TIPy ako sa nenechať okradnúť. Dajte si pozor na príliš dobré ponuky aj milých domácich (1. časť)

2015-02-17 17:00:20 |   |    | 

Pri cestovaní po svete treba byť obozretný. Samozrejme, že by ste sa nemali zbytočne báť a tobôž nie tak, že by ste nikam nešli. Len si treba byť vedomý toho, že sa môže stať hocičo. Preto je dobré poznať niektoré z populárnych trikov, na ktoré naletela už kopa ľudí. Takto sa vyhnete nepríjemnostiam a váš výlet sa zaobíde bez návštevy polície, alebo vybavovania špeciálnych povolení. S Dromedárom sme sa pozreli na niektoré časté triky. Na čo si na dovolenke dajte pozor?



 

Pred kým sa majte na pozore

 

Medzi najčastejších kapsárov a zlodejov sa rátajú rôzni pouliční predajcovia, príliš milí domáci, taxikárihoteloví zamestnanci. Preto treba vždy dbať na to, aby ste komunikovali s overenou spoločnosťou, boli obozretní, nenechávali svoje veci bez dozoru a držali sa pravidla: ak niečo vyzerá až príliš lákavo, zrejme to bude podraz.

 

Klamstvá pri cestovaní

 

Pri cestovaní taxíkom si dajte veľký pozor na to, kam vás taxikár zavezie. Veľmi často totiž vyberajú dlhšiu trasu, prípadne vám na konci jazdy povedia omnoho vyššiu sumu, ako ste čakali. Preto sa s nimi dohodnite popredu na fixnej cene a nenakladajte svoju batožinu predtým, ako sa dohodnete.

Aj nočné autobusyvlaky sú obľúbeným miestom pre zlodejov. Počas spánku vám prehrabú batožinu a ukradnú čokoľvek cenné. Preto obozretne vyberajte spoločnosť a snažte sa napríklad spať na batožine, kde máte najcennejšie veci.

Ak si požičiavate auto, je možné že sa vám „náhodou“ podarí dostať defekt. V takomto prípade sa majte na pozore, pretože v mnohých prípadoch vám „nápomocní“ domáci len vybrakujú auto. S požičiavaním existujú aj iné triky. Napríklad ak si požičiate skúter, ten sa už po krátkom čase pokazí, prípadne rozpadne. Vám nezostane nič iné, ako pod tlakom majiteľa škody uhradiť. Možno však skočíte na jeho trik, a preto si dopravný prostriedok sami dobre skontrolujte a odfoťte si ho popredu aj s majiteľom, aby na vás nehodil prípadne škrabance.

Letiská sú ďalším obľúbeným miestom na krádeže. Okrem kapsárov a zlodejov, čo vám vezmú batožinu kým sa nepozeráte, sú tu aj takí, ktorí si na vás počkajú pri bezpečnostnej prehliadke. Vy si vyložíte počítač na pás a vtom vás pri prechádzaní detektorom niekto predbehne a zdrží s tým, že si zabudol vo vreckách mince. Kým vy budete čakať vzadu, jeho spoločník už bude fuč aj s vašim notebookom.

 

Bary a reštaurácie

 

Často sa turistom stáva, že na ulici stretnú príjemných domácich, ktorí ich zavolajú na drink do baru. Tu sa spolu bavia, no po určitom čase sa vyparia nechajú tam turistu sedieť a čakať na účet. Ten sa môže vyšplhať až do nebies. Alternatívou sú tí, ktorí sa nechajú pozývať a postupne volajú aj svojich známych. Dávajte si pozor na to s kým si vypijete a nikdy sa nenechajte opiť.

Keď hovoríme o reštauračných podvodoch, ide zvyčajne o skupiny ľudí, ktorí vás pozvú na večeru , ktorú neskôr zaplatíte vy. Výnimkou nie sú ani taxikári, ktorí vám povedia, že podnik kam ste chceli ísť je zatvorený, ale že on pozná lepší. Keď tam pôjdete zistíte, že ceny uvádzané na jedálnom lístku sa budú značne odlišovať od toho, čo dostanete na účte. Pozor aj na špeciálne ponuky a menu.

 

Hotel

 

Obľúbeným miestom pre podrazy sú hotely. Samozrejme, že existujú aj poctivé, ale v tomto prípade treba byť obozretný a vybrať si hotel podľa referencií. Príliš lacné ponuky môžu byť klamlivé a vy prídete do mesta, kde nebudete mať žiadne ubytovanie, hoci ste zaplatili. Preto si vždy zistite o hoteli čo najviac, majte so sebou presnú adresumapu a aj na recepcii plaťte až pri odchode.

V hoteloch taktiež nenechávajte vaše doklady a pasy. Ani v prípade, že vám ich vrátia neskôr, keďže potrebujú dopísať určité detaily. Na pas si radšej vždy počkajte.

Ojedinelými nie sú ani nočné telefonáty. V nich sa vám ozve údajná recepcia, ktorá od vás bude potrebovať údaje ku kreditnej karte. Rozospatý ich do telefónu poviete a v tom momente vám vybielia účet. Pamätajte si, že vaše údaje nesmiete nikomu len tak dať.

V hoteloch sa často objavujú aj falošné jedálenské menu. Vytlačili ich zlodeji a ponúkajú vám dovoz jedla priamo až do hotelovej izby. Hneď ako si objednáte a zadáte údaje, aby ste mohli zaplatiť cez kreditnú kartu, prídete o vaše úspory. Ak chcete jedlo do izby, objednajte si ho cez recepciu, prípadne si dajte niektorú z firiem odporučiť.

Donáška na izbu je tiež obľúbenou formou, ako si v hoteloch môžete zavariť. Preto si radšej vždy dobre pamätajte, čo ste si objednali. Pri vyúčtovaní si taktiež skontrolujte všetky položky a porovnajte ich ceny s cenníkom, ktorý ste dostali. Možno budete nepríjemne prekvapení.

Pri cestovaní sa tiež vždy ubezpečte, že máte písomný doklad o forme ubytovania. Pri objednávaní cez internet si vytlačte doklad, kde bude presne stanovená suma a  všetky náležitosti. Predídete tomu, že vám na recepcii povedia, že ste údajne niečo zle pochopili, alebo zapísali, a namiesto izby so samostatnou kúpeľňou a výhľadom na more, budete mať len malý chlievik.

Pri hosteloch je dobré si vždy skontrolovať stav uzamykacích skriniek. Môže sa totiž stať, že sa ľahko odtiahnu od steny, alebo nebudú mať zadnú stenu. V tom prípade zostanú vaše veci nechránené a vy sa môžete ráno zobudiť bez svojho majetku.

Máte aj vy osobné skúsenosti? Dostali ste užitočné rady? Napíšte nám ich do diskusie a podeľte sa s nimi.

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, lonelyplanet.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa