodne pochádza z Filipín, kde rastie na ostrove Mindanao. Taktiež je to jediný druh spomedzi 7 stoviek eukalyptov, ktoré rastú mimo Austrálie. Na svoj rast potrebuje veľa vody a primerané teplo, menšie mrazy mu nevadia, ale v našich podmienkach by zimu prežil len veľmi náročne. No aj tak sa dajú semienka týchto „živých paliet“ získať aj u nás.

 

Ako to že je farebný?

 

Stromov poznáme veľa, no prečo je práve tento taký farebný? O všetko sa postarala príroda, a nejedná sa o žiadne úpravy v rôznych počítačových programoch. Kôra dúhového eukalyptu je ozaj plná farieb. Teda v skutočnosti kôra farebná nie je, ale je to spôsobené jej nerovnomerným lúpaním, ktoré postupne odhaľuje lyko. To sa nachádza v rôznych štádiách vývoja a preto hraje farbami. Najmladšie drevo je svetlo zelené, potom stmavne, následne sa premení na modrú farbu, potom fialovú, ružovú, oranžovú až úplne zhnedne. Keďže v každej časti stromu je tento proces v inej fáze, strom vyzerá ako keby ho niekto pooblieval rôznymi farbami.

 

Strom budúcnosti

 

Niektorí tento eukalyptus nazývajú stromom budúcnosti. Rastie totiž prekvapivo rýchlo. V USA sa začal vcelku úspešne vysádzať, prevažne na Havaji. Výška, ktorú tu dosiahol za 7 rokov je takmer 33 metrov. Preto by sa mohol stať úspešným kandidátom na zalesňovanie. Prázdne oblasti po výrube, alebo prírodných katastrofách by sa tak mohli rýchlo zaplniť zeleňou. Znížila by sa aj erózia pôdy napríklad po zemetraseniach.

 

Úctyhodné rozmery

 

Strom v dobrých podmienkach, teda v teple a vlhku, dorastá do vcelku úctyhodných rozmerov. Najvyššie kúsky sa nachádzajú na ostrove Mindanao a merajú vyše 70 metrov. Aj ich základňa, ktorá je najviac farebná, je riadne široká – 2,4 metra.

Na záver len dodáme, že v oblasti, kde má dúhový eukalyptus rásť, musia byť minimálne zrážky aspoň 150 mm mesačne. Čo však pozorovateľom nevadí, keďže farby sú po daždi ešte intenzívnejšie a žiaria do okolia.

Zdroj/autor: lovethesepics.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa