Karneval v Riu už tento víkend. Najväčšia prehliadka samby sa čoskoro začína

2015-02-13 08:00:00 |   |    | 

Ak náhodou neviete čo sa práve deje vo svete cestovania, tak je to ten najväčší a aj najznámejší karneval sveta. Tento víkend bude vrcholiť karneval v Rio de Janeiro. Napriek tomu, že celá krajina sa oddáva rytmu vášnivej hudby, práve Rio si získalo popredné miesto vo svete. Horúce počasie, minikostýmy, nespútaná hudba a milióny zabávajúcich sa ľudí. Tak to je karneval v Riu. S ničím iným sa pomýliť nedá.



 

Karneval u nás a vo svete

 

Nech sa pozrieme na ktorýkoľvek štát vo svete, kam sa dostala kresťanská kultúra, tak tam nájdeme v tomto období sprievody, karnevaly, bály a zábavy. Ľudia sa pred 40 denným pôstom oddávajú zábave, ktorá v dávnych časoch uvoľňovala atmosféru medzi bohatými a chudobnými. Bohatí sa prezliekali za chudákov a skrývali sa v tmavých nociach a naopak chudobní sa prezliekali za princov a kráľov, aby aspoň na pár dní utiekli pred realitou. Ešte predtým sa v tomto období oslavovali pohanské sviatky príchodu jari. V našich končinách vidíme mnoho kostýmov spojených práve s vyháňaním zimy. Príšery a tradičné postavy znázorňujú príchod jari a vyháňanie pomyselných predstaviteľov zimy.

 

Sambodrom alebo ulice

 

V slnečnom Riu, kde je práve horúce leto vyzerá všetko inak. Hoci kedysi patril karneval len bohatým, postupom času sa doňho zamiešali aj africké a karibské prvky. Preto sa tradičná polkavalčík zmenili na živočíšnu sambu, ktorú z každého rohu vidíme práve v dnešných dňoch.

V médiách často počujeme o Sambodrome, štadióne, kde sa predvádzajú školy samby, ale ten pravý karneval sa odohráva v uliciach mesta. Tu sa tisícky ľudí zabávajú vo voľne prístupných pouličných zábavách. Extravagantné kostýmy tu však nenájdete, keďže tie patria na pódium. V meste sa pohybujú menej zložité masky, no o to väčšia zábava tu je. Stačí sa len zamiešať do obrovského davu.

Zábava patrí aj k známym favelám, teda najbiednejším chudobným štvrtiam. Rozprestierajú sa nad mestom a zaujímavé sú tým, že z nich pochádza množstvo známych samba škôl. Tie celý rok pracujú na choreografiách, hudbe a kostýmoch, aby sa na súťaži ukázali v čo najlepšom svetle. Len tie najlepšie sa totiž dostanú až sem. Chce to koordinovanú prácu stoviek ľudí, no výsledok stojí za to. Sprievody a súťaž sú vysielané po celom svete a od začiatkov si karneval v Riu získal popularitu takmer všetkých, ktorí o ňom počuli. Kto vie čím to je, tancom, či kostýmami?

 

Ku kostýmom

 

Na rozdiel od našich krajov, kde sa pre zimu odievame do kožušín, a napríklad aj Benátok, kde sú masky dôsledne prepracované a zahaľujú celú postavu aj s tvárou, sú kostýmy v Riu viac menej skromné. Samozrejme aj tieto sú prepracované do posledných detailov. Všetky perá aj trblietky majú svoje miesto a získať takýto kostým nie je ľahké.

Zdroj/autor: rio-carnival.net, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa