Historické potulky u susedov: Spoznajte tie najkrajšie maďarské hrady a zámky

2020-12-09 12:00:00 |   |    | 

Európa môže byť pyšná na to, koľko nádherných hradov a zámkov sa podarilo uchovať na tomto kontinente. Špeciálne oblasť bývalého Rakúsko-Uhorska sa môže pochváliť mnohými perlami. Na potulkách Maďarskom by ste preto nemali vynechať ani tieto nádherné historické stavby.



 

Vajdahunyad, Budapešť

V Budapešti sa nachádzajú dva hrady. Budín tvoril komplex niekoľkých budov, v ktorých sú už dnes sústredené viaceré inštitúcie. Nachádza sa tam národná knižnica, kostol, rybárska bašta a známy hotel. Druhý hrad je podstatne mladší, ale sídli taktiež priamo v centre. Vajdahunyad postavili v roku 1896, keď Maďari oslavovali tisíce výročie vzniku Uhorska. Ako vzor im poslúžil rumunský zámok, podľa ktorého získal veľa stredovekých prvkov. Hrad nebol nikdy obývaný, nachádza sa v ňom múzeum a okolo neho je obľúbený mestský park, ktorý využívajú na organizáciu rôznych podujatí. Počas adventu je tam situovaný jeden z vianočných trhov, ktorý sa sústreďuje na ručne robené remeselnícke výrobky.

 

Bory, Stoličný Belehrad

Jedinečný hrad nájdete v meste Székesfehérvár. Hrad Bory nesie meno podľa jeho autora Jenö Boryho. Ten v roku 1912 odkúpil pozemok s vinicami a malým domčekom. No z lásky k svojej manželke sa rozhodol vybudovať tam veľký palác, ktorým by jej preukázal hĺbku svojich citov. Ten vo veľkej miere postavil vlastnými rukami a dohliadal na jeho napredovanie. Trvalo mu to 40 rokov a vďaka tomu sa dostal aj do Guinnessovej knihy rekordov. Po jeho dokončení ho sprístupnil verejnosti a jednu z miestností vyhradil pre galériu, v ktorej vystavovali jeho obrazy a diela manželky Ilony. Dokonca samotný Bory robil v hrade na sklonku života sprievodcu. Súčasťou komplexu je aj nádherný park s množstvom zelene a uvidíte tam aj fontánu, ktorú taktiež navrhol autor.

 

Vyšehradský hrad, Vyšehrad

Spomedzi maďarských hradov má veľmi významnú pozíciu ten vo Vyšehrade. Jeho história siaha do 4. storočia, keď tam postavili prvú malú pevnosť. Hlavný zlom nastal za vlády Karola I. Róberta, ktorý tam nechal vystavať väčší palác. Ten sa stal potom obľúbeným sídlom uhorských panovníkov. Veľmi ho mal rád aj Matej Korvín, ktorý tam pravidelne chodieval na letné dovolenky. Vďaka skvelej pozícii na skale mali jeho návštevníci perfektný výhľad na rieku a okolitú prírodu. I kvôli tomu sa tam cítili tak trochu ako v raji. V 17. storočí však postretla hrad veľmi smutná udalosť. V tomto období ho obsadili Turci, ktorí ho na znak víťazstva a obsadenia tohto územia vyhodili do povetria. V 19. storočí sa po veľkej zbierke podarilo postaviť ho znova a dnes sa tam nachádza výstava historického zariadenia, ale aj zbrojnica Mateja Korvína. Na hrade pravidelne organizujú rôzne udalosti, z ktorých najobľúbenejšie sú kráľovské trhy.

 

Jágerský hrad, Jáger

Pôvodný prvý hrad úplne zničili Mongoli. O dve storočia neskôr tam vystavali súčasný palác, ktorý mal v tomto regióne významnú funkciu. Kvôli tomu tam sústredili aj veľkú časť vojska, ktoré muselo v roku 1552 čeliť obrovskej armáde tureckých bojovníkov. I keď Jágerský hrad bránilo len 2000 vojakov, ktorí sa museli postaviť niekoľkotisícovým rotám svojich súperov, nakoniec sa im ho podarilo uchrániť. Zničení útočníci museli ujsť a svoj druhý útok podnikli až v roku 1596, keď sa im už podarilo tlak domáceho vojska zlomiť. V súčasnosti je hrad rozčlenený do niekoľkých prehliadok. Časť z nich je voľne prístupná pre verejnosť. Hrad sídli na skale pri centre mesta a ponúka nádhernú vyhliadku na Jáger.

 

Hrad Sümeg, Sümeg

Stredoveký hrad Sümeg sa nepodarilo uchovať v tak dobrom stave ako iné maďarské pamiatky. Za všetko môže útok Habsburgovcov, ktorí zničili veľkú časť tohto komplexu. Neskôr sa pustili do postupnej rekonštrukcie jedného z najväčších maďarských hradov, vďaka čomu sa podarilo zachrániť aspoň niektoré hlavné budovy. V súčasnosti tam sídli výstava zbraní, mučiareň a regionálne múzeum. Sümeg získal popularitu medzi turistami najmä vďaka veľkým hradným slávnostiam, ktoré sa tam konajú dvakrát do roka. Vtedy tam organizujú stredoveké rytierske turnaje, robia rekonštrukciu niektorých slávnych bitiek a pripravujú aj malé divadelné predstavenia, ktoré oboznamujú ľudí so životom ich predkov.

 

Esterházyho palác, Fertöd

Jeden z najkrajších maďarských sídel milovala aj Mária Terézia, ktorá tam často chodievala na výlety. Esterházyho palác postavili po vzore Versailles. Vytvorili tam teda množstvo nádherných zdobených prvkov, keď vás prekvapí už samotná vstupná hala. Tú skrášlili drobnými plastikami kvetov, ktoré sa prelínajú po stĺpoch a celej miestnosti. Jednotlivé spoločné priestory sú plné vzácnych fresiek. V ničom nezaostávajú ani súkromné komnaty s pompéznym nábytkom. Súčasťou paláca je tiež veľká záhrada, ktorej dominujú ruže. V nej sa nachádza aj pôvodné divadlo, ktoré slúžilo na divadelné predstavenia a koncerty vážnej hudby.

 

Kráľovský palác Gödöllö

Gödöllö sa pôvodne volal Grassalkovichov palác. Táto rodina ho nechala vystavať od základov podľa svojich predstáv. Rozlohou nebol najväčší, ale jeho priestory boli honosné a patril k nemu aj obrovský park. Neskôr prešiel zámok pod správu cisára a stal sa obľúbeným miestom princeznej Sissi. V súčasnosti tam preto nájdete časť výstavy venovanej práve tejto panovníčke. Palác teraz využívajú aj na oficiálne účely, keď tam často predstavitelia maďarskej vlády prijímajú vzácne zahraničné návštevy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa