7 rád ako si spríjemniť cestu lietadlom. Užite si aj dlhé hodiny v ekonomickej triede

2015-02-10 12:00:00 |   |    | 

Lietanie dnes patrí k bežným spôsobom dopravy, a preto ho čím ďalej tým viac využívame aj na krátke trasy. No pri tých dlhých je lietadlo takmer nevyhnutnosťou. Nie všetci ale máme radi malé stiesnené priestory, ktoré sa akoby každou hodinou ešte zmenšovali. Preto je nevyhnutné si takomto prostredí vytvoriť čo najväčšie pohodlie. To platí hlavne o dlhých letoch, kde v lietadle strávite niekedy aj desiatky hodín. Pozrite sa na naše rady a nechajte sa inšpirovať pri vašej nasledujúcej ceste.



 

1. Plánujte

 

Pri dlhých letoch je už prvý krok, teda výber leteckej spoločnostimiesta, nesmierne dôležitý. Ak viete, že vás čakajú hodiny a hodiny v lietadle, musíte vedieť čo presne budete chcieť. Keď hovoríme o spoločnostiach, tak práve preto, aby ste si našli takú čo vám poskytne služby, ktoré by ste očakávali. Či si už potrpíte na chutné jedlo, alebo trochu viac priestoru.

Prvý ozajstný krok k spríjemneniu letu je výber letenky. Samozrejme, ak túžite po čo najväčšom pohodlí, kúpte si letenku prvej triedy, alebo business class. Nie všetci ale na to máme, a preto je potrebné zamerať sa na výber miesta. Všeobecne sú najobľúbenejšie miesta pri okienkach a v uličkách, kde máte aspoň jednu stranu sedačky voľnú. Zvážte čo uprednostníte ešte pred spustením check-inu na internete, pretože tieto miesta sa vždy minú pomerne rýchlo. Ak viete, že máte nočný let a celú cestu prespíte, vyberte si miesto pri okienku. Nik vás nebude rušiť a budete mať aj stenu, na ktorú si zložíte hlavu. Naopak ak dlho neobsedíte, alebo letíte cez deň vyberte si miesto v uličke. Budete mať prístup k batožine a ľahko sa dostanete k toaletám. Ďalej zvážte polohu sedadla v rámci lietadla. Vyhnite sa miestam pri toaletách, keďže tam je vždy najväčší frmol. Taktiež sa pokúste vybrať si vo väčších lietadlách rady, kde sú uličky o niečo širšie. Budete mať tak dosť priestoru na pohyb.

 

2. Pripravte si program

 

Pri dlhých cestách budete istotne potrebovať aj nejaký druh zábavy. Je už len na vás či sú to filmy, hudba, alebo knihy. V každom prípade si niečo so sebou vezmite. V lietadlách, aspoň tých novších a väčších, sa už v dnešných dňoch nachádzajú rôzne integrované systémy zábavy. Na nich si môžete pozerať filmy, čítať správy, hrať hry, alebo len počúvať hudbu. No ako sme už povedali, radšej si vezmite aj niečo vlastné, keďže sa môže stať, že práve vaša spoločnosť bude mať databázu značne obmedzenú, prípadne zastaranú.

 

3. Pohodlie

 

Do lietadla sa vždy radšej oblečte o niečo teplejšie ako by ste čakali. Hlavne počas nočných letov sa vedia kabíny lietadla premeniť na veľmi chladné a nehostinné miesta. Ak ste teda citlivejší na chlad, alebo si chcete dobre zdriemnuť, pod studené vetranie si vezmite aj teplejší sveter, viaceré vrstvyponožky. Tenká deka, ktorú ponúkajú niektoré spoločnosti, stačiť nebude. Ďalej si pripravte aj známy podhlavník v tvare písmena U. Totiž až počas dlhých letov oceníte, že vám hlava nebude neustále padať.

 

4. Ticho a tma

 

Táto rada bude zrejme patriť tým, ktorí si radi zdriemnu. Okrem podhlavníka a teplého oblečenia vám totiž k dobrému „šlofíkovi“ padne vhod aj maska na očislúchadlá. V lietadle je totiž neustály ruch, takže kto potrebuje ozaj tiché miesto na oddych, bude potrebovať odizolovať sa od hluku. Na to pomôžu staré známe štuple do uší, prípadne slúchadlá tesniace všetky vonkajšie ruchy.

 

5. Občerstvenie

 

Hoci je jedlo súčasťou mnohých letov, aj tak sa niekedy oplatí zobrať si aspoň niečo malé na zahryznutie so sebou. To isté platí aj o vode. Možno sa na palube podávať nebude, prípadne bude spoplatnená, takže vám fľaštička zakúpená na letisku výrazne pomôže.

 

6. Kozmetika

 

Samozrejme že na palubu sa nesmú brať žiadne tekutiny s objemom nad 100 ml, ale možno sa vám niečo malé zíde. Mnoho ľudí si so sebou berie napríklad kefky na zuby, rôzne krémy a balzamy na pery. Vezmite si všetko, čo k svojmu pohodliu potrebujete. Hlavne krémy, ktoré zaručia, že aj napriek veľmi suchému vzduchu, bude vaša pokožka vláčna a nebude vás svrbieť.

 

7. Správanie

 

Netreba opomenúť ani vhodné správanie. V lietadle budete sedieť možno aj so stovkami iných ľudí, takže je na vás, aby ste sa správali slušne. Opierajte sa o pravé operadlo a snažte sa nebyť hluční. V zásade nerobte nič prehnané a z letu si odnesiete len príjemné spomienky.

Máte aj vy dobé rady na cestovanie v lietadle? Podeľte sa s nimi v diskusii.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.6/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa