TIP na výlet: Trier – ťažko skúšaný nemecký skvost

2015-02-16 08:00:00 |   |    | 

Každé mesto si so sebou nesie kúsok svojej histórie. A i keď Trier zažil vo svojich dejinách pekné momenty, najviac ho poznačila druhá svetová vojna. Vtedy sa tam založil jeden z táborov, kde držali Nemci zajatcov a muselo žiaľ prejsť aj ťažkým bombardovaním, ktoré ho takmer celé zničilo. Napriek tomu sa jeho obyvatelia dokázali postaviť na nohy, uchovať ten krásny kúsok histórie a obnoviť všetko, čo sa dá. Zaujímavosťou je, že v tunajších rodákoch napriek tomu nezostal ani kúsok zatrpknutosti. Na ťažké časy chcú zabudnúť aj vďaka pozitívnemu zmýšľaniu a s otvorenou náručou vítajú nových turistov.



 

Najjednoduchšie je ísť autom

 

Ak sa chcete vybrať na dovolenku alebo predĺžený víkend do tohto mestečka, najvhodnejšie je zaobstarať si vlastnú dopravu autom. Priame spoje zo Slovenska ani z Rakúska totiž nenájdete a museli by ste absolvovať viacero prestupov, čo by bolo trošku nepohodlné. Ak by vás to predsa len neodradilo, dajte prednosť vlakovej doprave, ktorá je v tomto prípade efektívnejšia. Vráťme sa však späť k hlavnej ponúkanej alternatíve. Autom sa do Trier dostanete z Bratislavy do desiatich hodín. Čiže nejde o nejakú príliš náročnú trasu, väčšinou pôjdete len po diaľniciach, za ktoré v Nemecku navyše nemusíte platiť poplatky. Auto sa vám zíde i v prípade, že chcete robiť v Trier výlety po okolí.

 

Porta Nigra

 

Samotné Trier je najstarším stále funkčným mestom v Nemecku. I z tohto dôvodu sa na jeho území nachádza mnoho cenný stavieb. Jednou z nich je i Porta Nigra, ktorá má za sebou zaujímavú históriu. Pôvodným účelom tejto stavby bolo, že sa stala vstupnou bránou mesta. Veľká budova mala štyri vchody, pomocou ktorých obyvatelia prešli hranice Trier. Vystavaná bola počas rímskej éry a kvôli tomu dostala i takýto názov. Neskôr sa postupne od nej začali odvíjať aj mestské hradby. V prvých rokoch sa tešili veľkej popularite, pretože domácim obyvateľom zarábali peniaze z daní, ktoré museli platiť návštevníci. Keď však panstvo uplatnilo aj daň z dovozu, domáci sa začali búriť a postupne hradby zbúrali. Porta Nigra potom získala ďalší účel, keď sa jej časť premenila na svätostánok. Dlhé roky slúžila domácim obyvateľom ako kostol, no potom však prišiel Napoleon, ktorý nakázal Porta Nigra navrátiť pôvodný rímsky kolorit. To sa mu však nepodarilo dosiahnuť do úplného detailu. V súčasnosti sa tam organizujú prehliadky za pomoci hercov odetých v historických kostýmoch.

 

Katedrála svätého Petra

 

Najstaršie mesto sa môže pochváliť aj najstaršou katedrálou. I keď sa v meste nachádzajú aj ďalšie významné kostoly, táto Katedrála svätého Petra si zachovala najvýznamnejšiu pozíciu. Prvé zmienky o nej pochádzajú už zo štvrtého storočia. Od začiatku sa v nej konali bohoslužby rímskokatolíckej cirkvi. Dóm prežil aj náročné časy počas bombardovania. Jeho najkrajšou časťou je bohaté barokové zdobenie, ktoré vzdáva hold najvyššiemu. V roku 1974 prešla katedrála veľkou rekonštrukciou, ktorá napravila mnohé zničené časti a vďaka tomu sa ukazuje pred návštevníkmi v obnovenom šate.

 

Mesto Karla Marxa

 

I Trier sa môže pochváliť jedným známym rodákom. Aj keď na Karla Marxa nespomínajú všade s pozitívnymi myšlienkami, domáci na neho nedajú dopustiť. Dokonca na jeho počesť vytvorili múzeum, ktoré sa nachádza priamo v jeho rodnom dome. V jednotlivých miestnostiach sa dozviete zaujímavosti z jeho života, podstatu jeho teórie a taktiež to, ako ovplyvnil svetové dejiny. K dispozícii je aj audiosprievodca v rôznych jazykoch.

 

Rímske kúpele

 

Takúto pozornosť nechali Rimania v každej oblasti, kde sa kedysi rozprestierala ich ríša. Tieto v Trier si so sebou nesú jedno naj. Stali sa totiž najväčšími zachovalými rímskymi kúpeľmi v Európe. Časť miestností zostala uchovaná a pozrieť si môžete aj priamo kúpeľnú časť, ktorá sa nachádza v podzemí. Pravidelne sa tam konajú aj hrané prehliadky v kostýmoch.

 

Ostatné zaujímavosti v Trier

 

Ani vymenovaním týchto štyroch hlavných pamiatok sa však zábava v Trier nekončí. Ešte predtým, než sa pustíte do ďalšieho skúmania, nezabudnite zájsť do niektorej z tunajších reštaurácií. Tie si totiž zachovávajú tradičný charakter a ponúkajú tak najlepšiu ukážku miestnej gastronómie. S dobrým pocitom z dobrého jedla sa potom môžete vybrať do ďalšieho skúmania. V meste sa nachádza napríklad barokový palác s nádhernou záhradou, krásne centrum, ktoré v minulosti slúžilo ako trhovisko, na exponáty bohaté archeologické múzeum a historická bazilika Aula Palatina. A toto je len zlomok atrakcií, ktoré toto pre niekoho nenápadné mesto ponúka. Dovolenkou v Trier budete istotne nadšení a ešte pred odchodom už začnete plánovať nasledujúcu návštevu.

 

Zdroj/autor: trier-info.de, planetware.com, dailymail.co.uk, David

Máte radi cestovanie? Všetko o tejto záľube na jednom mieste.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa