TIP na víkend: Masky, sýte jedlá aj romantické vychádzky naplnia náš program

2015-02-12 12:00:00 |   |    | 

Už opäť sme v druhej polovici týždňa a pomaly sa nám blíži víkend. Snehu je dostatok, počasie má byť pekné, takže je to ideálny čas na vybehnutie do prírody. Po celodennom „oddychu“ v prírode sa potom môžete zastaviť na niektorom z kultúrnych podujatí, ktoré sa počas týchto fašiangových dní odohrajú. Bude ich dosť po celom Slovensku, takže sa dobre zabavíte ako na východe, tak aj západe. Nepremeškajte posledný fašiangový víkend a pozrite sa aj na naše tradície. Prezentovať ich budú rôzne organizácie, takže sa o našej minulosti aj čo to dozviete. Nech sa páči, Dromedárov prehľad:



 

Martin

 

Tento víkend sa v Múzeu slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch uskutoční fašiangová zábava. V nedeľu ním totiž prejde sprievod masiek a kto príde v maske, ten za vstup do skanzenu nebude musieť platiť. O zábavu sa postarajú účastníci sprievodu, ale aj hudobníci. Na záver sa v rámci tradície pochová basa. Na podujatí Už sa fašiang kráti si obzriete taktiež remeselníkov a pochutíte si na tradičných fašiangových lahôdkach.

 

Banská Štiavnica

 

Medzi najnovšie a rozhodne zaujímavé podujatia sa zapíše aj podujatie Štyavnyckje krňačke. V sobotu sa v rámci neho uskutoční súťaž v jazde na sánkach – krňačkách. Nepôjde však len o tradičné spúšťanie sa na kopcoch. Podľa starších domácich sa pred mnohými rokmi dalo po meste sánkovať, a preto sa organizátori rozhodli vytvoriť trasu priamo v centre mesta. Trasa dlhá 1200 metrov a s prevýšením 180 metrov sa začne v sedle Červená studňa a cieľ bude mať priamo na Námestí sv. Trojice. Podujatie sa začne o 11 hodine a po súťažnej časti sa návštevníci zabavia pri valentínskej jazde a tiež detskej jazde. Večer zábavu uzavrie krnačkový bál.

K Valentínovi si domáci pripravili aj program na Starom zámku. Hlavným hrdinom prehliadky bude žiadostivý opát, ktorý vraj žil na tomto mieste. Vo svojej moci mal mladú pannu, ktorá si svoju česť zachránila len za cenu života. A tak okrem romantickej prehliadky sa opäť veľa dozviete aj o histórii. V sobotu aj v nedeľu sa potom o 16:00, 17:00, 18:00 a 19:00 budú konať divadelné inscenácie ľúbostného príbehu Kráska a červený rytier.

 

Banská Bystrica

 

Prednedávnom ich museli odložiť, ale tento víkend sa už konečne budú konať. Hovoríme o pretekoch psích záprahov. Snehové podmienky sa konečne vylepšili natoľko, že si tento víkend konečne budú môcť rôzne družstvá pomerať sily. Štart aj cieľ sa budú nachádzať v lyžiarskom stredisku Králiky a medzi nimi budú dve rôzne dlhé trate.

V meste si naopak užijete romantiku. V rámci valentínskeho programu sa otvorí balkón na priečelí Matejovho domu. Pri vstupe do Stredoslovenského múzea tak získate príležitosť odfotiť sa s vašou polovičkou v dobových kostýmoch.

 

Terchová

 

Konečne nastal aj čas skutočných pretekov. V sobotu sa pod sochou Jánošíka uskutoční ďalší ročník Gazdovských pretekov koní. Ide o zaujímavé podujatie, kde sa furmani predvedú so svojimi tátošmi. Obratnosť zvieraťa a schopnosti jeho pána vytvárajú prekrásne divadlo. Nebude chýbať ani kultúrny program s predvedením fašiangových zvykov.

 

Vígľaš

 

Na tunajšom zámku sa počas sobotného popoludnia odohrá smutná udalosť. Na znak ukončenia fašiangov tu pochovajú basu. Od 16:00 sa tu teda odohrá predstavenie s kňazom, kostolníkom aj smútiacimi. Všetko samozrejme v žartovnom duchu.

 

Oravský hrad

 

Aj tu pripravili výnimočný program k dňu svätého Valentína. Od 17:00 do 19:00 sa tu uskutočnia večerné prehliadky Čaro lásky na Oravskom hrade. Takúto romantiku na mieste, kde už mnoho ľudí dokázalo svoju lásku, nezažijete len tak. A okrem romantického zážitku si isto odnesiete aj skvelú spomienku na prehliadku hradu v tlmených svetlách sviečok.

 

Malá Lehota

 

Aj v okrese Žarnovica sa tento víkend bude oslavovať. V piatok sa tu uskutoční už 28. ročník Gajdošských fašiangov. Ako vždy budú mať aj medzinárodnú účasť s gajdošmi z Maďarska, Holandska, Poľska, Anglicka, Talianska, Čiech a Rakúska. K programu bude patriť prehliadka muzík, ale aj zvykov spojených s fašiangami.

 

Fašiangové zábavy

 

Po celom Slovensku sa cez víkend budú konať tradičné fašiangové zábavy. Na znamenie príchodu pôstu sa teda v posledné dni rozbehnú divoké zábavy. Kedysi tento čas patril skutkom, ktoré si bežne obyvatelia hlavne dedín dovoliť nemohli. Dnes ide skôr o zabíjačky, skvelé jedlovýbornú hudbu. Nechajte sa pozvať do niektorej z obcí. Zábavy budú v Starej Ľubovni, Levoči, Hriňovej, Valaskej, Modre, Svätom Antonovi, Myjave, Bardejove, Čiernom Balogu, Novej Dubnici a v mnohých iných. Spoznajte aj vy našu tradíciu a vyskúšajte sýte fašiangové jedlá.

 

Zdroj/autor: SITA, TASR, SACR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa