Chorvátsko a jeho TOP 8 - Využite posledné chvíle leta

2014-08-30 11:00:00 |   |    | 

Mnohí z nás poznajú Chorvátsko len prostredníctvom pláží a pár atrakcií v ich okolí. Po náročnej a dlhej ceste sme radi, že si môžeme trošku oddýchnuť pri mori a tak nám ani nenapadne vybrať sa preskúmať krásy tejto krajiny. Ibaže takýmto prístupom robíme veľkú chybu, pretože nám uniká mnoho skvostov. Jeden rok sa to preto rozhodnite urobiť inak. Namiesto bývania na jednom mieste si naplánujte vlastný poznávací zájazd a prezrite si aj zvyšok Chorvátska.



 

Národný park Plitvické jazerá

 

Pre našincov jedna z najznámejších chorvátskych atrakcií. K parku sa nám viažu totiž príjemné detské spomienky, keďže sa tam natáčal Poklad na Striebornom jazere, jedna z najobľúbenejších „mayoviek“, ktorú sme čítali. Keď sa dostavíte na miesto, ihneď uvidíte, že zvedavé oko kamery tentoraz nemuselo zbytočne prikrášľovať nádhernú prírodu. Tá je v skutočnosti ešte impozantnejšia, ako si ju pamätáte z detstva. Na rozdiel od našich národných parkov sa však v Chorvátsku musí platiť vstupné. Všetky turistické trasy sú však potom už voľne prístupné a navyše sa zadarmo môžete zviesť až k najvyššie položenému jazeru. Na niektorých jazerách je možnosť plavby.

 

Diokleciánov palác

 

Tento palác sa nachádza v meste Split a vybudovaný bol na prelome tretieho a štvrtého storočia. Jeho architektúra je najviac ovplyvnená rímskou kultúrou, no ako sa postupne menili majitelia, pribúdali aj nejaké nové detaily. Zaujímavosťou je, že každá z jeho častí má iný geometrický pôdorys. Dokopy tak tvoria naoko odlišný, no perfektne do seba zapadajúci celok. Dioklecián ho nechal pôvodne vybudovať na osamelej pláni v blízkosti svojho rodiska. Neskôr sa však okolo nasťahovali aj ďalší obyvatelia a postupne tak vybudovali mesto Split.

 

Dubrovník

 

Pekné prímorské mestečko patrí k jednej z obľúbených dovolenkových destinácii. Darí sa mu skĺbiť zaujímavú históriu spolu s atraktívnou ponukou ubytovania a služieb pre zákazníkov. Jedným z jeho najväčších lákadiel je historické opevnenie, ktoré prechádza popri mori. Celé opevnenie má takmer dva kilometre a jeho prvá časť bola vybudovaná v ôsmom storočí. Poskytne vám nádherné výhľady na okolie a mesto budete mať ako na dlani. Pri vstupe na túto atrakciu môžete využiť aj Dubrovnik card, ktorá združuje viacero pamiatok, do ktorých potom už nemusíte platiť dodatočné poplatky.

 

Rovinj

 

Jedno zo špecifických miest sa nachádza na Istrii. Napriek tomu, že sa budete nachádzať v Chorvátsku, budete mať po celý čas pocit, že ste v skutočnosti zavítali do Talianska. Jeho obyvatelia mali totiž výrazný podiel na výstavbe tohto mestečka. Najmä jeho historická časť je veľkým lákadlom pre turistov, ktorí sa tam veľmi často vracajú. Nachádza sa tam sarkofág, hradby, románska kaplnka a nábrežná hodinová veža. Dokonca i gastronómia zameraná na morské živočíchy a kvalitné víno vám bude silne pripomínať Taliansko.

 

Hrad Varaždin

 

Sympatické historické mestečko Varaždin sa môže pochváliť aj jedným z najkrajších hradov v Chorvátsku. Nachádza sa pri spoločných hraniciach s Maďarskom a verejne prístupný je od začiatku 20. storočia. V jeho interiéri sa nachádza stála expozícia, ktorá sa venuje dejinám hradu, okolia a taktiež ukazuje zaujímavú časť pozostávajúcu z pôvodného nábytku. Okrem toho sa časť výstavy neustále mení a prináša nejaké novinky z tunajšej histórie.

 

Amfiteáter Pula

 

V Pule sa nachádza jedna zo šiestich podobných arén na svete. Tá najznámejšia sa nachádza v Ríme a v istom ohľade je chorvátska o niečo krajšia. Amfiteáter v Pule sa nachádza blízko mora a tak sa v pozadí naskytá naozaj krásny výhľad. Zároveň je jediným amfiteátrom, ktorý má štyri postranné vežičky.

 

Arborétum Trsteno

 

I keď v Chorvátsku nájdete naozaj krásnu prírodu, zájsť by ste mali aj do arboréta v Trstenom. Ide o najstaršiu atrakciu tohto druhu v tejto časti Európy. Nachádza sa tam mnoho starších drevín, tie najvzácnejšie pochádzajú z Orientu. Súčasťou parku je aj jedna veľká vila, ktorá patrí jednej zámožnej rodine.

 

Hvar

 

Veľmi príjemné mestečko, ktoré sa stalo obľúbenou dovolenkovou destináciou celebrít. Tie objavili jeho čarokrásne prostredie, pokojnú atmosféru a zaujímavú kultúru. Život ako keby sa tam vždy spomalil a vy ste objavili jeho ozajstné čaro. Majú tam nádherné levanduľové polia, krásne pláže a výbornú gastronómiu. Taký malý raj na Zemi.

Zdroj/autor: roughguides.com, visit-croatia.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa