Majestátna kráska na Dunaji: Tipy a triky pre návštevu Budapešti

2019-09-10 00:00:01 |   |    | 

Na Dunaji sa vypína nádherné hlavné mesto našich južných susedov – Budapešť, ktoré vzniklo spojením dvoch samostatných celkov Budy a Pešti. Má bohatú históriu a ponúka mnoho turistických atrakcií. Takto ju spoznáte aj vy.



 

Najistejšie spojenie do Budapešti je vlakom na železničnú stanicu Keleti alebo vlastným autom. Pohodlne sa tam dá dostať po diaľnici z Bratislavy, alebo cez Komárno a Štúrovo po ceste druhej triedy. Na vzdialenosť a cenovo je to prakticky to isté.

Doprava v meste je ale katastrofálna, celé mesto je upchaté a autá nájdete všade. Obchvaty mesta absentujú, a tak hlavná tepna vedie priamo cez jeho stred. Výhodnejšie je preto pohybovať sa po meste prostredníctvom mestskej hromadnej dopravy. Najistejšie je to metrom a električkou, s ktorými určite nebudete trčať v zápchach. Ak radi zažívate netradičné veci, môžete sa vybrať na obhliadku mesta hybridnými autobusmi, ktoré dokážu ísť po súši, aj po vode. Dostupné sú aj autobusy hop on - hop off, ktoré za poplatok ponúkajú vyhliadkové trasy po meste a hlavných atrakciách.

Ak môžete, naplánujte si výlet do tohto mesta mimo letných prázdnin, pretože Budapešť býva preplnená tisíckami turistov z Európy aj Ázie a júl a august je aj najhoršie obdobie, čo sa týka cien a obsadenosti ubytovania.

Hotely sú veľmi príjemné a ponúkajú cenovo dostupné služby. Dokonca aj 4* hotel vás pri dobrom hľadaní vyjde na dve noci iba 120 eur.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V BUDAPEŠTI

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

Stravovanie v meste je už horšie, všetko je extrémne predražené a v centre nedostanete obed v reštaurácii pod 15 eur. Väčšina reštaurácií ponúka tradičné delikatesy ako napríklad štipľavý guláš a medzinárodných kuchýň je v meste veľmi málo. Blízko parlamentu však nájdete aj zopár talianskych reštaurácií, kde ponúkajú pizzu aj cestoviny.

Tak ako je Praha mesto veží, Budapešť je zase mestom sôch. Maďari sú veľkí národovci a z každého rohu na vás vyskočí obrovská podobizeň nejakého národného buditeľa. Tie môžete vidieť zadarmo, inde už budete za všetko platiť. Hoci vstupné nebýva horibilné, vyžadujú ho v podstate v každej pamiatke, dokonca aj v kostoloch a chrámoch.

Jednoznačne vidieť treba Budínsky hrad v časti Buda s priľahlým parčíkom a sochami. Oplatí sa navštíviť aj Námestie hrdinov, kde sa môžete pokochať obrovskými nadživotnými sochami uhorských kráľov a národných buditeľov. Vedľa je  priľahlý park s kúpeľmi, kde sa môžete osviežiť po dlhom namáhavom dni. Hlavné námestie s parlamentom alias Kossuth tér patrí medzi UNESCO pamiatky. Parlament je svojou majestátnosťou jedným z najznámejších fotografovaných miest Maďarska. Dá sa vojsť aj dovnútra, vstupné je ale približne 10 eur. Okrem týchto skvostov sa úpkochajte pohľadom na mesto z Rybárskej bašty, ktorá svojimi vežičkami pripomína rozprávku z tisíc a jednej noci. Neďaleko nej sa na návrší nachádza známy Matiášov chrám, kde sa však tiež platí vstupné. Všetci milovníci dávnej histórie by nemali opomenúť ani návštevu rímskeho tábora Aquincum, ktorý sa nachádza v širšom centre Budapešti, v časti Óbuda.

Ak vás lákajú skvelé vyhliadky, neváhajte vyskúšať Budapest Eye, vyhliadkové koleso situované v centre mesta na námestí medzi historickými budovami. Ak sa vám páčilo Londýnske oko, z budapeštianskeho tiež nebudete sklamaní, aj keď výhľad možno sčasti znepríjemňujú okolité stromy. Koleso funguje nepretržite až do zotmenia.

Budapešť však nie je iba o pamiatkach, ale aj o skvelých kúpeľoch, drahom a výbornom jedle či rozlúčkach so slobodou, pre ktoré je toto mesto typické. Mnoho ľudí sem prichádza aj za nákupmi. V drahých butikoch na uliciach Erzsébet a Andrássy na vás čakajú značky ako Vuitton, Prada, Versace či Gucci. Vynechať by ste nemali ani jednu z tržníc, napríklad hneď tú najväčšiu – Vásárcsarnok.

V Budapešti sa nebudete zaručene nudiť ani v prípade, že vás viac láka príroda, ďalšou atrakciou je totiž Tropicarium. Patrí medzi top miesta Budapešti, niektoré poznávacie zájazdy sú dokonca orientované iba na jeho návštevu. Tropicarium sa nachádza v rámci nákupného centra a zblízka v ňom môžete vidieť žraloky, korytnačky, krokodíly, opičky a samozrejme množstvo rýb.

Vstupné je v prepočte asi 8 eur, deti majú zľavu. Snažte sa Tropicariu vyhýbať v letných dňoch a cez víkendy, pretože vstupy nie sú komentované ani organizované a zvyčajne tam býva veľmi veľa turistov a takmer nedýchateľný vzduch.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: ako, Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa