Mont Saint Michel – majestátna perla Normandie

2014-08-29 10:00:00 |   |    | 

Francúzsko je štátom plným krásnych turistických prekvapení. Všade, kde sa pohnete, objavíte nejakú perlu, ktorá vám prinesie nový nezabudnuteľný zážitok. Pre cestovateľov je mimoriadnym lákadlom Normandia. Historicky bohatý kraj sa môže pochváliť navyše jedným z bonusov v podobe Mont Saint Michel. V minulosti tam predkovia vybudovali nádherné sídlo, ktoré sa nachádza na vysokej skale v obklopení mora.



 

Oblasť zo zoznamu UNESCO

 

V minulosti sa uprostred mora nachádzala 80 metrov vysoká skala, ktorá hrdo strážila svoje okolie. Keď ju zbadali vtedajší boží služobníci, rozhodli sa tam vybudovať svoj vlastný kláštor. Prvé písomné zmienky hovoria o začiatku jedenásteho storočia. Najprv bol vybudovaný kostol a k nemu postupne začali pribúdať ďalšie budovy. Nakoniec na tejto vyvýšenine narástlo krásne mestečko, ktoré je dnes tak veľkou atrakciou pre turistov.

Keď aktuálne nie je príliv, okolo sa nachádzajú dlhé pieskové pláže. Tie môžu siahať až do vzdialenosti pätnástich kilometrov. No keď sa voda začne presúvať do jeho blízkosti, more začne lačne oblizovať skaliská a ponúka unikátne divadlo. Dnes je tam už vybudovaná vyvýšená prístupová cesta, ktorá umožní bezproblémový prístup aj v čase prílivov. V minulosti museli obyvatelia vždy počkať, pokiaľ im príroda ustúpi a budú sa môcť vrátiť späť do svojich príbytkov. Unikátny architektonický a prírodný skvost zaujal širokú verejnosť a nakoniec sa odborníci rozhodli medzi pamiatky chránené UNESCOm zaradiť nielen samotné budovy, ale celú túto oblasť, aby tak zostala uchovaná aj pre ďalšie generácie.

 

Kláštor s nádherným výhľadom

 

V momente, keď prekročíte brány tohto mestečka, chytí vás za srdce. Už samotné staré uličky s minimalistickou, no krásnou atmosférou, vám ponúknu staré dobré Francúzsko bez toho, aby ho zbytočne kazili niektorými prehnane modernými novinkami. Kroky väčšiny návštevníkov vedú priamo hore ku katedrále. Elegantná architektúra, jasné línie a najmä výhľad na okolie. Veľmi rýchlo pochopíte, prečo bola poloha prvej stavby určená práve na toto miesto. Najkrajší zážitok vám ponúkne v čase prílivu. Vstup do nej je 9 eur.

Dole v mestečku sa potom ešte nachádza jeden z menších kostolíkov a ďalšie múzeá. Jeden je situovaný v historickom dome, ktorý ponúka pohľad na tunajší štýl zariaďovania. Patril Bertrandovi Duguescilinovi, ktorý ho nechal vybudovať pre svoju veľkú lásku a na jeho výstavbe vôbec nešetril. Okrem toho môžete ešte zájsť do múzeí, ktoré sa venujú archeológii, námorníctvu, ekológii a histórii. Ešte pred vstupom do prvého z nich sa informujte o zvýhodnenom spoločnom lístku, na ktorom ušetríte pár eur. Mont Saint Michel ponúka v lete aj možnosť nočných prehliadok. Krásne vysvietené mesto v obklopení tichej nádhery je istotne dostatočným argumentom pre to, aby ste tam pobudli trošku dlhšie.

 

Niekoľkodňový oddych

 

Keď sa necháte uniesť tunajšou atmosférou, istotne si poviete, že by ste si tam vedeli predstaviť i dlhší pobyt. Len tak sa nechať unášať atmosférou a stále objavovať nové zákutia, ktoré vám poodhalia ďalšie tajomstvá tejto perly Normandie. Váš sen nie je vôbec nesplniteľný. Na Mount Saint Michel sa nachádza hneď niekoľko hotelov, kde môžete prenocovať pár nocí. Dôležité je však rezervovať si ubytovanie čo najskôr. Táto oblasť je totiž veľmi obľúbená a tak môže byť niekedy problémom nájsť voľné miesta. Najmä v lete tam denne smerujú stovky turistov, ktorí si zároveň odtiaľto organizujú výlety do okolia a spoznávajú tak aj zvyšok Normandie. Nedajte si ujsť ani západ slnka, ktorý je tu krajší ako nad šírim morom.

 

Zaujímavosti v okolí

 

Ideálnou voľbou je prenajať si auto a spoznávať tento kraj podľa vlastnej chuti. Ak sa vám to nepodarí, nemusíte sa obávať, pretože stále máte dobré možnosti aj prostredníctvom siete miestnej dopravy. Napríklad blízke mestečko Rennes si vás podmaní krásnou starobylou atmosférou. Budovy s typickou stredovekou architektúrou a niekoľko zaujímavých múzeí k tomu sa vám postarajú o celodenný program. Dol de Bretagne sa zase môže pochváliť nádhernou katedrálou. Historický skvost je otvorený každý deň a po jeho preskúmaní si nechajte chvíľku aj na samotné mestečko. Dinan je ďalším stredovekým klenotom Normandie. Dostanete sa tam vlakom a určite zájdite po lahodnom obede na pohár kvalitného vína, ktoré bolo dopestované v tejto oblasti. Granville je pokojné prímorské mestečko, ktoré ponúka po dohovore s domácimi aj možnosť menších plavieb. Nachádza sa tam aj väčšie aquacentrum s rôznymi zvieratkami. Dámy bude istotne zaujímať aj múzeum venované životu a práci Christiana Diora.

Zdroj/autor: ot-mountsaintmichel.com, destination-montsaintmichel.com, David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa